Hepatits B vaccinatie, levenslang beschermd?

Hepatitis B vaccinatieDat ik raar ben dat wist ik natuurlijk allang. Ik ken mezelf immers al wat langer dan vandaag. Ook mijn nieuwe klas, vol met aankomende doktersassistenten, is er inmiddels achter. Zo luidde laatst de conclusie ‘Jij hebt geen hart!’. Nee, ze bedoelden hier niet mee dat ik totaal gevoelloos ben (hoop ik). Tijdens de praktijkles moesten we echter elkaars bloeddruk meten ‘met de hand’. Hierbij is het met de bedoeling dat je met een stethoscoop iemand zijn hartslag hoort. Die van mij was echter niet hoorbaar. Ik heb geen hart.

Wanneer je als doktersassistent aan de slag gaat is het van belang om een Hepatitis B vaccinatie te halen. Zelf heb ik deze al enkele jaren geleden gehaald voor ik begon aan mijn biomedische stage. Je krijgt drie keer een vaccinatie en vervolgens wordt bepaald hoeveel antistoffen je hebt aangemaakt. Als je titer boven de 10 IE/l ligt ben je in principe levenslang beschermd. In principe, want officieel ben je minimaal 15 jaar beschermd. Aangezien het voor mij rond de 6 jaar geleden was zag ik dus ook geen reden om me hier verder druk om te maken.

Binnen de groepsapp van onze klas (ja ja, wat zijn we hip!) kwam het gesprek op gegeven moment op de Hepatitis B vaccinatie. Op één of andere manier kreeg ik sterk het gevoel dat ik toch mijn titer een opnieuw moest laten bepalen. Dat gevoel was totaal onnodig, maar toch, toch ging ik op mijn intuïtie af en liet wat bloed afnemen. Al snel kwam daar het resultaat: 9IE/l. Ik was dus helemaal niet meer beschermd. Binnen 6 jaar waren mijn antistoffen dus behoorlijk afgenomen. Inmiddels begon ik aan mezelf te twijfelen. Had ik soms niet alle drie de vaccinaties ondergaan?

Snel zocht ik dus mijn vaccinatiepaspoort op. Ja, ik heb drie keer een vaccinatie gehad. Ja, ik was beschermd, mijn titer was in mei 2009 582 IE/l. Maar levenslang? Nee, dat dus blijkbaar niet. Zelfs de 6 jaar wist ik niet te halen en wie weet hoe lang ik inmiddels al onbeschermd ben. Hoe dit kan? Ik heb geen idee. Ook de huisarts en de internist hebben geen idee, maar vreemd is het wel.

Ergens bekruipt mij dan meteen het gevoel dat mijn immuunsysteem dan blijkbaar toch niet helemaal goed werkt. Het zou misschien wel een deel van mijn ‘vage klachten’ verklaren. Ook daarin ben ik trouwens een beetje raar. De diagnose chronisch pijnsyndroom met hypermobliteit/fibromyalgie klinkt natuurlijk te gek, maar verklaart vrij weinig. Echter ben ik (helaas) geen arts en kan ik er dus verder weinig over zeggen.

Wat ik wel weet is dat je zelf dus altijd alert moet blijven. Ga er nooit vanuit dat, in dit geval vaccinaties, voor iedereen hetzelfde werken. Wees je ervan bewust dat jij net diegene kan zijn die hoort bij het kleine aantal mensen waarbij het niet zo werkt als normaal.

En in mijn geval? Tjah, ik ben nu eenmaal een beetje raar.

Advertentie

13 gedachtes over “Hepatits B vaccinatie, levenslang beschermd?

 1. Zoals ik op twitter al zei ben ik voor mijn werk in de gehandicaptenzorg ook gevaccineerd. Het is al 13 jaar geleden en ik heb eigenlijk nooit nagedacht om eens te controleren of ik nog wel beschermd ben. Er wordt idd gezegd dat je levenslang beschermd bent maar ik weet het ook niet zeker. Ga je je nu opnieuw laten vaccineren?

  • Nee, eigenlijk weet niemand het natuurlijk zeker omdat je er gewoon vanuit gaat dat het goed is.
   Ja ik heb nu weer een vaccinatie gehad en dan binnenkort moet ik weer mijn titer laten bepalen. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat lopen!

 2. Ik heb een tijd bij een arbodienst gewerkt toen er nog keuringen werden gedaan. Wij prikte altijd de titer opnieuw als de vaccinatie 5 jaar of ouder was, ter controle, en ik ben toen wel meer mensen tegen gekomen die te laag zaten …….. voor mij dus niet zo vreemd.

 3. Leuke blogs schrijf je. Iben er terecht gekomen nav een twitterbericht over B12. In je blog heb je het over vage klachten/chronisch pijnsyndroom en hypermobiliteit/fibromyalgie. Heb je nooit eens overwogen om je B12 en actieve B12 te laten testen? En in de leer bij een huisarts die daar ook onderzoek naar doet. Lijkt mij voor haar een mooie aangelegenheid. Ik had gelezen dat je wel eens injecties hebt gehad maar niet kon herinneren of het wat deed. Weet niet hoeveel je er gehad hebt natuurlijk maar bij sommige duurt het wel even voor het merkbaar is. Ik heb zelf ook B12 injecties en ben er erg blij mee. Vage klachten verdwijnen, pijnlijke polsen, gewrichten enz. Zijn verdwenen en ik merk dat ik weer veel meer energie krijg. En dat is erg prettig. Ik wens je veel succes met je opleiding en je blog en kom zeker nog eens terug om je belevenissen te lezen.

  • Dank je wel voor je reactie. Ik heb mijn B12 wel eens laten testen, maar die was de laatste jaren altijd goed. Maar ik hoorde nu dat er in het buitenland andere waarden worden gehanteerd, hoger dan bij ons, dus kan best zijn dat mijn waarde toch te laag is. Wil dit nu sowieso laten checken. Ik heb inderdaad al eerder injecties gehad, maar dat is al zo lang geleden dat ik me niet meer kan herinneren hoe of wat. Heb wel meerdere injecties gehad, elke week 1, maar hoeveel in totaal dat weet ik niet meer. En ook niet hoe ik me daarbij voelde.
   Fijn dat jij zoveel baat hebt bij de injecties! 🙂

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.