Dichter bij de Horizon

3JsOp 11 maart traden de 3Js op in het Circustheater in Scheveningen. Een concert in het kader van Music of Life, waarvan een deel van de opbrengst naar het KWF gaat. Zij brachten hier de show waarmee ze op dit moment ook in de theaters door het hele land staan, ‘Dichter bij de Horizon‘.

Het licht ging uit, de band kwam het podium op, Jaap Kwakman en Jan de Witte pakten hun gitaar. De show kon beginnen! Toch? Want waar was zanger Jan Dulles gebleven? Als je de reclames van de grote gele M niet hebt meegekregen, zal je er niks van snappen, maar dit filmpje laat zien waarom Jan te laat was. Een geniale opening als je het mij vraagt.

Vanaf nu staan ze weer gewoon met zijn drieën op het podium, of beter gezegd, in de kroeg, want tijdens deze theatertour nemen de mannen hun eigen reizende kroeg mee, Café de Horizon. Deze kroeg wordt geleid door Emil Szarkowicz, die naast een hele goede muzikant ook nog eens erg grappig is. De 3Js vertellen ons dat het geluk vaak achter de horizon te vinden is. Tijdens de show gaan we dus eens kijken of we dichter bij de horizon kunnen komen. Waarop het nummer ‘Dichter bij de horizon’ wordt ingezet.

Hoewel de theatertour van de 3Js is vernoemd naar hun nieuwste album, wisselen oude en nieuwe(re) nummers elkaar af tijdens de show. Naast bekende hits zoals ‘Geloven in het leven’ en ‘Wiegelied’ komen ook minder bekende nummers voorbij. Iets wat ik als trouwe liefhebber (fan vind ik zo fout klinken) erg fijn vind. (Stiekem ben ik een nummer als ‘De Zomer Voorbij’ dat bijna áltijd wordt gespeeld tijdens optredens namelijk wel een klein beetje zat. Niet aan ze vertellen hoor. 😉 ) De nodige humor komt daarnaast voorbij, afgewisseld met serieuze verhalen. Van foute openingszinnen naar de kunst van het niets doen.

Winnie de poohDat de 3Js nadenken over hun teksten, is mij al lange tijd bekend. Hoewel veel mensen denken dat de band alleen maar feestnummers maakt, is dat absoluut niet zo. Sterker nog, de teksten van de mannen zijn mooi, heel erg mooi, soms zelf poëtisch. Regelmatig komen er teksten voorbij die tot nadenken aanzetten. Zo is de tekst van ‘De Stroom’, vertelt Jan Dulles, geïnspireerd op de wijsheden van een groot filosoof. Winnie de Poeh. Vervolgens kruipt Jan in de huid van Winnie en vertelt Knorretje, terwijl hij vanaf een brug op de rivier kijkt, dat we ons niet hoeven te haasten, maar er vanzelf zullen komen.

Op gegeven moment is het tijd voor het menu van de dag. Op het podium staat een bord met daarop de menu’s (liedjes) waaruit gekozen mag worden door iemand uit de zaal. Hierbij gaan we even a la Harry Potter verschijnselen naar Koninklijk theater Carré, waar de mannen vorige week donderdag optraden. Heel erg bijzonder. De mannen genoten er zichtbaar van en wat ik was trots op ze. In Carré stond er wel een heel speciaal menu van de dag op het programma, namelijk in de vorm van Cuca Roseta een Portugese fadozangeres. Zij zong twee nummers met de 3Js en één nummer alleen en het was prachtig.

Veel te snel loopt de show ten einde. De geweldige band wordt voorgesteld en dan is het tocht echt tijd om naar huis te gaan. Met het toepasselijke nummer ‘Naar huis’ wordt de show afgesloten en rest alleen nog de vraag:

Als ik dan eindig waar de reis begon
Ben ik dan dichter bij de horizon?

Bron afbeelding Winnie

10 gedachtes over “Dichter bij de Horizon

  1. Ik voel je haast genieten tot hier! Heel fijn voor jou, en de laatste zin, heeft me geweldig gepakt, omdat er vandaag een nicht van mij is overleden op jonge leeftijd.

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.