A-sociaal? Een zelfreflectie

vriendschapHet spookte laatst ineens door mijn gedachten, ben ik eigenlijk wel zo sociaal als ik denk? Het was niet per se een negatieve gedachte, maar iets waar ik even bij stil stond en wat mij wel een aantal dagen bezig heeft gehouden. Een duidend antwoord hierop heb ik overigens niet, het is maar net hoe je sociaal interpreteert natuurlijk en hoe je op anderen overkomt. Wat voor de een sociaal voelt, kan voor een ander als heel wat minder sociaal worden ervaren. Toch vond ik het wel mooi om even bij stil te staan hoe dit voor mij is.

Contact met vrienden

Wanneer ik kijk naar hoe geregeld ik mijn vrienden zien, dan valt dat eigenlijk best een beetje tegen. Nu bijvoorbeeld heb ik begin november een vriendin gezien en de eerstvolgende keer dat ik weer een vriendin zie is in maart. Afstand is hierin wel een dingetje en ook het feit dat iedereen erg druk is en zelf nog veel andere vriendengroepen heeft speelt mee. Gelukkig spreek ik mijn vrienden wel regelmatig via de app. Hoewel er ook vaak dagen zijn dat ik hen helemaal niet spreek. Gemiddeld heb ik denk ik een keer per week contact met een vriendin.

Wel probeer ik altijd attent te zijn. Wanneer ik weet dat een vriendin iets leuks op het programma heeft staan, probeer ik daar altijd aan te denken en haar veel plezier te wensen. Ook probeer ik mijn vrienden altijd tot steun te zijn wanneer er tegenslag is. Ik toon regelmatig interesse in henzelf en wat ze meemaken in hun leven en sta altijd voor hen klaar in belangrijke situaties.

Social media

Vroeger was ik altijd heel erg actief op twitter en had ik dagelijks hele gesprekken met vrienden, kennissen en onbekenden. Eigenlijk vond ik dat altijd wel heel erg leuk. Nu ben ik nauwelijks nog actief op social media. Af en toe probeer ik wel te reageren als ik iets moois of juist verdrietigs voorbij zie komen. Echter krijg ik lang niet alles mee op social media en schiet het er vaak bij in om op deze manier contact te hebben. Ergens wel jammer hoor, want ik vind de interactie op bijvoorbeeld Twitter altijd wel heel erg leuk.

Gezondheid

Mijn gezondheid is wel iets wat invloed heeft op mijn sociale leven. Ik kan niet makkelijk even de auto pakken en naar een vriendin rijden die twee uur verderop woont. Dat moet ik gewoon echt inplannen (en twee uur rijden lukt sowieso niet, lange leve het OV). Daarnaast moet ik wel eens een afspraak afzeggen, hoewel dat niet veel voorkomt, omdat ik dat echt alleen in het uiterste geval doe. Contact via de app is iets wat ook wel door mijn gezondheid wordt belemmerd. Niet alleen door mijn duim die nog steeds overbelast is, maar ook de vele hoofdpijn zorgt er vaak voor dat appen gewoonweg niet lukt. Hoewel ik, zelfs met een mega migraine aanval, wel altijd reageer op het moment dat een vriendin ergens heel erg mee zit en op dat moment even iemand nodig heeft.

Iets veranderen?

Zou ik hierin iets willen veranderen? Wanneer ik om me heen kijk denk ik wel dat ik iemand ben die gemiddeld genomen weinig sociaal contact heeft. Ik zie meerder keren per week collega’s, woon nog thuis en mijn familie zie ik op zich ook regelmatig, maar zoals jullie hierboven kunnen lezen zie en spreek ik mijn vrienden niet super veel. Over het algemeen heb ik daar niet heel erg veel moeite mee, maar er zijn ook absoluut wel eens momenten dat ik dat heel erg jammer vind. In sommige gevallen komt dit vooral door mijn gezondheid en de afstand, in andere gevallen doordat ik voor mijn gevoel meer waarde hecht aan een bepaalde vriendschap en het contact vooral van mij moet komen.

In alle gevallen probeer ik het eigenlijk zoveel mogelijk los te laten. Ik zou absoluut iets kunnen doen om wat socialer te zijn, maar op dit moment ligt dat door mijn gezondheid toch even lastig. Eigenlijk weet ik wel dat ik best een sociaal persoon ben. Ik heb altijd snel aanspraak, ben er voor de mensen om mij heen en hoor regelmatig terug dat ik lief ben. Ik ben er ook altijd voor in om voor een ander iets leuks te regelen of om iemand ergens mee te helpen. Toch komt het er gewoon niet altijd meer uit. Gelukkig weten de mensen om mij heen dat dit niet uit onwil is, maar gewoon echt puur omdat ik te weinig energie of teveel klachten heb. Wie weet dat het in de toekomst weer beter gaat, maar voor nu is het goed zo.

