Iets met privacy

Het is zover, sinds gisteren is er een nieuwe privacywetgeving van toepassing. De Algemene verordening gegevensbescherming, of terwijl AVG. Het is mij eerlijk gezegd nog steeds niet helemaal duidelijk in hoeverre je als hobbyblogger hier daadwerkelijk iets mee moet. Enerzijds lees ik dat iedereen die persoonsgegevens verzamelt aan de wet moet voldoen, anderzijds lees ik dat de wet alleen geldt voor ondernemingen die inkomsten hebben. Echter neem ik liever het zekere voor het onzekere en heb ik dus zelf sinds kort ook een privacyverklaring op mijn blog staan.

Persoonlijk vind ik het wel een klein beetje overdreven dat je als hobbyblogger, bloggende via een bepaald platform, een privacyverklaring op je blog moet hebben staan. Om eerlijk te zijn doe ik zelf namelijk helemaal niks met de persoonsgegevens die er via mijn blog binnenkomen.

Lezers kunnen een reactie achterlaten en op dat moment worden hun naam (dat kan eventueel een pseudoniem zijn) en e-mailadres geregistreerd. Dit zijn gegevens waar ik helemaal niks mee doe. Daarnaast kan je je als lezer inschrijven op een soort van mailinglist, zodat je een e-mail krijgt wanneer ik een nieuwe blog publiceer. Dit gaat helemaal automatisch en ik krijg hier dus eigenlijk zelf niets van mee. Daarnaast worden er gegevens verzameld om statistieken te kunnen maken. Deze gegevens zijn anoniem en die kan ik verder niet in zien. De statistieken kan ik zelf niet in zien. Kortom, ik zal zelf echt geen gekke dingen met jouw gegevens doen.

Een uitgebreide variant van dit verhaal vind je terug in mijn privacyverklaring. Deze heb ik gemaakt met behulp van een generator en door op andere blogs rond te kijken hoe hun verklaring eruit ziet. Immers wist ik eigenlijk zelf niet heel goed hoe het met bepaalde dingen zat. Eigenlijk vind ik het nogal zonde van mijn tijd om dit allemaal te hebben moet uitzoeken. Ik heb vaak al nauwelijks energie om überhaupt te bloggen, laat staan hiervoor. Maar ik wil niet voor verrassingen komen te staan en ik ben bovendien goed opgevoed en wil mij dus netjes aan de wet houden.

Mocht je zelf nog in de rats zitten met betrekking tot je privacyverklaring dan zou ik zeggen, kopieer en plak de mijne maar. Ik kan niet beloven dat hij helemaal voor honderd procent in orde is, maar ik denk dat ik goed op weg ben.

16 gedachtes over “Iets met privacy

  1. Ik denk zelf dat wanneer je een gratis blog via WP of Blogger hebt je de privacy verklaring van hen goed moet lezen omdat zij alles beheren incl e-mail, naam, ip etc.
    Ga je naar een eigen domein (zoals mijn nieuwe blog) dan krijg je zelf al veel meer verantwoordelijkheden al zal het wanneer je lezersaantallen niet in de duizenden per dag lopen niet echt aantrekkelijk zijn voor een bedrijf om de gegevens van jouw bezoekers te willen kopen. Dat is gerommel in de marge. Maar de echte grote bloggers, met duizende volgers, tja… die wel.. Zelfs de Amerikanen zijn over de flos hierover want ook zij moeten zich voor hun europese lezers aan de regels houden.

  2. Ja ik vind het ook gedoe. Net zoals jij hebik me er niet super goed in verdiept maar veel rondgekeken hoe andere bloggers het hebben gedaan. Heb mijn verklaring bijna af, ik ga hem dit weekend erop zetten. Er maar vanuit gaande dat het zo voldoende is 🙂

  3. Precies wat je zegt inderdaad! Als groot bedrijf, snap ik dat je aan deze wet moet voldoen. Maar als hobbyblogger zonder juridische kennis? Dan is het toch nog best een flinke klus om helemaal ‘compliant’ te zijn. Ik ben blij dat ik nu alles heb geregeld, maa een uitzoekwerkje was het zeker. Alleen mijn cookiemelding nog even aanpassen en dan voldoe ik ook netjes aan de wet 😉

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.