Hoe ga ik om met een dipje?

Het overkomt iedereen wel eens, denk ik, het wordt je allemaal even teveel. Het lijkt wel of alles tegenzit en ook je lichaam laat het afweten. De welbekende druppel doet de emmer overlopen. Het is teveel en je belandt in een dipje. Het gebeurde mij laatst nog en waar ik dat vaak best lastig vind om – aan mezelf – toe te geven, kon ik mij er nu beter bij neerleggen. Gelukkig weet ik dat ik zo’n dipje altijd wel weer te boven kom. Wil je weten hoe ik dat doe, lees dan vooral verder.

Gevoelens toelaten

Hetgeen wat ik meestal heel erg lastig vind, mijn gevoel toelaten. Op een of andere manier wil ik altijd sterk blijven en niet toegeven dat het even wat minder gaat en ik me gewoon rot mag voelen. Toch leer ik steeds beter om mijn gevoel wel toe te laten. Om gewoon lekker te doen waar ik me goed bij voel op dat moment. Op de bank kruipen en chocola eten bijvoorbeeld of mezelf even helemaal afzonderen. Het oké vinden dat ik geen energie heb om te sporten. Het is belangrijk om je gevoelens toe te laten, ook als ze negatief zijn.

Relativeren en afleiding

Blijven zwelgen in die negatieve gevoelens is voor mij echter geen optie. Op gegeven moment zal ik toch verder moeten. Het helpt me dan om te relativeren. Om eens goed te bedenken of die ene tegenslag nu echt zo erg is of dat ik een manier kan vinden om ermee om te gaan. Natuurlijk vallen sommige dingen gewoonweg niet te relativeren. Wat mij dan goed helpt is om er toch zo goed mogelijk mee proberen om te gaan of om afleiding te zoeken. Even een rondje gaan wandelen met fijne muziek in mijn oren bijvoorbeeld. Een andere keer heb ik juist behoefte aan mensen om mij heen en kijk ik of ik iets kan ondernemen met vrienden of familie. Door niet continu met mijn gevoelens bezig te zijn kan ik ze dan steeds wat meer loslaten.

De kleine dingen

Ook als ik even een dipje heb probeer ik bij de kleine dingen stil te staan. Ik probeer elke dag om toch even stil te staan bij de dingen waar ik dankbaar voor ben. Dat is niet altijd makkelijk op zo’n moment, maar toch kan ik altijd wel iets bedenken waar ik dankbaar voor ben. Daarnaast probeer ik toch van kleine dingen te genieten. Een patiënt die me dankbaar is, een lief berichtje van een vriendin, of een lachbui samen met collega’s. Lekker eten of een overheerlijk stuk chocola. Door toch te genieten van dit soort kleine momenten blijf ik op de been en kan ik al met al mijn dipje altijd weer achter met laten.

21 gedachtes over “Hoe ga ik om met een dipje?

  1. Zorgen voor een leuke afleiding is denk ik het beste, hoewel.. soms is er gewoon niks aan te doen en dan kun je het beter maar laten gebeuren. Dat heb ik meegemaakt met mijn lief. Na een paar nare weken gaat het nu weer beter met hem. De CBD doet zijn werk weer!

  2. Mooi artikel. Enerzijds alle gevoelens toelaten en anderzijds ook relativeren en afleiding zoeken werkt voor mij ook altijd erg goed. Het helemaal niet toelaten van negatieve gevoelens werkt in ieder geval niet voor mij haha! Ook stil staan bij al die kleine dingen om dankbaar voor te zijn is zo fijn 🙂

  3. Ik vind altijd dat jij de dingen zo goed op een rijtje hebt. En natuurlijk weet ik dat het ook bij jou vaak niet aan een leien dakje gaat, maar door de manier waarop je je opstelt maak je het in ieder geval niet nóg moeilijker allemaal. Want daar is niemand (jezelf in het bijzonder) mee gebaat natuurlijk.

  4. Dat gevoel van een dipje moet je toelaten. Dan kan je het leren herkennen en de volgende keer ermee aan de slag gaan. Het heeft vaak te maken met onverwerkte zaken of problemen.

    Aum Shanthi

  5. Je mag je soms best even vervelend voelen vind ik altijd, hoewel ik inderdaad ook wel weer vind dat je er niet in moet blijven hangen en jezelf uiteindelijk weer bij elkaar moet rapen. Bij mij helpt hardlopen ook altijd goed.

  6. Mooi geschreven! Je tips vind ik ook heel mooi geschreven en uitgelegd! Vooral het toegeven, dat kan nog best lastig zijn!

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.