Persoonlijke groei

ijsjeOveral lees je er wel over, persoonlijke groei, jezelf ontwikkelen en de doelen die mensen zichzelf daarbij stellen. De zelfhulpboeken zijn populair, want iedereen wil een betere versie van zichzelf worden. Zelf ben ik eigenlijk nooit heel bewust bezig met persoonlijke groei. Natuurlijk zijn er absoluut situaties waar ik van leer en waardoor ik onbewust mezelf ontwikkel, maar het is niet dat ik hierin specifieke doelen heb. Hoewel ik hier niet bewust mee bezig ben, merkte ik laatst wel degelijk dat ik mezelf in verschillende opzichten ontwikkeld heb.

Werk

Niet alleen heb ik uiteraard na een aantal jaar meer ervaring opgedaan, ik merk ook dat ik steeds beter weet hoe ik het best met bepaalde patiënten om kan gaan. Iets wat heel erg belangrijk is in mijn werk als doktersassistent. Zo vond ik het bijvoorbeeld heel erg lastig wat ik kon doen voor angstige mensen die in paniek de huisarts bellen, maar lukt het me nu steeds beter om iets voor hen te kunnen betekenen. Al is het soms maar een luisterend oor. Daarnaast merk ik ook dat mijn assertiviteit is toegenomen, zowel richting collega’s als patiënten. Het is mooi om te merken dat ook mijn collega’s dit bij mij aangeven en de ontwikkeling ook voor hen duidelijk merkbaar is. Op een positieve manier overigens.

Vriendschap

Ik schreef er al meer over, vriendschappen willen bij mij niet altijd even lekker lopen. Toch merk ik dat ik hier nu beter mee om kan gaan en ook dingen uit het verleden een plek heb gegeven. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een berichtje van een vroegere vriendin met wie het contact op een niet fijne manier verbroken is. Ik heb me toen heel erg in de steek gelaten gevoeld en was erg teleurgesteld en verdrietig. Normaal gesproken zou ik haar berichtje meteen de prullenbak ik hebben gegooid. Ik merkte echter dat ik wat is gebeurd achter me heb gelaten en gewoon zonder negatieve emoties op haar bericht kon reageren. Een positieve ontwikkeling dus.
Daarnaast merk ik ook dat ik vriendinnen die het contact laten verwateren of niet reageren op mijn vraag of ze geen behoefte meer aan mijn vriendschap hebben, los kan laten. Natuurlijk is het nog steeds niet fijn als zoiets gebeurd, maar een aantal jaar geleden zou ik het bijvoorbeeld niet geaccepteerd hebben dat mijn vraag niet beantwoord werd en was ik zeker boos geworden. Nu heb ik het gelaten voor wat het is. Eigenlijk was voor mij vrij duidelijk dat er niet voor niets niet gereageerd werd en dat het zonde is van mijn energie om daar dan verder nog tijd in te steken. Niet leuk, maar uiteindelijk kan ik me er wel bij neerleggen.

Andere privé dingen

In andere privé situaties lukt het mij ook steeds beter om bijvoorbeeld nee te zeggen of mijn grenzen aan te geven op een manier dat de ander het begrijpt. Dit is overigens wel iets wat ik lastig blijf vinden omdat ik het gewoonweg fijn vind om iets voor een ander te kunnen betekenen. Ik zie echter ook in dat ik goed om mezelf moet denken en dat ik soms niet anders kan dan voor mezelf te kiezen. Dit lukt mij steeds meer en steeds beter zonder. Soms kan ik me er nog wel schuldig om voelen, dus het is zeker wel iets waar ik mezelf nog veel meer in kan ontwikkelen.

Persoonlijke groei, het is niet iets waar ik heel bewust mee bezig ben. Toch vind ik het wel mooi om te zien dat ik hier onbewust toch mee bezig ben en mezelf wel degelijk ontwikkel op verschillende gebieden. Alleen maar heel erg fijn.

(De ijsjes bovenaan dit artikel zorgen ook voor persoonlijke groei. Alleen dan wel heel erg letterlijk. Haha!)

17 gedachtes over “Persoonlijke groei

 1. Yesss vriendschappen moeten altijd wederzijds zijn en soms is het het niet altijd het geval. Don´t worry! Jij weet dat je vanuit jou kant oprechte interesse hebt getoond en als er niet op gereageerd worden is het hun verlies…Het raakt je inderdaad en dan heb je de neiging als mens zijnde om op basis van je emoties te reageren. We Live and we Learn!

  Ik ben blij om te lezen dat je je niet meer laat raken.. soms is het niet eens de moeite waard want mensen gaan wel verder met hun leven zonder om te kijken. En moeten we voor onszelf nagaan in hoeverre we andere controle laten hebben op ons… After all we kunnen mensen niet dwingen om in ons leven te zijn… All we can do is the give the best of us het is aan anderen om dat te waarderen of in te zien en zoniet hun loss!

  LOL! Love die ijsjes en jou humor! Great Post! Het is altijd een mijlpaal om persoonlijke groei ervaren.
  Have a wonderful weekend! X

 2. Persoonlijke groei haalt men idd vooral uit het leven zelf. Door situaties en mensen die – gewild èn ongewild – ons pad kruisen. Een zelfhulpboek kan voor mij persoonlijk soms wel een meerwaarde betekenen maar zie ik niet als een stricte handleiding. Uiteindelijk is ieder mens anders en wat voor de ene werkt, werkt niet a priori voor de andere of omgekeerd.

 3. Zelfontwikkeling, persoonlijke groei, zelfhulpboeken, het is inderdaad allemaal zo populair. Het is leuk jouw ontwikkelingen te lezen, zonder dat je daar voor je gevoel veel mee bezig bent geweest als in, allerlei boeken voor gelezen hebt. Mooi dat je hier bij stilstaat!
  Ik denk wat je schrijft over vriendschappen ook goed te begrijpen, mooie ontwikkeling! 🙂

 4. Pingback: Zo simpel is dan geluk #55 | Een nieuw begin? |

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.