23 gedachtes over “A-sociaal? Een zelfreflectie

 1. Is het niet sociaal als je weinig contact meer hebt met vrienden, of…..zijn het wel vrienden? Social medja is leuk, maar het helpt ook veel om zeep is mijn ervaring. Echter, via social media legt men vaak sneller contact dan in, bijvoorbeeld, de supermarkt.

  Bij ons is het altijd zo geweest dat als wíj niet naar vrienden gingen, wij de vrienden helemaal niet zagen. Dit heeft ertoe geleid dat ik niet zo snel over vrienden praat.

 2. Hier idem. Weinig vrienden, weinig contact. Zit ook een beetje in mijn karakter. Ik heb niet zo graag veel mensen om me heen. Wel is het zo dat als een kennis me om hulp vraagt, ik direct beschikbaar ben. Omgekeerd ook.

 3. Je klinkt juist als een zeer sociaal persoon die veel geeft om de mensen om je heen.
  Naar mijn mening hoef je vrienden niet dagelijks te zien of te spreken om goede vrienden te blijven. Goede vrienden begrijpen dat je soms even geen tijd hebt (om wat voor reden dan ook) en hebben daar respect voor. De tijd dat je samen door kunt brengen maakt dat allemaal weer goed.

 4. Echte vrienden kunnen het hebben als je een tijdje geen of weinig contact hebt. En tegenwoordig gaat veel Social Media mensen tegenstaan. Ik heb mijn FB net weer een tijdje open, maar doe er weinig mee. Mis het ook niet. Dus… misschien toch maar stoppen denk ik dan? Ieder mens is anders. Er zijn mensen die altijd mensen om zich heen willen, op vakantie gaan met anderen, veel uitgaan. Ik had en heb die behoefte echt niet, nooit gehad. Ben nu op een leeftijd dat het ook zeker niet meer zo nodig hoeft, maar vroeger ook niet. Maar a-sociaal ben ik zeker niet en jij ook niet! Leef lekker zoals jij wilt hoor! XXX

 5. Echte vrienden hebben er begrip voor als je druk bent of in jouw geval gewoon niet kan vanwege je gezondheid. En sociale media maakt asociaal, maar in de juiste porties kan het ook heel leuk zijn. Ik reageer en deel ook niet echter meer op alles of deel niet meer alles wat ik meemaak. Niet zoals vroeger. Op Snapchat en Instagram ben ik wel actiever dan bijvoorbeeld Facebook, maar vroeger zette ik van werkelijk alles een foto online. Dat doe ik nu niet meer zoveel. Het gebeurt nu veel sneller dat ik een keer een week niks online zet. Ik vind dat wel fijn. Balans is ook het juiste woord in deze situatie

 6. Wat een mooie artikel is het geworden! Mooi, open en eerlijk. En echt vrienden hebben er juist begrip voor, deze situatie. Daarbij ben ik zelf wat vaker voor mezelf aan het kiezen. Even geen uitstapje plannen of online zijn. Maar gewoon even genieten van het zijn. Een lastige soms, maar probeer het wel elke dag te doen.
  Fijne Zondag!

 7. Ik vind dat je klinkt als een heel fijne en attente vriendin! Ik denk dat het niet alleen gaat om sociaal zijn maar ook om wat je eigen behoeftes zijn. Persoonlijk heb ik veel behoefte aan sociaal contact en wil ik het liefst wel elke week mijn vrienden zien. Tegelijkertijd heb ik ook een goede vriendin die ik als het erop aan komt maar twee keer per jaar zie en dat is voor de vriendschap geen probleem omdat ik weet dat het goed zit tussen ons. Daarentegen vind ik het wel een probleem als vrienden zich niet attent opstellen naar mij toe, bijv een ‘vriendin’ die nooit uit zichzelf initiatief nam en meerdere jaren zonder wat te laten weten niet kwam opdagen op mijn verjaardag. Dan is het eigenlijk wel over.

 8. Heel mooi verwoord. Had onlangs ook zo’n zelfreflectie. Is eens nodig zo af en toe. In de loop der jaren heb ik geleerd om m’n grenzen daarin te bewaken. De juiste balans in ‘wat goed is voor een ander’ en ‘waarbij ik me goed voel’. Voor dat sociale heb ik me nu ingeschreven in een vereniging want ik mis toch soms wel wat contact…

 9. Weet je, het gaat denk ik niet om hoe vaak je contact heb. Je kunt elke dag contact hebben, maar niet echt je gevoel delen, is dat dan sociaal gedrag?? Ik heb dan liever weinig contact, maar dan wel echt contact. Daar naast denk ik dat sociaal gedrag ook te maken heeft met hoe jij andere benaderd, en volgens mij is daar bij jou niets mis mee, anders zou jij niet als doktersassistente kunnen functioneren.
  En weet je, ik ben gek op mensen, maar ik heb gewoon minimaal 1 dag per week nodig dat ik helemaal niemand zie, nu gaat dat makkelijk als je alleen woont, dat scheelt, maar het is wel eens goed om bij jezelf na te gaan hoe je het doet in het leven.

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.