Je mag voelen wat je voelt

vakantieWanneer iemand even niet zo lekker in zijn vel zit kan ik zo de beste adviezen uit mijn mouw schudden. Het is helemaal erg om even niet lekker in je vel te zitten, je kan nu eenmaal niet altijd positief zijn. Negatieve gevoelens en emoties horen ook bij het leven. Het is niet gek dat je je rot voelt na vervelend nieuws. Het is begrijpelijk dat je boos bent of verdrietig. Ook zonder reden kan je je positiviteit natuurlijk kwijt zijn. Dat is oké, je mag voelen wat je voelt. Gevoelens negeren of wegstoppen helpt je vaak namelijk niet, je kan de gevoelens beter ondergaan.

Op het moment dat het om mezelf gaat volg ik die adviezen niet altijd op. Relativeren, dat is het sleutelwoord. Relativeren, daar ben ik heel erg goed in en dat helpt me vaak. Gelukkig voel ik me over het algemeen goed en voel ik me niet snel rot. Toch zijn er ook in mijn leven de nodige tegenslagen. De ene keer kan ik er goed mee omgaan, de andere keer doet het me meer en voel ik me er rot door. Vaak besef ik dan echter al weer snel dat het leven te mooi is om te treuren en dat ik me beter kan focussen op de mooie dingen. Het vervelende gevoel ebt weg en ik kan weer genieten.

Wie mij al langere tijd volgt weet dat dit nog niet echt mijn jaar is. Naast de standaard klachten die ik heb door mijn chronische ziekte, ben ik eigenlijk al sinds januari van dit jaar aan het sukkelen. Mijn duim die al maanden overbelast is, tintelingen in mijn arm, een knieblessure. Daarbij de zorgen om mijn vriendin die eigenlijk elk moment kan overlijden en wat andere kleine dingetjes. Het begon me voor mijn vakantie wel een beetje op te breken en ik was ook maar al te blij dat ik er even tussenuit kon om zowel mijn lichaam als geest wat rust te geven.

Helaas werd ik ziek op vakantie en kwam ik helemaal uitgeput terug. Gelukkig ben ik inmiddels wel weer aan het werk, maar het zal nog wel een aantal weken duren voordat ik weer helemaal de oude ben, mijn lichaam heeft namelijk een behoorlijke klap gehad. Eerlijk is eerlijk, eigenlijk ben ik gewoon aan vakantie toe. Om nog maar te zwijgen over het geld dat ik hiermee heb weggegooid.

Het maakt me verdrietig. Ik keek zo naar mijn vakantie uit. Lekker genieten van de zon en het lekkere eten. Mijn lichaam wat rust geven (wat mijn duim en knie betreft is dat overigens prima gelukt) en alles voor mezelf even op een rij zetten. Heel veel boeken lezen en cocktails drinken. Helaas is het niet zo gelopen en dat is gewoon ontzettend jammer. Daarbij ben ik nu weer aan het werk en begint mijn duim weer op te spelen. Ik ben eerlijk gezegd bang dat ik zo lang ik werk niet meer van deze overbelasting af kom. En dan gaat het ook nog eens niet goed met mijn vriendin.

Genoeg reden dus om even niet lekker in mijn vel te zitten. Dat toelaten vind ik op dit moment echter lastig.

Het is vervelend van die vakantie, maar nu weten we het wel. Ik heb me nu wel lang genoeg rot gevoeld daardoor, tijd om verder te gaan. Bovendien zijn er mensen die helemaal niet op vakantie kunnen. Doordat het financieel niet haalbaar is, vanwege hun gezondheid of om een andere redenen. Dus wat zeur ik nou?! En wat dat geld betreft, dat is maar geld toch? Er zijn ergere dingen. Ik moet gewoon weer lekker aan het werk, weer wat in beweging komen en elke dag stilstaan bij waar ik dankbaar voor ben. Er is zoveel waar ik dankbaar voor kan zijn dat het helemaal niet nodig is om me rot te voelen.

Zo dwalen de gedachten door mijn hoofd en stop ik mijn gevoelens weg. Ik weet maar al te goed dat dit niet goed is. Ik merk het ook. Waar ik normaal gesproken mijn negatieve gevoelens er laat zijn, voel ik me vervolgens al snel wat beter. Eigenlijk voel ik me nooit lang rot gelukkig. Dit keer blijf ik er voor mijn gevoel echter een beetje in hangen. Elke dag ben ik me ervan bewust dat ik heel veel dingen heb om dankbaar voor te zijn. Ik geniet weer volop van fijne dingen. Toch blijft er een soort van mist om mij heen hangen. Eigenlijk heb ik gewoon nog niet alles op een rij gezet voor mezelf. Ben ik nog steeds niet helemaal happy omdat alles bij elkaar op geteld het misschien toch wat veel is allemaal.

Volgens mij wordt het tijd dat ik deze negatieve emoties toelaat zodat ik het kan verwerken. Ik wil dan ook de komende weken de tijd nemen om voor mezelf alles op een rijtje te zetten. Mezelf de rust gunnen om alle emoties te voelen in plaats van weg te stoppen. Ik weet zeker dat de mist dan verdwijnt en ik weer oprecht kan genieten van al het moois om mij heen.

