LEEF | Een aangrijpende documentaire

Afgelopen week was het zover, de première van een bijzondere documentaire. Bibian Mentel: LEEF. In de docu wordt voormalig snowboardster Bibian Mentel een jaar lang gevolgd door documentairemaker Jesse Bleekemolen. Bibian leeft al 21 jaar met kanker en heeft inmiddels al vele operaties en bestralingen ondergaan. Helaas komt bij haar de kanker keer op keer terug en is ze inmiddels zelfs door een complicatie tijdens een operatie in een rolstoel beland. Ondanks de uitzichtloze situatie proberen Bibian en haar gezin en toch het beste van te maken.

Alleen al haar deelname aan Dancing With The Stars laat zien dat Bibian heel veel strijdlust heeft. Ze zat op dat moment nog maar enkele maanden in haar rolstoel en besloot meteen te leren rolstoeldansen en de show te stelen in het programma. Ook dit traject komt naar voren en het is echt prachtig om te zien dat Bibian zo geniet van haar deelname. Elk klein positief moment bezorgt een glimlach op haar gezicht en ook haar gezin geniet zichtbaar mee. Bovendien geeft haar deelname Bibian een doel in haar leven, wat haar kracht geeft om door te gaan.

In de documentaire zien we echter ook de minder mooie momenten. De bezoeken aan het ziekenhuis en het slechte nieuws dat ze daar krijgt. De moeilijk gesprekken die zij moet voeren met haar man en haar gezin. Het besef dat ze nooit meer gezond zal worden. Het is allemaal erg aangrijpend om te zien. Naast de stralende Bibian zien we ook duidelijk een kwetsbare Bibian. Het is mooi om te zien hoeveel liefde er binnen het gezin is en hoe ze dit echt met elkaar proberen te doen.

Het was voor mij persoonlijk wel heel moeilijk om te zien dat Bibian nog zo graag wil, maar dat ze merkt dat haar lichaam het steeds meer laat afweten. Ik weet dat dit voor mijn beste vriendin ook geldt, dus het kwam voor mij heel erg dichtbij. Toch vond ik het bovenal ook erg mooi om te zien hoe Bibian en haar gezin toch elke moment aangrijpen om te genieten. Als er iemand is die van de kleine dingen kan genieten dan is het Bibian wel. Ik kan dan ook niet anders dan haar ontzettend bewonderen en hopen dat zij nog zoveel mogelijk mooie momenten mag beleven samen met de lieve mensen om haar heen.

De documentaire Bibian Mentel: LEEF is te zien op Videoland en wat mij betreft echt de moeite waard om te kijken!

28 gedachtes over “LEEF | Een aangrijpende documentaire

 1. Heb haar er over horen vertellen bij een praatprogramma. Vind het zo’n bijzondere vrouw! Wat ik wel jammer vindt is dat de docu te zien is bij een betaalde zender, daardoor kunnen vele hem niet zien. Hoop oprecht dat hij nog door een andere zender gaat worden uitgezonden, want ik ben er erg benieuwd naar.
  Wat jij omschrijft verwacht ik eigenlijk ook wel, het kwetsbare, maar ook de kracht. En haar mooie aanstekelijke glimlach met stralende ogen…………. tja, een bijzondere vrouw.

 2. Ja, ik bewonder haar ook, wat een bikkel!
  Voor mij komt het denk ik ook een beetje te dichtbij, vooral die slechtnieuwsgesprekken, de angst en het verdriet. Maar het is hoopgevend dat ze het al zolang volhoudt, en er zelfs in de wetenschap dat het een keer ophoudt, het beste van weet te maken.

 3. Ik heb de docu niet gezien. Het lijkt me een enorm heftige docu, maar wel goed dat het is gemaakt. Ik weet alleen niet goed of ik deze moet kijken. Misschien als ik zin heb om te huilen?

 4. Ze heeft natuurlijk groot gelijk dat ze alles uit het leven wil halen. Zeker omdat ze niet weet hoe lang dat leven nog duurt. En als je daar over nadenkt, besef je ineens dat niemand dat weet en dat we dus eigenlijk allemaal zoveel mogelijk moeten genieten van alles wat we doen.

 5. Dat soort verhalen zetten je altijd weer even met beide benen op de grond vind ik. Je gaat er altijd maar vanuit dat je nog een groot deel van je leven voor je hebt en zelf kunt bepalen hoe het verloopt, maar dat weet je nooit.
  Hoe gaat het met je beste vriendin?

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.