Even bijkletsen #9 | Dankbaar

Dankbaar zijn. Het is iets waar ik de laatste tijd wat moeite mee heb. Om mij heen zie ik mijn vrienden en kennissen die op zichzelf wonen of samen met hun partner. Vrienden die een huis kopen, gaan trouwen of net een kindje hebben gekregen. Regelmatig even lekker op vakantie gaan en elk weekend wel een leuk uitje hebben. Dat is mooi om te zien, heel erg mooi, maar soms ook wel een klein beetje confronterend.

Wie mij volgt, op mijn blog of via twitter, weet dat het de laatste tijd niet zo heel erg lekker gaat. In verschillende opzichten werkt mijn gezondheid niet mee en ook de gezondheid van mensen om mij heen baart mij zorgen. Daarnaast zijn er wat vriendschappen die niet zo soepel lopen en waardoor ik aan mezelf ga twijfelen. Ik voel me soms een beetje ‘mislukt’. Ik word dit jaar dertig, maar woon nog bij mijn ouders en ben nog alleen. Het zorgt ervoor dat het mij de laatste tijd wat minder goed lukt om dankbaar te zijn en dat terwijl ik dat juist zo belangrijk vind. De hoogste tijd dus om weer even stil te staan bij de dingen waar ik toch echt wel dankbaar voor kan zijn en het leven met een positieve blik te aanschouwen.

Waar ik dankbaar voor ben

 • Mijn gezondheid is niet optimaal en dat belemmert mij absoluut in dingen (waaronder het bloggen dat de laatste tijd niet echt wil lukken). Echter is mijn gezondheid niet zodanig slecht dat ik bijvoorbeeld alleen nog maar op bed kan liggen, zoals ik om mij heen wel zie gebeuren. Het lukt mij regelmatig om kleine dingen te doen waar ik blij van word en af en toe een wat groter uitstapje is ook haalbaar. Daar ben ik heel erg dankbaar voor.
 • Mijn lieve vriendinnen. Hoewel mijn vriendschappen niet altijd even soepel verlopen, heb ik drie vriendinnen waar ik altijd op kan rekenen. Een van hen is ernstig ziek, wat de vriendschap toch net even anders dan anders maakt. Maar wel heel erg sterk en bijzonder. De andere twee zie ik enkele keren per jaar, vanwege de afstand, maar ik spreek hen regelmatig via de app. Het is fijn dat ik zulke dierbare vriendinnen heb en ik ben hen heel erg dankbaar voor hun vriendschap.
 • Mijn lieve familie. Daar heb ik het echt mee getroffen. Mijn familie is erg leuk en gezellig en iedereen staat altijd voor elkaar klaar. We ondernemen regelmatig leuke dingen met elkaar of gaan bij elkaar op verjaardag, maar het is nooit een verplichting. Heel erg fijn.
 • De basis dingen die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Ik heb een dak boven mijn hoofd, genoeg te eten en te drinken en kleding aan mijn lichaam. Ik hoef mij op dit moment geen zorgen te maken om geld en dat geld ook voor alle dierbare mensen om mij heen, dus dat is heel erg mooi.
 • De kleine dingen. Voor mij zijn dit dingen als het kunnen lezen van een boek, lekker tv kunnen kijken, of heerlijk puzzelen in mijn Japanse puzzelboek. Ook het maken van een wandeling, het genieten van de zon en het halen van een overheerlijk ijsje zijn kleine dingen waar ik enorm van kan genieten. Ik ben hier heel erg dankbaar voor.
 • Leuke uitjes. Daar word ik altijd heel erg blij van. Hoewel ik altijd lang de tijd nodig heb om weer bij te komen van zo’n uitje, ben ik wel heel erg blij dat dit af en toe haalbaar is. Een mooi concert, een leuke stad bezoeken, naar de bioscoop, nieuwe kleding shoppen, naar een mooi musical, uitwaaien op het strand. Allemaal dingen waar ik heel erg van kan genieten en waarvan ik weet dat ze niet vanzelfsprekend zijn.
 • Het hebben van werk. Hoewel mijn baan er de laatste tijd vooral voor zorgt dat ik de rest van mijn tijd aan het overleven ben, ben ik wel heel erg dankbaar dat ik werk heb, want ook dat is niet vanzelfsprekend is deze tijd, zeker niet als je chronisch ziek bent. Het is niet mijn droombaan, maar ik kan zeker wel genieten van mijn werk en bovendien heb ik leuke collega’s, waardoor ik met plezier naar mijn werk ga.

