Zomereenzaamheid

Het is zomer. De zon schijnt en iedereen is bezig met het genieten van dit heerlijke seizoen. Overal om je heen zie je mensen genieten van het mooie weer en het gezellige samenzijn. Op social media zie je alleen maar blije gezichten en foto’s van de meest prachtige stranden en hotspots. Geweldig natuurlijk, maar niet voor iedereen is de zomer een fijn seizoen.  Zo las ik laatst op Huisvlijt.com een blog over zomerdepressie en dat zette me eigenlijk wel aan het denken.

Helaas word niet iedereen blij van de zomer. De een omdat het zijn lichamelijke klachten verergert, de ander omdat hij last heeft van een zomerdepressie. Een andere factor die hierin kan meespelen is zomereenzaamheid. Ouderen hebben hier veel last van omdat hun kinderen en kleinkinderen bijvoorbeeld met vakantie gaan en er ineens wekenlang niemand bij hen over de vloer komt. Of het buurthuis waar ze regelmatig komen gaat de hele zomer dicht.

Daarnaast kan zomereenzaamheid zeker ook bij jongeren spelen. Iemand die sowieso al af en toe eenzaam is kan hier juist in de zomer extra last van hebben omdat vrienden met vakantie zijn of omdat het confronterend is om iedereen zo samen te zien genieten op social media.

Wanneer ik naar mezelf kijk is er het hele jaar door wel eens een momentje dat ik me eenzaam voel. Ondanks dat ik echt wel hele lieve vrienden en familie om mij heen heb. In de winter of herfst kruip ik dan lekker met en boek onder een dekentje op de bank en ben ik dat gevoel eigenlijk al snel weer vergeten.

In de zomer vind ik het soms wat lastiger. Wanneer ik wakker word, de zon schijnt en ik voel me goed, zou ik het liefst een vriendin bellen en spontaan even samen een terrasje pakken. Mijn vriendinnen wonen echter niet om de hoek, dus is dit geen optie. In de zomer ben ik dus ook vaak weekenden achtereen alleen en dat is soms wel confronterend. Op een of andere manier heb ik er dan toch net even wat meer moeite mee. Misschien ook omdat mensen verwachten dat je in de zomer continu lekker op stap bent en leuke dingen doet.

Begrijp me niet verkeerd, het is niet iets groots en ik voel me zeker niet heel erg eenzaam. Het zijn kleine, confronterende momentjes dat ik me even wat rot en eenzaam voel. Zelf kan ik daar wel goed mee omgaan en het ook snel weer loslaten, maar ik kan me voorstellen dat deze zomereenzaamheid voor veel mensen best wel een ding kan zijn. Vandaar dat ik er toch eens over wil schrijven. Weet dat je zeker niet de enige bent!

32 gedachtes over “Zomereenzaamheid

 1. Goed stuk. Goed dat je de zomerdepressie, maar ook verergerde lichamelijke klachten bij hoge temperaturen benoemt. Bij jezelf blijft wat betreft de moeilijke momentjes van zomereenzaamheid.

  Wat betreft dat laatste mis ik in het stuk het benoemen van de betrekkelijkheid en schone schijn van social media en het feit dat het verwachten van verwachtingen bij derden net zo betrekkelijk is als de schone schijn van social media. Het is een vicieuze cirkel die zichzelf in stand houd. Ik verwacht dat jij verwacht dat ik het leuk heb op het terras, dus plaats ik een foto dat ik het leuk heb op dat terras, waardoor jij .. etc.

  Ik denk wel dat je begrijpt wat ik bedoel. En ik weet ook dat er mensen zijn die op een opmerking over de betrekkelijkheid van social media zullen reageren met een beledigd, ‘maar ik heb het echt leuk, en jij bent gewoon jaloers’, maar ik verwacht (;-)) niet dat dat er veel zijn. Omdat ik denk dat de meeste mensen, diep van binnen, weten hoe social media werken. Omdat zij er zelf aan meedoen. Net als ik. Niets menselijks is mij vreemd.

 2. Ik denken dat ik wel begrijp wat je bedoeld door de voorbeelden die je geeft. Ik herken dat wel als kind. Dan kon de zomer eeuwig duren als alles dicht was en iedereen op vakantie.. Zelf heb ik er geen last van maar kan mij wel voorstellen dat het op momenten eenzaam kan voelen. ❤

 3. Wat een mooi stuk. Ik heb niet per se last van een seizoensdepressie, wel van een ‘gewone’ depressie. En het helpt dan inderdaad niet altijd mee op op social media te zien wat iedereen doet met dat heerlijke weer.

 4. Ik geef niks om de zomer, zeker als het zo heet is heb je niks aan me en ben ik niet te genieten. Ik volg op sociale media amper mensen van die blije profielen geloof ik toch niet in. Ieder zijn ding het is bijna herfst daar ga ik van genieten!

 5. Misschien was het wel op mijn blog Huisvlijt, die post over zomerdepressie : ) Ik word meestal niet zo blij van de zomervakantie, en had daar een post over geschreven.

  Ik hoor dat veel ouderen ook eenzaam zijn in deze tijd van het jaar omdat hun clubjes stoppen en iedereen op vakantie gaat.

 6. Ik denk dat elk seizoen zo haar momenten heeft waarin iemand zich eenzaam kan voelen. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het in deze periode dan niet bevorderlijk is als je allemaal happy faces voorbij ziet komen. Ik denk ook niet dat er veel mensen bij stil staan dat er dus ook mensen zijn die de warme en zogenaamde vrolijke periode anders ervaren. Juist omdat licht je in principe natuurlijk energie geeft. Goed dat je er over schrijft. Creëer je ook weer begrip.

 7. Hier heb je wel een punt. Voor mij is het ook een goed excuus als het winter is om binnen te zitten, terwijl je in de zomer het gevoel hebt meer naar buiten te moeten. Als iedereen op vakantie gaat en clubjes en sportscholen gaan dicht voel je je idd sneller eenzaam. Goed dat je dit schrijft en de openbaarheid in gooit. Eenzaamheid lijkt soms echt een taboe.

 8. Herkenbaar. Nu ben ik natuurlijk door ziekte het hele jaar door eenzaam doordat ik zo sociaal geïsoleerd ben geraakt, zoals je waarschijnlijk wel weet, maar vroeger toen ik wel nog kan werken en buiten komen en eens met mensen afspreken, maar ook al ziek was en weinig vrienden had, kende ik die zomereenzaamheid ook wel. Eens zin hebben om gezellig met vrienden naar zee te gaan of gezellig te barbecueën, maar met wie dan?

 9. Ik herken het heel erg! Ik ben nu pas afgestudeerd en vind het toch wel moeilijk dat je geen vakantie samen meer hebt met je vrienden… iedereen werkt op verschillende dagen & tijden en dat maakt afspreken erg moeilijk.

 10. Herkenbaar hoor. Ook ik heb dat gevoel in de zomer wel eens, zeker in de weekenden ……….. gelukkig zijn er hier nogal eens leuke festivallen en andere evenementen waar je gratis naar toe kan, al, soms wil mijn lijf gewoon niet. Maar goed, dan ga ik op het balkon zitten met een boek en gaat het nare gevoel wel weer over …………

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.