Genieten in de sauna

saunaEen dagje naar de sauna, dat had ik eigenlijk nog nooit gedaan. Op vakantie in Turkije ben ik wel eens naar de hamam geweest, waar dan ook een sauna bij zat, maar verder was de sauna mij onbekend. Hoewel ik van warmte houd, word ik ook altijd wel snel benauwd bij warmte en wist ik dus niet goed of de sauna wel iets voor mij zou zijn. Toch hoor ik om mij heen alleen maar positieve verhalen. Dat ik mijn nieuwe schoenen kocht kreeg ik daar toevallig twee entreekaarten voor de sauna bij, een goede reden om het toch eens te gaan proberen en daar heb ik zeker geen spijt van.

Al snel had ik ook iemand gevonden die met mij mee wilde, onder een voorwaarde, dat we op badkledingdag zouden gaan. Dat vond ik prima en ergens ook wel lekker veilig. Velen vinden het niet prettig om in badkleding naar de sauna te gaan, maar ik heb het geen moment als vervelend ervaren.

Rondje sauna

Uiteindelijk kozen we voor een saunacomplex in Schiedam. Gezien mijn zorgen rondom de benauwdheid leek het me goed om eerst even in te lezen. Al snel ontdekte ik het ‘rondje sauna’. Eerst ga je onder de warme douche en droog je je weer af. Vervolgens begin je met het opwarmen van je lichaam door middel van een voetenbad. Dan ben je helemaal klaar voor de sauna zelf, waarbij het verstandig is om de eerste keer niet meteen de sauna met de hoogste temperatuur te kiezen. Je geniet zo lang je het volhoudt van de warmte, maar niet langer dan tien minuten à een kwartier. Vervolgens is het tijd om je lichaam af te laten koelen door middel van een koude douche, dompelbad of de frisse buitenlucht.

Eerlijk gezegd heb ik dit rondje maar een keer volledig toegepast. Het opwarmende voetenbad was ik al snel vergeten. Verschillende sauna’s bevonden zich overigens buiten (waar het een graad of 8 was) dus dan had zo’n voetenbad (binnen) ook niet heel veel zin. We hadden overigens een heerlijk zonnetje die dag, dus het was prachtig weer om in de tuin rond te lopen om af te koelen.

Genieten van de warmte

In die tuin had je ook verschillende warme baden die er heerlijk uit zagen. We konden dan ook niet wachten om daar lekker in onder te dompelen. Heerlijk lagen we in het warme water en bedachten ons ineens, help, we moeten er ook nog uit. En dat was koud, heel erg koud, brrr.

In Schiedam had je heel veel verschillende soorten sauna’s. De infrarood sauna was heel erg fijn voor mijn spieren omdat de warmte dieper in je spieren dringt dan in een gewone sauna. De filmsauna was geniaal, niet zo warm en op het moment dat wij daar waren werd er een show van Najib Amhali vertoond. We hebben ons rot gelachen. Gelukkig was het niet druk en hadden de mensen die op dat moment bij ons zaten ook ontzettend veel lol.

Het was echt een heel geslaagde dag. Ik had nooit verwacht dat ik de sauna zo fijn zou vinden. Ik werd niet benauwd, tenminste, ik was verkouden, dus heel veel adem had ik niet, maar ik kreeg geen last van de bekende benauwdheid. De warmte van de sauna’s was echt heerlijk. Zo fijn om je lichaam te kunnen ontspannen. Het heeft mijn lichaam echt heel erg goed gedaan. Een aantal dagen erna heb ik minder klachten gehad dan ik gewend ben. Tussen de saunabezoeken door hebben we ook nog de bubbelbaden en kruidenbaden uitgeprobeerd en heerlijk geluncht. Het was gewoon echt een heerlijk dagje genieten. Voor herhaling vatbaar!

16 gedachtes over “Genieten in de sauna

 1. Ik bezoek ook graag de sauna. De eerste keer was het wennen aan het ‘gebrek aan badpak’, maar vandaag zou ik het niet anders meer willen. Veel hygiënischer, en geen mens die je begaapt…
  Voor mij is het leuk meegenomen dat, door die sauna af en toe, ik meer gewapend ben tegen verkoudheden in de winter. Helpt écht!

 2. Nou, als ik het zo lees, zal het niet de laatste keer geweest zijn dat jij een sauna bezocht hebt in Nederland. 🙂
  Goed om te horen. Voor mijn huid is de sauna uit den boze, trouwens, vind ik ook helemaal niet erg, want ik vind er niet zoveel aan.

 3. De sauna is nu iets wat ik een jaartje doe. Daarvoor moest ik er niks van weten, ik was een keer vanuit het niks in een hele hete sauna gegaan. Maar sinds een jaartje ga ik met een vriendin steeds naar sauna en wij doen dan steeds opbouwen, eerst infrarood, stoom en daarna steeds hoger in sauna. Ik kan daar echt van genieten!

  Nu pak ik heel vaak na het sporten nog een saunaatje. Top ontspanning!

 4. Ik heb heel veel sauna fans om mij heen, maar ikzelf ben nog nooit geweest. En om eerlijk te zijn zal je me er ook hooguit op badkledingdag gaan vinden. Maar het klinkt wel heerlijk ontspannen.

 5. Pingback: Make it a december to remember |

 6. Heerlijk om te lezen hoe je ervan genoten hebt. Dat kan zo’n deugd doen hé. Zelf deed ik dat vroeger ook wel regelmatig. Door het hier zo te lezen krijg ik er nu plots weer zin in.

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.