Waarschijnlijk vergeet ik nog heel wat dingen te benoemen waar ik ook heel erg dankbaar voor ben, maar misschien nog wel het belangrijkste is dat ik vooral ook heel erg dankbaar ben voor elke nieuwe dag. ❤

24 gedachtes over “Even bijkletsen #9 | Dankbaar

 1. Ik lees veel leuke dingen die een heel klein randje van minder leuke dingen laat zien. Ondanks alles ben jij volgens mij een heel tevreden jongedame. Wie weet…wie weet worden wij ook ooit eens vriendjes die een paar keer per jaar een terrasje kunnen pakken.

  Sjanicknuf

 2. Gelukkig kun je heel veel dingen opnoemen, waar je dankbaar voor bent en waar je gelukkig van wordt. Toch is het helemaal niet erg om af en toe er even aan toe te geven dat het allemaal niet zo lekker loopt. Dat maakt iedereen wel eens mee, ook al lijkt dat misschien niet altijd zo. Niet iedereen komt hier eerlijk voor uit of durft dit naar buiten te brengen. Ik denk dat je het heel goed doet, door hier zo eerlijk over te zijn en het bespreekbaar te maken, Blijf vooral die positieve blik houden, die brengt je heel ver 🍀

 3. Vervelend dat het even wat minder gaat. Ik vind het wel echt heel knap hoe positief jij altijd blijft! Dat is op zichzelf al iets om dankbaar voor te zijn 🙂

 4. Ach meis, het valt ook niet mee hé!! Je wilt wel dankbaar zijn, maar het wordt steeds moeilijker op een gegeven moment om naar je zegeningen te kijken. Hoop dat het snel weer wat beter met je zal gaan …………..

 5. Mooi hoe je jezelf probeert er weer bij te krijgen door de positieve dingen op een rijtje te zetten. In groepstherapie wordt dit ook gedaan: opnoemen waar je trots op bent of alle positieve dingen.
  Wat wel ook mag is je af en toe gewoon wat minder goed voelen. Dit zeg ik niet om je te demotiveren, juist niet, maar je ook het gevoel te geven dat dat er ook mag zijn. Het is niet altijd leuk (daar weet ik alles van) maar het heeft wel ook zijn functie. Daarbij heb ik geleerd dat als je altijd maar doorgaat (wat een goede eigenschap is) je soms ook het zicht verliest op wat er echt in jou speelt. ‘Dit en dat is er, máár het goed wel goed hoor!’ (Kijk, ik ben sterk, ik ga door want zo hoort dat; die gedachten heb ik er zelf bijvoorbeeld bij.)
  Uiteindelijk kreeg ik moeite om echt te voelen hoe ik me voelde en ook om het masker dat ik mezelf had gegeven, af te zetten. Dus, als tip: soms mag je je ook gewoon k*t voelen en ik kan me goed voorstellen dat de ontwikkelingen die je vrienden doormaken, waarbij jij het gevoel hebt dat je stilstaat, dat resultaat hebben.
  Geef jezelf de tijd 🙂 ik ken je alleen online, maar hier vind ik je een leuk mens, ook mét je putgedachten. 😉 En ik denk maar zo: als je ouder bent ken je jezelf beter, weet je beter wat jij wilt en lukt het je beter om voor je behoeften op te komen; het kiezen van een partner is dan misschien moeilijker, maar ik denk toch ook ‘beter’ voor de lange termijn. Sterkte (ook met je chronisch ziek zijn) 🙂

   • Valkuilen heeft iedereen. En doorgaan is ook een grote kuil voor mij. Soms helpt het als je ze kunt accepteren als ‘ze horen erbij’. Dan kun je daarna weer ‘verder’. Maar ik weet ook goed dat dat heel vaak makkelijker is gezegd dan gedaan, daar heb ik alle ervaring mee. Succes!

 6. Het valt niet mee wanneer het leven niet dat gaat zoals gehoopt. Dan zie je soms de prachtige bomen door het bos niet meer en zijn al die kleine dingen die soms voor geluk zorgen even niet voldoende. Meestal komt dat wel weer goed. Ook bij jou.
  Wat je vriendschappen betreft: koester je drie vriendinnen en betrek de problemen met de andere dames niet op je zelf. Jij kan er niks aan doen dat je gezondheid niet de beste van de wereld is. Als zij daar niet mee om kunnen gaan, dan is dat hun verlies niet het jouwe. xxx

 7. Mooi om te lezen dat je je ook kan concentreren op de mooie dingen. Want ja, het lijkt me af en toe zeker confronterend. En dat mag ook best gezegd worden, want dat is het toch ook gewoon. Er gebeuren allemaal dingen om je heen die voor jou gewoon niet vanzelfsprekend zijn. En daar kan en mag je ook zeker van balen. Het is goed voor iedereen, om vaker bewust stil te staan bij de dingen die je overkomen in het leven of waar je voor gewerkt hebt. Niets is vanzelfsprekend. Mooi stukje.

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.