Een eerlijke terugblik

zeeHet eind van het jaar begint weer te naderen. Het moment voor mij op toch even terug te blikken op het afgelopen jaar. Toevallig was ik laatst het jaar aan het overdenken en kwam ik tot het besef dat er ontzettend veel dingen en momenten zijn waar ik heel erg dankbaar voor ben. Ontelbare momenten van grote blijdschap en klein geluk. Echter waren er ook wel wat minpuntjes aan dit jaar. Normaal gesproken laat ik die voor wat ze zijn en blik ik alleen terug op de fijne dingen. Ik merk echter dat ik even wat minder goed in mijn vel zit en het misschien juist goed is om ook even de wat minder fijne dingen van me af te schrijven. Heb je geen behoefte om die te lezen, volgende week komt er een terugblik met alleen maar hoogtepunten!

Gezondheid en dierbaren

Wanneer je chronisch ziek bent is je gezondheid natuurlijk nooit optimaal. Dagelijks heb ik pijn in mijn lichaam en ben ik moe. Iets waar ik inmiddels prima mee kan leven. Eind vorig jaar werd mijn migraine ook nog eens chronisch, iets wat ik lastiger vind om mee om te gaan. Daarom bezocht ik een hoofdpijnpoli en daar ben ik nog steeds onder behandeling. Veel verbetering is er nog niet, dat is best lastig soms. De combinatie van werken en deze klachten maakt dat ik het soms best even zwaar heb.

Helaas zijn er ook dierbaren in mijn omgeving die niet gezond zijn. Zo gaat mijn vader elk jaar weer met stappen achteruit vanwege zijn progressieve MS. Het is niet iets waar ik dagelijks mee bezig ben, maar het is absoluut wel iets wat invloed heeft op ons gezin. Iets om zeker even bij stil te staan.

Dan is er nog een dierbare vriendin die ernstig ziek is en om wie ik mij regelmatig zorgen maken. Het is heel erg lastig om haar te zien lijden. Ze heeft waarschijnlijk niet heel erg lang meer. Iets wat ontzettend oneerlijk is en moeilijk te bevatten. Aan de andere kant verdient ze na alles wat ze ondergaan heeft wel de rust die haar overlijden met zich mee zal brengen. Heel erg dubbel natuurlijk.

Vriendinnen

Degenen die mijn blog al wat langer volgen weten dat vriendschap niet echt mijn sterkste kant is. Ook dit jaar is er helaas weer een vriendinnengroep die ineens geen contact meer met mij wilde. Ze spraken ineens regelmatig zonder mij af en toen ik aangaf dat ik hierdoor het gevoel kreeg dat zij geen behoefte meer hadden aan mijn vriendschap en hen vroeg of dit klopte kreeg ik geen gehoor. Een van de meiden reageerde wel en haar spreek en zie ik nog af en toe. De anderen heb ik helaas niks meer van gehoord. Het is sowieso niet fijn om op deze manier gekwetst te worden. Nog lastiger vind ik het dat ik er niks van begrijp. Het liefst zou ik willen horen waarom ze ineens geen vriendschap meer met mij willen. Weet ik dat, dan kan ik daar iets mee. Nu begrijp ik er niks van en krijg ik alleen maar het gevoel niet goed genoeg te zijn. Heel erg naar.

Het sociale aspect blijft voor mij sowieso moeilijk. Ik heb een aantal hele goede vriendinnen, maar die wonen helaas niet om te hoek. Eigenlijk mis ik best wel een vriendin die wel in de buurt woont en waar ik spontaan even langs kan om koffie te drinken. Wie weet dat ik hier wat mee ga doen in het nieuwe jaar, immers, tegenwoordig kan je ook vriendschappen in eerste instantie online op doen.

Huisje

Iets wat mij toch ook wel heel erg bezighoud is mijn eigen huisje waar ik wel heel erg veel geduld voor moet hebben. Hier vertelde ik al dat ik bijna aan de beurt was, maar ze toen het hele systeem hebben omgegooid. In het nieuwe systeem kan je zien welke plek je voorlopig hebt als je op een huisje reageert en dat is elke keer niet gunstig voor mij tot nu toe. Het kan dus echt nog wel even (jaren) duren voordat ik wat vind en daar baal ik best wel heel erg van. Ik ben inmiddels dertig en er gewoon heel erg aan toe om op mezelf te gaan. (Hoewel dat qua gezondheid wel een grote uitdaging gaat worden.)

Kleine dingen

Dan zijn er natuurlijk altijd nog ‘kleine’ dingen die niet fijn zijn. Zo ging recent mijn laptop van nog geen acht maanden oud kapot. Is er binnen de familie stress omdat mijn oom en tante uit elkaar gaan en dit helaas allemaal niet zo fijn verloopt. Heel erg sneu voor mijn neefje en nichtje en voor henzelf natuurlijk. Op het werk is er een collega die helaas niet meer terug gaat komen na een arbeidsconflict. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal dingen die gewoon niet fijn zijn, maar die wel bij het leven horen. Immers dankzij tegenslagen leer je de positieve dingen nog meer te waarderen.

