Rambam

Rambam, een programma dat zeker het vermelden waard is. In tien afleveringen worden op een leuke, creatieve manier verschillende dingen behandeld. Dingen die niet zouden mogen kunnen of onrechtvaardig zijn. Inmiddels zijn er al een aantal afleveringen geweest, die zeker de moeite waard zijn even terug te kijken.

Zo is er een aflevering geweest waarin ze, door te lobbyen, hun ‘zaadverhaal’ de Tweede Kamer inkrijgen. Waaruit blijkt dat de politiek ook commerciële belangen heeft en dat er door politici bovendien niet altijd onderzoek wordt gedaan, voor een idee wordt geopperd.

Daarnaast is gebleken dat je met een verzonnen CV een heel eind komt. Sterker nog, je kan met een verzonnen CV zo aan een baan komen. (Had ik dit maar eerder geweten 😉 ) En nog erger, je mag zo de medicijnkast van een zorginstelling instappen – en krijgt toegang tot de opiaten – zonder dat ook maar iemand je diploma’s checkt.
Aan de slag als natuurkundeleraar? Ook dat is geen probleem. Daarvoor hoef je echt geen lerarenopleiding gedaan te hebben. En verstand van natuurkunde hoef je ook niet te hebben.

Ook zijn de bedrijven die tickets doorverkopen onder de loep genomen. Eén van de medewerkers gaat aan de slag bij zo’n bedrijf, waaruit heel duidelijk wordt hoe zo’n bedrijf nu te werk gaat. Dat veel van dit soort bedrijven oplichters zijn, dat wist ik wel. Maar toch is het wel erg interessant om te zien hoe dit nu precies in zijn werk gaat.

Wil je op iemand anders zijn ID kaart een reis maken? Of wil je een rekening openen op iemand anders zijn naam? Of, nog leuker, jezelf uitgeven voor iemand anders en een ID kaart aanvragen op een ander zijn naam? Dat is geen probleem. Het is allemaal mogelijk!

Kortom, er komen heel wat zaken aan bod die gewoon echt niet kunnen. Eigenlijk is het heel erg triest dat dit soort dingen gewoon kunnen hier in Nederland. Hopelijk draagt dit programma er aan bij dat er voortaan scherper wordt gecontroleerd bij dit soort zaken.

Het programma is elke maandag om 22:00 uur op Nederland 3 te zien.
Voor meer info: www.rambam.nu

Bron afbeelding

13 gedachtes over “Rambam

  1. Lijkt me een interessant programma. Dat je diploma’s+cv niet gecheckt worden is toch al bijna normaal? Ik zou niet durven om een cv of diploma te faken (wat als ze er uiteindelijk tóch achter komen!!).

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.