28 gedachtes over “Je mag voelen wat je voelt

 1. Ik begrijp je helemaal, je gevoel is vastgeknoopt aan je gevoel die je eerst had toen je weer een normaler leven ging lijden dat heeft mij ook geholpen om meer informatie te lezen op internet, zodat ik wat wijzer ging worden. Misschien helpt het voor jou om de komende dagen naar de bibliotheek te gaan en onverwachts op mensen te stappen die je daadwerkelijk leuk vinden, zodat je fysiek weer beter gaat voelen en worden. Ook weer een vriendin hebt en je oude leven weer terug hebt en vervolgens weer kan herstellen hoe je normaal zou willen herstellen ondanks al deze onvergetelijke tijden. De bios is een tweede ontspanning je geniet van veel ontspanning en kijkt naar een leuke film, terwijl je je oude leven niet meer mist maar oppakt. Kies je eigen weg en je zult zien dat je er verandering in kunt brengen.

  Berichtje terug op beautybonbonlady?

 2. Poeh, herkenbaar! Het is zo verleidelijk om onze eigen gevoelens aan de kant te duwen, terwijl die toch ook echt gevoeld moeten én mogen worden. Wat jou betreft is het gewoon heel logisch dat je niet lekker in je vel zit en ervan baalt, en dan is het juist goed om dat er gewoon even te laten zijn zodat het de tijd krijgt om af te zakken. Die focus op het positieve komt dan vanzelf weer terug.

 3. Poeh hé, wat akelig om je zo te voelen (en ik spreek helaas uit ervaring). Maar om er maar even een quote tegenaan te gooien die ik onlangs ergens las: ‘ook tegenwind gaat liggen’. Dikke knuffel.

 4. Herkenbaar wat je schrijft! Telkens relativeren zorgt er bij mij voor dat die gevoelens elke keer weer oppoppen. Nu ga ik er soms heel bewust een moment in zwelgen,flink huilen en balen.Daarna gaat het wel een stuk beter.Veel sterkte !!Lieve groet

 5. Zo herkenbaar…het toelaten is het meest moeilijk en toch werkt het echt.
  Het doorvoelen zonder er iets aan te verbinden, alleen maar dat, dan
  kun je verder en met een rust en ruimte voel je daarna veel eerder…♥

 6. Lijkt me een heel goed voornemen. Die negatieve gevoelens zijn niet fijn, maar als ze blijven omhoog borrelen, heeft het geen zin ze niet toe te laten, ze gaan dan echt niet zomaar verdwijnen. Ik hoop dat je je snel beter mag voelen. Succes!

 7. Toen ik als reisadviseuse werkte, viel ineens het kwartje. Voor heel veel mensen is een vakantie niet zomaar iets. Zelf heb ik de gezondheid om ver en vaak te kunnen reizen. Maar dat neemt dus niet weg dat ik de waarde er van niet weet. Een vakantie, hoe kort ook, is letterlijk nodig om energie te krijgen. Om even uit de dagelijkse sleur te worden getrokken en om alles van een afstandje te bekijken. Of je nou een hele luxe vakantie hebt waar je verwend wordt door massages en elke dag uit eten gaat. Of dat je naar de camping gaat, maakt niet uit. Mensen sparen voor vakanties en gaan gemiddeld één keer per jaar. Vervolgens is het één van de grootste vooruitzichten in het jaar en daar ging ik als reisadviseuse zorgvuldig mee om. Proberen om voor iedereen een droom bestemming te vinden. Op een vakantie teer je een heel jaar, tot de volgende weer komt. Dus als het in het water valt om wat voor reden dan ook, is dat gewoon *&%#!! En daar mag je echt om balen. Met name als alles er om heen ook niet op rolletjes loopt.

 8. Herkenbaar! Ik ben ook een ster in het relativeren (ofwel bagatelliseren) van mijn issues. Negatieve emoties toelaten zodat ik het kan verwerken zit niet in mijn systeem. Ik worstel hier ook enorm mee, en ben benieuwd of het jou gelukt is de tijd te nemen om voor jezelf alles op een rijtje te zetten. Tips en tricks zijn welkom !

  • Tips en tricks, lastig. Ik probeer de negatieve emoties toe te laten door het mezelf toe te staan gewoon lekker op de bank te kruipen met een kop thee en me gewoon rot te mogen voelen. Even niet relativeren.
   Daarnaast probeer ik alles op een rij te zetten door voor mezelf te kijken wat er nu precies tegenzit, of ik daar iets tegen kan doen en zo ja wat. Kan ik er niks aan doen dan probeer ik het los te laten. Zowel, dan ga ik ermee aan de slag.
   Hopelijk heb je hier iets aan!

 9. Soms heb je inderdaad zo’n periode dat het gewoon even niet wil in je hoofd… Wat je dan het beste kan doen is lastig. Door alles weg te relativeren met “er zijn ergere dingen” doe je jezelf tekort denk ik. Door er steeds aan te gaan zitten denken en in het gevoel te blijven hangen wordt het alleen maar erger. Dus het beste is wellicht om je te richten op het nu en de toekomst, ook als je wel een geslaagde vakantie had gehad was het nu immers voorbij geweest. Hopelijk zijn er in de komende weken weer leuke dingen waar je naar uit kunt kijken, en is er vooruitzicht dat je gezondheid de komende maanden beter wordt!

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.