Het klinkt nu misschien wel heel erg somber allemaal, maar ondanks alles kan ik wel met een tevreden gevoel op het jaar terugkijken. Zoals ik al aangaf zijn dit geen dingen waar ik continu mee bezig ben, maar ze zijn er wel. Het enige wat ik kan doen is er zo goed mogelijk mee omgaan en dat is wat ik dit jaar zeker heb geprobeerd en wat me ook wel goed gelukt is. Op een aantal momenten na dat ik even wat minder goed in mijn vel zat, voelde ik me over het algemeen toch heel erg gelukkig dit jaar. Mede doordat er ook heel veel fijne en dierbare momenten waren. Echter is deze blog inmiddels wel lang genoeg, dus komen die hoogtepunten volgende week!

27 gedachtes over “Een eerlijke terugblik

 1. De diepte punten zijn er ook inderdaad. Ze wegstoppen en negeren heeft niet zoveel zin, ze komen toch een keer de hoek om kijken, zo werkt het nou eenmaal. Van die diepte punten kunnen we ook leren.
  Volgende week lees ik mee met je hoogtepunten.
  Alvast fijne dagen.

 2. Je moet een heel sterke vrouw zijn! Bewondering…
  Chronisch ziek zijn is inderdaad niet om jaloers op te zijn. De progressieve MS van je papa greep me aan. Sinds dit jaar weet ik wat dit betekent. De eerste diagnose die rond mijn neurologisch probleem werd gesteld was ‘misschien MS’, waarbij mijn wereld totaal instortte.
  Vriendinnen die je niet meer zien staan zijn het niet waard ‘vriendin’ genoemd te worden. Zoek niet steeds de schuld bij jezelf, want vaak is dit niet zo…
  Hou moed, en op naar een mooi 2019.

 3. Die ‘vriendinnen’ verdienen jou niet als vriendin. Treur er niet om. Maar het is vervelend als he niet weet waarom. Dat snap ik wel..
  Oneerlijk dat ze opeens hey toewijzingssysteem voor woningen hebben veranderd. Dat dat zomaar kan. Zoiets moeten ze doen voor nieuw ingeschrevenen..
  Fijne dagen.. liefs xxx

 4. Weet je… ik geloof altijd dat gebeuren met een reden. Hoe moeilijk soms ook, ik probeer altijd iets positiefs eruit te halen, wat levert het jou op als je diep in je hart kijkt. Soms zijn dat juist jou leermomenten die je mee kunt nemen naar 2019.

 5. Zeker een mooie en eerlijke terugblik. Soms is het goed ook naar de minder leuke dingen te kijken, juist om zo weer meer waardering te hebben voor de kleine en grote mooie dingen<3 Ik hoop op een prachtig 2019 voor jou, dat er zeker wat stappen gemaakt worden naar vriendschappen, woning en gezondheid.

 6. Het is niet meer dan normaal dat je ook mindere dagen hebt en als jou dat vooruithelpt,om het hier te komen delen. Wat ik jou toewens, is omringd te worden door de juiste vriendschappen, die jou energie geven in plaats van ermee te gaan lopen. Positieve vooruitzichten en dit ook op vlak van gezondheid en huisvesting.

 7. Dat van die vriendschappen vind ik beneden alle peil van hen. En bijzonder kwetsend voor jou. Ik hoop dat het nieuwe jaar je dan ook oprechte vriendschap brengt en veel geluk, op alle vlakken!

 8. Bah, wat naar van die vriendinnen. Al vraag ik me af of je hen echt vriendinnen kunt (kon) noemen. Weet je: ik ken heel veel leuke vrouwen, maar noem misschien drie van echt mijn vriendinnen. En weet je nog meer? ik zie hen ook maar heel af en toe. Het gaat niet om de kwantiteit zeg ik altijd maar, maar om de kwaliteit. Wat niet wegneemt dat het gewoon zwaar klote is wat jou overkomen is.
  Verder hoop ik dat jouw huisje eindelijk op je pad gaat komen en dat 2019 in alle opzichten een goed jaar wordt.

 9. Goed dat je nu ook eens de minder leuke dingen benoemt, Het leven bestaat niet alleen uit leuke dingen, ik zeg altijd : ze hebben vergeten het garantiebewijs mee te geven bij mijn geboorte dat het altijd leuk zou zijn …………..
  Maar zonder minder leuke dingen zouden de leuke dingen normaal zijn en niet meer opvallen. Het belangrijkste is dat je aan de eind van de streep kan zeggen : het leuke en minder leuke is in evenwicht.
  De leuke dingen slepen mij altijd door die minder leuke heen, of ik nu wel of niet goed in mijn vel zit.
  Hele fijne, liefdevolle kerstdagen gewenst

 10. Pingback: Hoogtepunten van 2018 |

 11. Pingback: Van oud naar nieuw |

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.