Chronische pijn, een kleine frustratie

chronisch ziekIedereen die mij al wat langer volgt weet dat ik al lange tijd kamp met chronische pijn (chronisch pijnsyndroom/fibromyalgie). Het is iets wat ik al een aantal jaar goed kan accepteren en ik heb mijn leven zo kunnen aanpassen dat ik er eigenlijk niet veel mee bezig ben. Natuurlijk zijn er absoluut dingen die ik hierdoor niet kan. Lang staan lukt bijvoorbeeld niet (geen staconcerten dus) en een uur wandelen is voor mij echt het maximaal haalbare. Daarna is de pijn erg heftig en willen mijn benen ook niet meer vooruit. Dit zijn dingen waar ik rekening mee kan houden en hoewel het een enkele keer nog steeds even jammer is om bepaalde dingen niet te kunnen is het iets waar ik prima mee om kan gaan en ik durf zelfs te zeggen dat ik er helemaal aan gewend ben.

Hierdoor heb ik ook eigenlijk nooit veel behoefte om te praten over mijn chronische pijn en ben ik er zelf niet mee bezig. Ik voel het elke dag, sommige activiteiten maken het heftiger, maar daar denk ik verder helemaal niet meer bij na.

Het is maar een enkele keer zo dat het bij mijn nog frustratie oplevert. Vaak is het dan niet eens de pijn zelf die daarvoor zorgt, maar bijvoorbeeld eerder iets wat ik graag zou willen, maar niet kan.

Iets wat me soms ook kan frustreren is de focus van mijn omgeving op de pijn. Wanneer iemand mij vraagt hoe het met me gaat en ik geef eerlijk aan dat het even wat minder gaat is de volgende vraag al snel: “Oh, heb je veel pijn?” Het is natuurlijk goed bedoeld en ik zal dus ook niks met mijn frustratie doen, maar zo’n vraag kan me soms wel een klein beetje irriteren. Niet alles draait om de pijn. Als het even minder gaat is het niet altijd de pijn die daarvoor zorgt. Sterker nog, het is vaak juist eerder iets anders wat speelt.

Gelukkig kan ik deze frustratie altijd wel snel weer loslaten en tegen mezelf zeggen dat iemand het alleen maar goed bedoelt en dat de interesse die getoond wordt alleen maar heel erg lief is. Dat voelt voor mij ook zeker zo en heel vaak zorgt het ook niet eens voor frustratie. Maar soms, soms wel. (En dan schrijf ik het even lekker van mij af op mijn blog!)

20 gedachtes over “Chronische pijn, een kleine frustratie

  1. IK ben een lotgenootje, dus ik begrijp het ! Heel het totaatlplaatje! Ik vind dat jij geweldig geëvolueerd bent in de goeie richting! En dat is super dat je dat kan! Veel lotgenoten blijven steken in negativiteit en die raken zowel lichamelijk als mentaal niet vooruit! Sterkte voor jou! Ook voor de slechte momenten !

  2. En of je gelijk hebt, dat je het dan even van je afschrijft ………….. het levert alleen maar extra stress op om het niet te doen.
    Hoop dat het opgelucht heeft, en ook al heeft het het niet, gewoon hier over blijven schrijven zou ik zeggen.

  3. Ik vind het bijzonder dat jij zegt dat je eraan gewend bent om pijn te hebben. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Ik baal nog regelmatig van de pijn. Maar ik begrijp je punt dat het niet kunnen doen van wat je graag wil, erger is dan de pijn zelf. Ik spreek uit ervaring. Heb ook zo ook het 1 en ander maar dat had je vast al begrepen 😉

    • Dat is een goede vraag. Ik denk door te accepteren dat de pijn er is en er niet continu mee bezig te zijn. Ik las eens een mooie metafoor, het voelt als een tv die op de achtergrond aan staat. Het is er, maar ik ben er niet continu mee bezig, waardoor ik er toch een soort van aan gewend ben geraakt. Hoewel ik uiteraard ook echt wel mijn mindere momenten heb.
      Dat had ik begrepen inderdaad. Sterkte. ❤

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.