Doktersassistent tijdens de coronacrisis

coronaVolgens mij houdt het op dit moment iedereen wel bezig: het coronavirus. Een microscopisch klein deeltje wat de hele wereld in zijn greep heeft. Voor veel mensen lijkt het of het leven even stil staat. Als doktersassistent ben ik zelf gewoon aan het werk, dus voor mij voelt het eigenlijk niet heel anders. Behalve natuurlijk dat een dag op de praktijk er ineens wel heel anders uit ziet en de leuke uitjes even in het water vallen.

Toch heb ik zelf wel heel erg het gevoel dat het leven ‘gewoon’ doorgaat en dat vind ik eigenlijk wel heel erg fijn. Ik ga naar mijn werk, loop even heerlijk een rondje in de zon tijdens mijn lunchpauze en fiets eind van de dag weer naar huis. Op mijn vrije dagen ben ik lekker aan het puzzelen, geniet ik van een goed boek of maak even een wandeling. De zon schijnt weer regelmatig, dus ik ben veel in de tuin te vinden. Het enige wat ik mis is dat ik geen vrienden of familie kan zien, maar verder is mijn leven niet ontzettend veel anders dan normaal.

Werken tijdens de coronacrisis

Op het werk is het aan de telefoon behoorlijk druk. Helaas ook met vragen waar mensen eigenlijk geen huisarts voor nodig hebben, maar we staan iedereen uiteraard netjes te woorden. Je merkt duidelijk dat mensen toch wel angstig zijn. Gelukkig lukt het meestal wel om patiënten weer gerust te stellen, maar een enkele keer draait het toch ook uit op behoorlijk boze patiënten. Negen van de tien keer omdat iemand graag getest wil worden, maar daar geen reden voor is. De meeste patiënten zijn echter wel begripvol en vaak komen we dan samen tot de juiste aanpak.

Voor gewone klachten wordt er overigens minder gebeld, wat op zich heel bijzonder is. Normaal gesproken is het namelijk ook best druk en willen patiënten liever gisteren dan vandaag gezien worden door de dokter, maar nu kunnen de klachten blijkbaar ineens toch wel wachten. (Dit is wel een beetje gemeen van mij om zo te zeggen, maar toch is het een rare gewaarwording.) Waarschijnlijk zal de drukte rondom deze klachten over een aantal weken ook wel weer gaan toenemen, dus we zetten ons alvast schrap.

Dagindeling

De dagen op de praktijk worden anders ingedeeld dan normaal. In de ochtend komen de mensen die geen luchtwegklachten hebben. We proberen zoveel mogelijk telefonisch af te handelen op dit moment, maar voor sommige klachten zal de huisarts de patiënt toch echt moeten zien. In de middag zijn er dan de speciale ‘corona spreekuren’ voor mensen die luchtwegklachten hebben. Het kan ook zijn dat iemand een andere klacht heeft, bijvoorbeeld buikpijn, maar ook hoest en proest en dus ook op het corona spreekuur moet komen. Op die momenten mag er maar een patiënt tegelijk naar binnen en houden wij als doktersassistenten afstand zodat we de kans om zelf besmet te raken zo klein mogelijk maken.

Bijzondere momenten

Het is mooi om te zien dat de coronacrisis toch ook wel veel bijzondere momenten oplevert op de praktijk. Zo zijn er al meerdere mensen geweest die medische spullen als handschoenen en mondkapjes langs hebben gebracht. Daarnaast worden we eigenlijk dagelijks wel verblijd met een mooie bos bloemen of een overheerlijke taart. Zo bijzonder is dat. Ook merk ik dat mensen begripvoller zijn dan normaal en is er ineens enorm veel waardering voor ons werk. Mooi om dat te ervaren.

Bovendien wordt er ondanks alles toch ook heel wat af gelachen. Als collega’s onderling hebben we heel wat lol, humor sleept je er immers toch doorheen. Daarnaast hebben we ook met patiënten al heel wat lol gehad. Deze situatie levert soms gewoon zulke bizarre situaties op. Het is mooi om te zien dat de patiënten zelf dan ook kunnen mee lachen. Het is pittig, maar deze bijzonder momenten houden ons op de been.

15 gedachtes over “Doktersassistent tijdens de coronacrisis

 1. Respect voor wat je doet. Angst ja heel veel leven er nu in. Maar als angst de bovenhand gaat nemen dat is ook niet gezond.
  Dat is soms moet je de realiteit even kunnen laten voor een grapje en lach. Dan kom je door deze bizarre tijd.

  Aum Shanthi

 2. Ik kan wel bellen voor dat wratje in mijn nek maar
  a) heeft de huisarts het al druk zat en
  b) dadelijk loop ik in de wachtkamer corona tegen het lijf ;-).
  Dus over die gebroken teen (het is mij weer gelukt) hoor je me al helemaal niet. Rontgenfoto laten maken, ziekenhuis, SEH…. Arggghhhh
  Zoiets zal het zijn.

  Sterkte daar. Het is allemaal niet makkelijk … ❤

 3. Mijn jongste is ook vast van plan, zodra de crisis voorbij is, de huisarts te bellen. Ik denk dat het zo werkt inderdaad: dat mensen sommige dingen nu vooruitschuiven.
  De hele situatie brengt volgens mij het mooiste en het lelijkste in mensen naar boven. En voor zover ik weet zijn de mooiste toch nog ver in de meerderheid. Tenminste, dat moet toch wel?

  Sterkte met het werk.

 4. Leuk om te lezen wat jij meemaakt als doktersassistente. Ik kan me voorstellen dat het ook wel fijn is dat de meeste dingen gewoon doorgaan voor jou nu, hoewel het niet zien van vrienden en familie ook niet altijd makkelijk is. Ik moet wel lachen om ‘nu kan het opeens wel wachten’ haha! 😉
  Fijn dat jullie je er met humor doorheen slaan en ook alle lieve gebaren zijn fantastisch zeg! 🙂

 5. Leuk om jouw ervaringen te lezen! Ik merk bij mezelf ook dat ik nu helemaal al denk: Ik zal maar niet bellen. Normaliter heb ik dat al, en nu nog veel erger. Ik vind het altijd enorm stressvol om de huisarts te moeten bellen. Ik ervaar het als een hordenloop die als doel heeft te voorkomen dat ik een afspraak kan maken…

 6. Wat fijn dat er voor jou niet zo heel veel verandert, al lijkt het me op je werk toch meer stress op te leveren. Bij mij is ongeveer alles verandert, ik doe mijn vrijwilligerswerk uit huis en doordat ik alleen woon en ieder in mijn omgeving in vitale beroepen werkt zie ik ook niemand meer. Gelukkig is er digitaal veel mogelijk.

 7. Pingback: Zo simpel is dan geluk #65 | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.