Het jaar waarin ik dertig word

De titel verklapt het eigenlijk al, 2018 is het jaar waarin in dertig word. Het komt steeds dichterbij en daardoor is het vaker in mijn gedachten. Het is natuurlijk iets waar ik heel erg dankbaar voor mag zijn, het is niet iedereen gegeven om de leeftijd van dertig te bereiken. Daarnaast is het ook maar een getal, er zal niet ineens van alles veranderen op mijn verjaardag. Anderzijds vind ik het toch ook wel een dingetje. Ik, dertig?!

Het ideaalbeeld

Dat ik jonger was had ik altijd wel een perfect plaatje voor ogen. Op mijn dertigste zou ik getrouwd zijn en met mijn man en twee kinderen in een leuk huis wonen. Werken deed ik parttime zodat ik ook genoeg tijd over zou houden om voor de kinderen te zorgen. Natuurlijk had ik al wat mooie verre reizen achter de rug en een fijne vriendengroep. Ik zou werken als arts wat voor veel voldoening zou zorgen. Ja, op mijn dertigste zou ik het echt helemaal voor elkaar hebben.

De realiteit

Hoe mijn leven er nu ik dertig word daadwerkelijk uitziet is net even anders. Om te beginnen ben ik niet getrouwd en heb ik geen kinderen. Sterker nog, ik heb ook geen vriend en woon nog bij mijn ouders thuis. Mijn baan als arts is door omstandigheden nooit van de grond gekomen, ik werk parttime als doktersassistent. Verre reizen heb ik niet gemaakt en mijn vriendengroep is behoorlijk uitgedund. Dat is dus niet helemaal het ideaalbeeld dat ik voor ogen had.

Is dat erg?

Nee, natuurlijk is dat niet erg. Soms ben ik wel een beetje bang dat het gezin waar ik van droom nooit werkelijkheid gaat worden en dat ik mijn ouders geen kleinkinderen zal schenken, maar dat probeer ik dan snel weer los te laten. We hebben nu eenmaal niet op alle aspecten van het leven invloed. Hoewel ik het op zich liever wel anders had gezien denk ik dat ik echt wel tevreden mag zijn met hoe mijn leven er nu uit ziet.

Zo heb ik, na een revalidatietraject een behoorlijke tijd werkloos thuis gezeten. Uiteindelijk is het mij na vele omzwervingen toch gelukt om een baan te vinden in de zorg, waar ik heel tevreden mee ben. De stap om op mezelf te gaan wonen komt ook steeds dichterbij (het duurt even maar dan heb je ook wat, lang leve de lange wachttijden voor sociale huurwoningen). Stapje voor stapje kom ik steeds een stuk verder in het leven en hoewel het van mij allemaal wat sneller had gemogen (echt, ik had nooit verwacht op mijn dertigste nog thuis te wonen), zijn er gewoon veel omstandigheden geweest die dit in de weg hebben gestaan. Daarom ben ik ondanks dat wel blij met waar ik nu sta en met de stappen die ik de afgelopen jaren gemaakt hebt. En dat prachtige gezin, ik blijf gewoon hopen dat ook dat mij nog gegeven zal zijn.

28 gedachtes over “Het jaar waarin ik dertig word

 1. Ach meid, ik wou dat ik kon wisselen met je leeftijd. In september word ik zestig, dus dubbel zo oud als jij. In je verdere leven komt alles wel op z’n plooi, stap voor stap. Dertig is de twintig van vroeger, je hebt nog zoveel tegoed. Mag ik je toewensen dat je gezondheid de komende tijd de betere kant op gaat, zodat je ten volle van alles kan genieten.

 2. Het leven loopt zelden zoals gedroomd. Het is een kunst, een kunst die jij goed verstaat, niet bij de pakken neer te gaan zitten maar van dat anders toch iets moois te maken. xxx

 3. Tja thuiswonen als je rond je 30e zit is niet ideaal en wordt zeker niet als ideaal ingeschat. Maar waar maak je je druk om je komt er vanzelf. Mijn broer is 36 en die heeft geen revalidatie gehad.

 4. Heel herkenbaar wat je schrijft. Ik had dezelfde “doelen” voor mijn 25e en al die dingen die jij opnoemt, zijn ook niet voor die leeftijd gelukt. Maar zoals je ook zelf laat blijken, het is veel belangrijker om te kijken naar de stappen die je wél hebt gezet. Soms krijg je te maken met hobbels onderweg en lopen dingen anders dan verwacht. Maar wat mag je bijvoorbeeld trots zijn op je baan, ook al ben je dan misschien geen arts. Die andere dingen komen vast nog wel. Alles op z’n tijd!

 5. Mijn dertigste verjaardag vierde ik, toen gescheiden, werkloos en met een dochter van drie, met mijn vriendinnen. Nu, 23 jaar later heb ik een nieuwe relatie en twee dochters van 16 en 17. Ik had alles wat ik had willen hebben tot ik vorig jaar een hersenbloeding kreeg.

  Je leven valt niet te plannen, dat heb ook ik ervaren. Wat ik nooit had kunnen bedenken is dat ik ook gelukkig zou kunnen zijn met wat overblijft, de mooie dingen waar jij ook over schrijft.

  Ik hoop dat jij nog meer moois en liefs in je leven zult mogen meemaken. En bedankt voor het delen van al die mooie dingen.

 6. Ik hoop het ook voor je! Je weet in ieder geval maar nooit waar en wanneer je de ware ineens tegenkomt. Het zou morgen al zover kunnen zijn 😉

  Ik heb zelf nog een jaartje te gaan voordat ik dertig word maar het lijkt me toch ook wel een raar moment…

 7. Het leven is absoluut niet te plannen. Dat heb je inmiddels ook gemerkt natuurlijk. Ik was zelf nooit zo bezig met ‘doelen’ die ik wilde bereiken toen ik 30 en 40 werd, moet ik zeggen. Maar dat komt misschien ook omdat ik mezelf niet zag samenwonen voor mijn 30e, laat staan kinderen zou hebben. Het beviel me wel op kamers. Vervolgens heb ik bewust lang gewacht met kinderen en net voor mijn 39e beviel ik van de 2e. In mijn ogen ben je daarom nog jong en heb je nog tijd. Ook om iemand te ontmoeten. Maar dat is een opmerking waar jij totaal niets mee kan, natuurlijk. Dit omdat je zelf een andere wens had. Maar het leven loopt soms gewoon helemaal anders. Ik vind het mooi dat je wel weet benoemen wat de tijd je wel heeft gebracht. En daarom komt datgene wat je mist vanzelf op je pad. Ik wens je alvast 10 mooie jaren toe als dertiger! Ik heb hem net afgesloten, maar ik vond het een mooie periode in mijn leven 🙂

 8. Mooi om te lezen, fijn dat je terug kunt kijken op de goede stappen die je de afgelopen jaren hebt gemaakt. Ik hoop dat je snel een huisje krijgt. En wat Esra zegt, die geliefde kan zomaar ineens voor je neus staan! Het is je van harte gegund 🙂

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.