Plasma doneren: terug van weggeweest

theeTerwijl mijn bloed langzaamaan mijn lichaam verlaat, vertel ik de medewerkster van de bloedbank over mijn ervaring met corona. Het is mooi om te zien hoe geïnteresseerd zij is en ook de andere medewerkers en donoren zie ik stiekem even mee luisteren. Zelf ben ik ook altijd nieuwsgierig dus ik begrijp het helemaal. Ondertussen geniet ik van een heerlijke kop thee en mijn geliefde roze koek. Het is zeker geen straf om plasma te doneren.

Bloeddonor bij Sanquin

In het verleden ben ik lange tijd bloeddonor geweest bij Sanquin. Negen van de tien keer was echter mijn Hb waarde te laag en mocht ik geen bloed geven. Op zich niet erg op het moment dat ik nog veel vrije tijd had en in de buurt terecht kon. Op gegeven moment ging ik echter meer werken en kon ik daardoor niet meer op de locatie dicht bij huis terecht. De enige optie was dus om naar een verder gelegen locatie te gaan en daar negen van de tien keer voor niks heen te rijden. Dat leek me toch een beetje zonde, dus ik heb besloten mijn donaties tijdelijk stop te zetten.

Toen kwam corona

Toen kwam corona om de hoek kijken. Ze bracht een hoop ellende en angst mee, maar daar is inmiddels genoeg over gezegd. Liever buig ik het om naar iets positiefs en daar kreeg ik een mooie kans voor. Bij Sanquin waren ze namelijk op zoek naar plasmadonoren die corona hebben gehad. Ze gebruiken de antistoffen voor verschillende onderzoeken, waaronder die naar een medicijn voor corona. Een goede reden voor mij om me aan te melden om plasma te doneren. Op deze manier kan ik tenminste iets positiefs bijdragen. Bovendien is mijn Hb onder controle sinds ik actieve B12 tabletten slik, dus wist ik ook zeker dat ik goedgekeurd zou worden voor de donatie.

Plasma donatie

Zo kwam het dus dat ik al snel bij de arts zat voor een medische keuring. Heel even leek mijn Hb het toch weer af te laten weten, maar de tweede meting was hij goed, dus die hebben we aangehouden. Vervolgens heb ik ruim een half uur aan het apparaat gezeten. Het apparaat filtert het plasma uit je bloed. De andere bestanddelen van het bloed krijg je meteen weer terug. Hierdoor is het minder belastend dan bloed geven. Gelukkig ging het allemaal goed en heb ik geen rare klachten of bijwerkingen gehad. Op naar de volgende drie donaties!

36 gedachtes over “Plasma doneren: terug van weggeweest

 1. Goed dat je het inderdaad doet. Ik heb jaren plasma gedoneerd omdat ik AB pos. ben. En dat dan elke maand, want plasma is in 24 uur weer aangemaakt…. maar op een gegeven moment kreeg ik zoveel lidtekenweefsel dat prikken erg pijnlijk en lastig werd, toen ben ik er maar mee gestopt. Maar, ik vond het altijd gezellig met die dames daar.

 2. Ik mag dinsdag weer doneren. De vorige keer is geannuleerd ivm corona, dus het is al weer een tijd geleden. Trouwens geen plasmadonor, want ik moet daar minstens een half uur voor in de auto zitten en dat heb ik er dan weer niet voor over.

 3. Ik ben ermee gestopt tot ik de laatste keer thuis niet goed werd.
  Dat was voor mij een teken dat het genoeg was geweest. Heb het ongeveer 20jaar gedaan. Telkens 4 keer per jaar.

  Aum Shanthi

 4. Goed van je en ik denk inderdaad dat mensen nieuwsgierig zijn naar corona ervaringen.

  Ik ben een aantal jaar geleden gestopt met bloed geven maar twijfel de laatste tijd of ik het toch niet weer zal gaan doen…

 5. Pingback: Zo simpel is dan geluk #68 | Vrienden en familie | Zo simpel is dan geluk

 6. Pingback: Geluksmomenten in het corona jaar | Zo simpel is dan geluk

 7. Pingback: Zo simpel is dan geluk #76 | Yogalessen en recepten | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.