Nachtmerries

Iedereen wordt er wel eens door geplaagd: nachtmerries. Als kind had ik altijd een nachtmerrie die elke keer weer terugkwam. Ik weet niet eens meer precies waar het over ging, alleen dat het iets met een brandende auto te maken had waardoor ik achtervolgd werd. Echt bizar dat je over zoiets kan dromen en dat het bovendien regelmatig terugkomt. Ook nu nog heb ik nog steeds regelmatig nachtmerries. De laatste jaren eigenlijk best wel veel. Het blijft een gek fenomeen.

Nare dromen

Zo droom ik regelmatig echt wel nare dingen. Dat we bij een meer waren en mijn jongste neefje en nichtje ineens kopje onder gingen en niet meer boven kwamen. Paniek. Mijn nichtje had ik gelukkig snel gevonden, maar mijn neefje zag ik gewoon niet. Het hele meer heb ik afgezwommen zonder resultaat. Ook droomde ik laatst dat ik met mijn moeder in de auto zat en we te water raakten in het kanaal. Langzaamaan zonken we naar de bodem. Gelukkig wist ik al snel de hamer te vinden… En toen werd ik wakker, dus hoe het afgelopen is weet ik niet.

Slaapverlamming

Daarnaast droom ik ook regelmatig dat ik in bed lig en er gevaar op mij afkomt. Vervolgens wil ik gaan schreeuwen, maar kan ik me niet bewegen en komt er geen geluid uit mijn mond. Het gekke is dat ik vaak weet dat ik een nachtmerrie heb, maar er toch niet altijd uit kom. Als ik dan wakker word kan ik me vaak ook echt even niet bewegen. Toevallig las ik laatst dat daar een term voor is. Even zoeken… Slaapverlamming! Echt heel bizar.

Invloed van mijn werk

Dat mijn werk invloed heeft op mijn slaap is voor mij ook duidelijk te merken. Gelukkig heb ik geen nachtmerries over situaties die voorkomen met patiënten. Wel droom ik echt heel erg vaak dat ik mensen buiten voor de deur hoor staan smoezelen. Ze staan op mij te wachten, want ik zou iets regelen, maar heb dat niet gedaan. Vervolgens schrik ik wakker en wil ik opstaan om alsnog te gaan regelen wat ik beloofd had, tot ik op de wekker kijk en zie dat het midden in de nacht is. Ik denk dat dit echt terug te leiden is naar het moeten regelen van dingen op mijn werk. Ik merk ook dat ik dit soort dingen vaker droom op het moment dat het erg druk is op mijn werk. Blijkbaar is dat mijn manier om de dag te verwerken.

Gelukkig droom ik ook wel over fijne dingen hoor, het is niet alleen maar nachtmerrie na nachtmerrie.

Heb jij wel eens nachtmerries?

20 gedachtes over “Nachtmerries

 1. Slaapverlamming lijkt me zo naar. Ik heb het wel eens gehad, maar niet in zulke heftige mate. En ik droom zelf heel vaak dat ik word achtervolgd door Magere Hein, haha. En heb na de EMDR vaak nachtmerries, omdat je best wel met je ‘trauma’s’ wordt geconfronteerd. Hoort erbij, maar het helpt me wel.

 2. Ooit kreeg ik een electrische deken cadeau om in een lekker warm bed te stappen in de winter. Ik kreeg de ergste nachtmerries. Heb het ding snel verwijderd en is naar de kringloopwinkel gegaan. Nu droom ik ook nog wel, soms de vreemste dingen. Maar die erge nachtemerries blijven weg.

 3. Sinds ik mezelf heb geleerd om tijdens een nachtmerrie te bedenken dat ik gewoon slapend in bed lig, heb ik minder ‘last’. Ik adem bijvoorbeeld gewoon onder water, in plaats van te verdrinken, want alles kan dan … 😉

 4. Ik droom eng én slaapwandel, vervelende combinatie. Lang geleden droomde ik dat mijn neefje overleden was. De volgende ochtend bleek dat waar te zijn, wiegendood. Ben er lang niet goed van geweest.

 5. Ik heb ook wel eens nachtmerries, vaak over het middelbaar. Ik moet daar toch trauma’s opgelopen hebben… En dat er gevaar is dat ik moer afwenden, maar er komt altijd weer iets tussen of ik bevries helemaal en durf geen actie ondernemen, dat is ook een terugkerende. Dat van die zinkende auto is super eng trouwens!

 6. Ik noem het niet echt nachtmerries, ik droom dan over een vrijstaand huis met een bizarre kamer waar nog een feest woont (man des huizes is daar overleden) en bij het zwembad buiten staat ook een geest (vrouw des huizes is daarin verdronken).

 7. Ik kan ze me eigenlijk nooit herinneren. Gelukkig maar. Maar ook mijn dromen herinner ik me zelden. Wel word ik af en toe wakker met het gevoel het heel druk gehad te hebben die nacht. 😉

 8. Eentje die regelmatig (eens per jaar of zo, in drukke tijden iets vaker) terug keert, inclusief slaapverlamming.
  Ik ben tweemaal bijna verdronken, en wanneer ik deze droom droom, lig ik op mijn buik, met mijn gezicht in het kussen, verlamd, en droom dat ik verdrink. Ik weet dat ik droom, dat ik last heb van slaapverlamming en dat ik de controle over mijn spieren op tijd terug krijg voordat ik stik,maar toch is het altijd weer even een momentje van paniek.

  Nachtmerries zijn niet fijn. Vaak toch iets wat je nog moet verwerken. Maar wat..??

 9. Wat naar die nachtmerries. Ik vraag me dan af waar het water voor staat. Misschien eens opzoeken. Het kan ook puur verwerken zijn al dat gedroom. Ik had vroeger vaak nachtmerries. Het is langzaam minder geworden. Dat wens ik jou ook van harte toe.

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.