Het hoofdpijndossier | Een update

gelukHet is alweer een behoorlijke tijd geleden dat ik jullie vertelde over mijn chronische migraine en spanningshoofdpijn. Op gegeven moment was de migraine zo vaak en heftig aanwezig dat ik eigenlijk niet normaal meer kon functioneren en besloot dat het zo echt niet verder kon. Zelf had ik uiteraard al van alles geprobeerd, dus de volgende stap werd een bezoek aan een hoofdpijncentrum. Natuurlijk is je hoofdpijn na zo’n bezoek niet meteen weg, maar ik bedacht me laatst dat ik eigenlijk helemaal nooit meer een update heb gegeven.

In dit geval heb ik er waarschijnlijk gewoonweg niet meer aan gedacht omdat het eigenlijk heel erg goed gaat. Ik ben dan ook maar al te blij dat ik toentertijd de stap heb genomen om naar het hoofdpijncentrum te gaan en echt even alles goed op een rij te zetten en meer inzicht te krijgen in mijn hoofdpijn en migraine.

Heftige migraine

In de periode dat ik de beslissing nam om naar het hoofdpijncentrum te gaan was de migraine echt behoorlijk, vaak, lang en heftig aanwezig. Ik probeerde ondanks de migraine toch te werken en nam bij een aanval sumatriptan. Daarmee kon ik het iets onderdrukken en uitstellen waardoor ik vervolgens in het weekend de volle laag kreeg. Meerdere dagen per week had ik migraine, waarvan ik bijna elk weekend wel in bed lag. Eerlijk, op deze manier had ik het niet langer zo vol gehouden en had ik mij waarschijnlijk langdurig ziek moeten melden op mijn werk. Achteraf gezien weet ik ook nog steeds niet hoe ik dit toch nog best een tijd heb volgehouden.

Medicatie voor de migraine

De neuroloog was het met mij eens dat de migraine inderdaad behoorlijk heftig was en adviseerde mij om onderhoudsmedicatie te gaan slikken. Vaak is dit een medicijn tegen een hoge bloeddruk, in mijn geval de candesartan. Het is medicatie die je dagelijks moet slikken om aanvallen van migraine te voorkomen. Daarnaast kreeg ik voor de momenten dat er toch een aanval doorheen kwam eletriptan om de aanval de kop in te drukken.

We zijn begonnen met een lage dosering candesartan, maar de werking merk je pas na enkele maanden. Uiteindelijk heb ik de dosering op moeten hogen tot 20 milligram. Dit proces heeft denk ik wel ruim een jaar in beslag genomen. Gelukkig met een positief effect, want eigenlijk heb ik nauwelijks nog migraine op dit moment. Heel soms voel ik het nog licht opkomen, maar dan helpt een ibuprofen voldoende. De eletriptan neem ik liever alleen bij een heftige aanval omdat je je er behoorlijk beroerd van gaat voelen. Ik denk echter dat ik die zeker al een jaar niet heb ingenomen.

Het enige moment dat ik nog standaard migraine krijg is wanneer ik ongesteld moet worden, maar ook dan kan ik het af met ibuprofen. Om dit niet te vaak te hebben slik ik een aantal strippen van de pil achter elkaar. Mijn bloeddruk is nu wel wat aan de lage kant waardoor het snel zwart voor mijn ogen word, maar dat valt in het niet bij de migraine die ik had.

De spanningshoofdpijn blijft

De spanningshoofdpijn krijg ik helaas minder goed onder controle, maar zonder de migraine valt daar wel prima mee te leven. De fysiotherapeut gebruikte wel eens dry needling – je spierknoop wordt dan aangeprikt met een naald om hem te laten ontspannen – maar binnen een week zat de knoop er weer. Dat zal voor een deel komen door mijn werk en houding en het komt voor een deel door mijn hypermobiliteit, waardoor in mijn hele lichaam de spierspanning continu hoog is. Verschillende dingen heb ik geprobeerd om die spanning eruit te krijgen, maar dat lukt gewoonweg niet, dus ik zal het gewoon moeten accepteren.

