Lezen | Divergent trilogie van Veronicah Roth

Al een aantal keer had ik op andere blogs gelezen over de Divergent trilogie van Veronicah Roth. Overal las ik dat deze boeken vergelijkbaar zijn met De Hongerspelen en daar werd ik erg blij van. Een goede reden dus om ook deze serie aan te schaffen. Hoewel de boeken zich afspelen in een andere, futuristische, wereld en in dat opzicht dus niet heel realistisch zijn, vind ik het heerlijke boeken om te lezen. De personages in de boeken van Roth hebben herkenbare emoties waardoor je vanzelf met hen gaat meeleven en het helemaal niet uitmaakt dat de wereld waarin zij leven voor ons niet realistisch is.

Divergent 1. Inwijding

In het eerste boek van de serie maken we kennis met  de zestienjarige Beatrice Prior, ofwel Tris, de hoofdpersoon in het verhaal dat zich afspeelt in futuristisch Chicago. Haar wereld is opgedeeld in vijf verschillende facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Op zestienjarige leeftijd moeten de inwoners van deze stad kiezen bij welke factie zij willen horen. Voor Tris is dat een moeilijke keuze. Kiest ze voor haar familie of gaat ze haar gevoel achterna?

Eigenlijk werd ik meteen in het verhaal gezogen. Het boek leest echt als een trein en de verschillende personages komen mooi naar voren. Het is fijn om te kunnen meeleven met Tris. De keuze die ze moet maken, de inwijding in de factie waarvoor ze gekozen heeft, het brengt veel emoties met zich mee. Bovendien ontmoet ze Tobias, een jongen in haar factie die ze wel erg leuk vindt. Dit alles zorgde ervoor dat ik met haar mee leefde en graag wilde lezen hoe het verhaal verder zou gaan in deel twee van deze serie.

Divergent 2. Opstand

Tris heeft een factie gekozen en haar inwijdingsritueel gehad. Inmiddels is ze er ook achter dat ze anders is dan anderen. De facties zijn op dit moment in oorlog met elkaar en Tris moet ook nu weer verschillende moeilijke keuzes maken. Er vinden gevaarlijke ontwikkelingen plaats en er heerst verdeeldheid. Tris neemt grote risico’s wanneer ze haar dierbaren wilt redden en zet met de keuzes die ze maakt haar relatie met Tobias – met als bijnaam Four – op het spel.

Ook dit deel kon ik niet wegleggen en binnen no time had ik het dan ook uitgelezen. Wat een heerlijk boek vol met spanning. Ik kon niet wachten om het volgende deel te gaan lezen.

Divergent 3. Samensmelting

In het derde deel van deze serie heeft de moeder van Tobias, leider van de factielozen (dit zijn mensen die uit hun factie zijn gezet of gestapt) de macht in het Chicago van de toekomst overgenomen. Zij wil proberen een factieloos bestaan op te bouwen. Tris en Tobias voelen zich niet meer prettig en  ontsnappen uit de stad. Ze ontdekken dat de echte wereld een stuk groter is dan de stad die zij kennen en dat hun stad onderdeel blijkt te zijn van een bijzonder experiment.

Waar eerder werd geschreven vanuit Tris haar perspectief, wordt het verhaal nu afwisselend verteld vanuit het perspectief van Tobias en Tris. Het is mooi dat zo nog beter de gevoelens en emoties van Tobias naar voren komen. Ook dit boek was weer erg spannend en zat vol met plotwendingen.

Om een lang verhaal kort te maken, ik heb echt ontzettend van deze boeken genoten!

13 gedachtes over “Lezen | Divergent trilogie van Veronicah Roth

  1. Deel 1 heb ik ook helemaal gelezen maar in deel 2 ben ik ergens halfweg blijven steken maar misschien ik de boeken nu toch maar alle drie helemaal uitlezen. Heb je de film ook gezien?

  2. Ik vond er eerlijk gezegd geen klap aan. De schrijfstijl sprak me niet aan, de personages vond ik niet echt en het was allemaal zo … zo… evangelisch. Niet mijn ding. Maar gelukkig zijn er veel verschillende type boeken voor veel verschillende mensen en voorkeuren! En gek genoeg heb ik dan wel weer genoten van Narnia (ook enorm evangelisch, maar leuker ingepakt imho). Als het onderwerp je aanspreekt, zou je eens A Brave New World kunnen proberen van Aldous Huxley. Gaat ook over een maatschappij waarin mensen aan bepaalde verwachtingen moeten voldoen. En wat moderner: Divided Kingdom van Ruper Thompson, waarin mensen worden onderscheiden op basis van ‘humour’ persoonlijkheidstypes, uit de middeleeuwen (boek is wel hedendaags gesitueerd).

  3. Pingback: Zo simpel is dan geluk #48 |

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.