Luxeproblemen in tijden van corona

Inmiddels is corona alweer heel wat maanden in ons leven. Waar iedereen in maart nog het gevoel had dat we na een aantal weken ‘lockdown’ wel weer terug zouden kunnen naar normaal, blijkt inmiddels dat het virus vooral heel veel onzekerheid met zich meebrengt en wordt de situatie haast uitzichtloos. Om nog maar te zwijgen over alle mensen die nog steeds klachten ondervinden na het virus te hebben gehad, of zelfs overleden zijn. Iedereen heeft op dit moment zijn eigen zorgen en loopt tegen bepaalde dingen aan. Toch merk ik dat er vooral ook over luxeproblemen veel geklaagd wordt.

Op vakantie? Nu even niet

In het begin mochten we helemaal niet op vakantie en werden vluchten en verblijven geannuleerd. Ontzettend naar natuurlijk want vakantie is nou eenmaal iets waar veel mensen lang naar uitkijken en vaak ook speciaal voor sparen. Zeker als je net die ene verre reis gepland had, die je al een jaar van tevoren had geboekt en waar je maanden voor gespaard had, is het echt wel even een domper als die droomreis ineens niet doorgaat. Maar ook als je jong bent en je zou met het geld waar je hard voor gewerkt had voor het eerst op vakantie gaan samen met vriendinnen, baal je natuurlijk echt enorm.

Enerzijds is dat heel begrijpelijk natuurlijk. Aan de andere kant is vakantie echter ook iets wat wel echt een luxe is. Heel veel mensen kunnen – door welke omstandigheden dan ook – helemaal nooit op vakantie. Dat betekent natuurlijk absoluut niet dat je niet mag balen of niet verdrietig mag zijn als jouw vakantie niet doorgaat, maar misschien helpt het je wel om het na de eerste emotie te kunnen relativeren en te bedenken dat jouw vakantie er echt nog wel gaat komen, terwijl een ander misschien wel helemaal nooit op vakantie kan.

Even geen uitjes

Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle leuke uitjes. Lekker samen met familie uiteten? Een dagje naar een pretpark met vrienden? Een filmpje pakken in de bioscoop? Het zijn allemaal luxeproblemen nu dat even niet kan. Hoewel, inmiddels is veel hiervan op een aangepaste manier weer mogelijk natuurlijk. Toch geldt ook voor deze leuke uitjes dat er ook mensen zijn die nooit kunnen genieten van zo’n uitje. Die veel te ziek zijn of niet de financiële middelen hebben.

Misschien is juist deze coronatijd een mooi moment om daar eens bij stil te staan. Om in te zien hoe mooi het is dat jij normaal gesproken wel kan genieten van een prachtige vakantie of lekker een dagje weg kunt met je vrienden. Om te ontdekken dat het eigenlijk een luxe is dat je dit kan. Om eens te beseffen hoe dankbaar je hiervoor mag zijn.

Hoewel ik zelf niet helemaal gezond ben en ook geen denderend salaris heb, ben ik wel iemand die ook kan genieten van deze luxe. Ik kan lekker op vakantie gaan als ik dat wil, ik kan een terrasje pakken als de zon schijnt of genieten van een dagje weg. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik dit soort dingen kan, maar ben me er ook van bewust dat dit niet vanzelfsprekend is. En nu in deze coronatijd ben ik me daar nog eens extra bewust van en dat is alleen maar goed. Het maakt me weer even extra dankbaar voor al het moois in mijn leven en voor het feit dat ik ook van de kleine dingen kan genieten.

20 gedachtes over “Luxeproblemen in tijden van corona

 1. Soms kan iets niet. Dat niet is nu even het woord van een nieuw leven.
  En ja ken ook mensen die corona gehad hebben en nu nog problemen ondervinden. Spijtig genoeg zal dit nog zware problemen geven toekomst gericht.
  Ach weet je een gelukkig gevoel hoeft niet veel te kosten. Een reisje kan je naar eigen budget invullen

  Aum Shanthi

 2. Mooi logje. Denk dat je helemaal gelijk hebt. We moeten even pas op de plaats maken en eerlijk gezegd hoop ik dat we die ‘pas’ ook na corona volhouden.

 3. Ik probeer dit voor ogen te houden en ik besef dat ik verwend ben, maar momenteel heb ik het moeilijk. Deze saaie staycation lijkt niet op een normale vakantie, het gaat me dan momenteel ook niet zo goed af. Al komt dat wel weer, zoals je zegt, ik besef dat het luxeproblemen zijn.

 4. Helemaal mee eens. Ik erger me ook, aan al die buitenlanders die direkt na de grens opening voor de Gotthard (in de file!) stonden omdat ze persé naar Italie moeten. Dat doen ze ja elk jaar en daar hebben ze recht op. Nu die mensen hebben nog niet begrepen, dat je soms een stapje terug moet doen. En dan verder al die jongeren die gewoon lol willen hebben in Chersonisos, op Maljorca of waar dan ook. Hoezo? Is het niet mogelijk iets bewuster te leven. En waarom hebben ze deze extreme uitlaatklep nodig? Dat zouden ze zich eens moeten afvragen. Want ergens klopt er iets niet meer. Ook ik zou graag weer eens onbezorgd door landen zwerven, maar ja. Dat doen we wel in eigen land. En “onbezorgd” is het ook niet.

 5. Ik vind het helemaal niet erg om een paar jaar niet op vakantie te gaan, dus voor mij maakt dat in elk geval helemaal geen verschil. Het is ook gewoon echt een luxeprobleem. Vervelend, maar een luxeprobleem.

 6. Helemaal mee eens! Door de coronamaatregelen voel ik me wel eens beperkt, maar de nekklachten die ik heb gekregen beperken me nog veel meer. Ik word er best wel eens chagrijnig van als mensen lopen te zaniken dat ze niks kunnen door de maatregelen. Ziek zijn – en dat is tenslotte wat we met de maatregelen proberen te voorkomen – is veel erger.

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.