Maar niet getreurd, ik ben echt ontzettend blij dat mijn migraine zo goed onder controle is op dit moment. Van tevoren had ik dit echt niet durven dromen. Natuurlijk hoopte ik dat de migraine minder zou worden, maar dat het zo goed als weg zou zijn had ik niet zien aankomen. Het heeft echt een heel positief op mijn functioneren en daarmee mijn leven. Iedereen met heftige migraine zou ik dan ook aanraden om naar een hoofdpijncentrum te gaan, het kan je leven echt veranderen.

NOTE: je mag me altijd een berichtje sturen als je meer informatie wilt of nog uitgebreider mijn verhaal wil horen.

Advertentie

27 gedachtes over “Het hoofdpijndossier | Een update

 1. Wat goed dat je het nu amper nog hebt! Bij mij hielp stoppen met de pil, al heb ik net als jij ook nog altijd een aanval wanneer de periode van de maand eraan komt. Al mag ik niet klagen, als ik lees hoe vaak je klachten had, dat moet verschrikkelijk geweest zijn! Super dat het nu zo goed gaat.

 2. Klinkt positief. Overigens zou je bij spanningshoofdpijn niet alleen de spieren daar moeten behandelen (zoals een physio normaal doet), maar overal en ook de gehele houding bekijken, want de schouders en borst alleen is niet genoeg. Verder is het ook zinvol om een relatie met psyche te leggen. Ik heb daar als masseur veel ervaring mee gemaakt. Of het altijd overgaat weet ik niet, wel merk ik dat mijn clienten er veel voordeel aan hebben. En vaak ook merken dat ze vaak dingen dwars zitten, en dan hoofdpijn verorzaken. Veel succes.

  • Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Heb ook mensendieck therapie gehad voor mijn houding. Maar als het druk is op het werk dan val ik toch terug. Ik heb de spanningshoofdpijn al sinds de basisschool. Kan het zelf niet echt koppelen aan dingen die me dwars zitten, maar misschien ben ik gewoon in het algemeen niet zo goed opgewassen tegen alle prikkels.

 3. Wat fijn dat het helpt.
  Een vriendin van mijn heeft via de pijnpoli pillen gekregen die het redelijk onder controle houden, maar zij zegt ook, ik weet eigenlijk niet beter, ze heeft het zeker al 50 jaar…..

 4. Mijn vrouwen heeft dat ook chronische migraine. Na de nodige testen en zelfs een opname in het ziekenhuis heeft zijn sumatriptan gehad. En heeft dit nu ook goede onder controle.
  Ja als ik het lees begrijp ik heel goed wat je soms doormaakt, op momenten.

  Aum Shanthi

 5. Wat fijn dat ze je goed hebben kunnen helpen, en dat je minder last hebt van de migraine zeg. Dat lijkt me echt een zegen inderdaad.

 6. Dat het alweer zo lang geleden is dat je daar de vorige keer over schreef zeg… in mijn herinnering is het een paar maanden ofzo! Maar super fijn dat je nu bijna geen last meer van migraine hebt.

  Over de spanningshoofdpijn: ik heb vanwege mijn nekpijn de mindfulness-app van VGZ gedownload en daar zit een super fijne korte bodyscan in (~10 minuten) die mij helpt om alle spanning in de spieren, met name in het gezicht, even los te laten. Helpt niet alleen tegen de nekpijn maar ook tegen hoofdpijn!

 7. Ik kan wel meespreken van migraine-aanvallen en hoofdpijnen. Doch ik er nog mee kan leven zonder al te veel gedoe. Ik moet gewoon op tijd kunnen ingrijpen en jammer genoeg lukt dat niet altijd. Hopelijk gaat het voor jou ooit beter. Niet opgeven meid!

 8. Ik had dit weekend nog eens een felle migraine-aanval na een hele lange tijd… en ik was vergeten hoeveel pijn het kon doen. We zijn nu 2 dagen verder en ik voel de pijn nog lichtjes, maar het is heel draaglijk. Migraine dat is toch iets hé!

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.