Corona frustraties

coronaInmiddels is het coronavirus alweer heel wat maanden in ons leven, helaas. Zelf ben ik al ziek geweest en een aantal dierbaren hebben ook erg slecht gelegen. Gelukkig heb ik er zelf verder niet heel veel last van. Er zijn geen dierbaren overleden, ik heb nog gewoon een baan en ik ben me gelukkig niet eenzaam of somber gaan voelen. Eigenlijk ben ik ondanks alles best gelukkig. In dat opzicht heb ik dus zeker geen frustraties. Echter zijn er toch wel momenten waarop ik me behoorlijk kan ergeren.

Mondkapje perikelen

Het mondkapje is op dit moment niet meer weg te denken. Ze zijn er in alle soorten en maten en worden inmiddels haast een modetrend. Of ze zinvol zijn. Ik weet het niet zo goed. Door de schijnveiligheid denk ik eigenlijk dat ze zelfs averechts kunnen werken. Maar ook ik draag netjes een mondkapje daar waar het moet. Wat er dan zo frustrerend is aan het mondkapje? Dit.

 • Om te beginnen gebruiken mensen het mondkapje gewoonweg niet goed. Ze doen hem op en weer af en weer op en weer af. Of ze dragen hem alleen over hun mond. Of op de kin zelfs. Zo heeft een mondkapje dus zeker geen zin.
 • Mensen die hoestend en proestend de winkel binnengaan, want ze dragen een mondkapje, dus dan kan dat best toch?

Op mijn werk zie ik ook vaak de volgende verschijnselen.

 • Mensen die binnen hun mondkapje uit hun zak halen en op doen en inmiddels al meerdere mensen zijn gepasseerd. Joehoe, je moet dat ding buiten alvast op doen!
 • Mensen die lekker ver over de balie naar je toe buigen en heel enthousiast hun mondkapje omlaag trekken en tegen je beginnen te praten. Zeg maar dag tegen de anderhalve meter afstand en het positieve effect van een mondkapje.

Thuisblijven bij klachten

Het lijkt vrij simpel. Blijf thuis als je klachten hebt die kunnen passen bij corona. Echter is het helemaal niet zo simpel. Zo gebeurt het regelmatig dat:

 • Patiënten hoestend en proestend binnenkomen. Vervolgens zien ze op de deur dat ze niet zomaar met deze klachten naar binnen mogen of worden er door ons op gewezen dat dit niet de bedoeling is en ze naar buiten moeten gaan. Dat vinden ze maar gek allemaal.
 • Patiënten met verkoudheidsklachten bellen voor advies, waarbij mijn eerste advies is, laat je testen. ‘Ja, maar dat kan nu niet hoor, ik ben aan het werk. Ik heb heus geen corona.’

En natuurlijk kan het nog erger.

 • Ben je in afwachting van een test. Natuurlijk kan je dan gewoon voor een afspraak bij de doktersassistente komen zonder dit feit even te vermelden. Dat is helemaal niet nodig toch?
 • Bovendien kan je wanneer je positief getest bent gewoon in de rij voor een griepvaccinatie gaan staan toch? Fijn tussen al die kwetsbare mensen.

En dan vinden we het gek dat er zoveel mensen besmet raken.

48 gedachtes over “Corona frustraties

  • Je ziet soms mensen met hun mondkapje bungelend aan 1 oor, de aerosolen wapperend in de wind.
   Zelf vind ik het ook moeilijk om ze goed te gebruiken, en ik krijg het er ook erg benauwd van. Daarom draag ik een gelaatsscherm. Dan kan je gewoon ademen, vriendelijk glimlachen, je kunt hem langere tijd ophouden, en je ziet er niet uit alsof je de bank gaat beroven.

   • Besef wel dat zo’n gelaatsscherm heel anders werkt dan een mondkapje. Het houdt de druppels die recht op je afvliegen tegen, maar de rondzwevende kleinere druppels zuig je gewoon om het masker heen naar binnen als je inademt. En mocht je zelf positief zijn, dan vliegen de kleinere druppels er ook omheen als je uitademt of hoest.

   • Een mondkapje zou veiliger zijn, als mensen het niet continu op en af en weer op deden. Hie doen jullie dat dan, hou je het de hele dag op, of doe je bij elk gebouw wat je naar binnen gaat een schone op?

 1. Vreemd hè… ik denk dat de meeste mensen het wel weten, maar toch denken dat het wel mee zal vallen. Hoorde vandaag van een verpleegtehuis waar een vrijwilligster gewoon kwam werken terwijl ze zich niet zo lekker voelde. Bingo, 4 mensen aangestoken want het was wel degelijk corona.. Helaas zijn er nog heel veel domme mensen op de wereld.
  Ik heb ook wasbare mondkapjes, laatst een pakje van 3 gekocht, mocht natuurlijk niet open gemaakt worden… Ik heb ze gebruikt en daarna weggedaan. Niet dubbel, dus heel erg dun, geen neusbeugeltje. Snap echt niet dat die verkocht mogen worden. En ja… ik heb er gisteren eens opgelet toen ik boodschappen deed. Heel veel mensen dragen het verkeerd. Vaak de neus vrij, of aan een oor hangend.. Die mensen ga ik dus echt uit de weg.

 2. Ik ben onlangs naar de dokter geweest, in een groepspraktijk. Ik was stipt op tijd maar moest lang wachten en de wachtzaal werd veel te vol. Een van de dokters liep doodleuk over en weer zonder mondmasker en een van de wachtenden sprak hem aan en vroeg wat hij moest doen, nu hij positief getest had op Corona. Gelukkig had die man wel een mondmasker aan… Ongelofelijk eigenlijk wat ik daar op dat halfuurtje gezien heb.

 3. Heel herkenbaar allemaal.

  Ik heb laatst een aantal onderzoeken gelezen dat mondkapjes wel degelijk helpen, mits mensen dat ding over neus en mond dragen, 1,5 meter afstand bewaren, regelmatig de handen wassen en bij klachten thuis blijven.
  Soms lijkt het erop dat mensen denken dat het mondkapje de andere drie maatregelen vervangt.

 4. Ik werk in de zorg en probeer me niet te ergeren aan hoe sommige mensen met de regels omspringen. Maar diep van binnen kook ik soms. Wat ik wel doe is mensen die een inspanning doen om voldoende afstand te houden te bedanken. Ik heb op straat ook al enkele bedankjes gekregen. Daar kikkert een mens van op.

 5. Ik hoorde nog iets heel bizars van de fysio.
  Hij was bezig een patiënt te behandelen op tafel.
  Haar telefoon gaat, GGD met een positieve corona uitslag!!!
  Ben je toch ook niet goed bij je hoofd!

 6. Ja, er blijven mensen die denken dat de regels voor iedereen gelden, maar niet voor hun of dat men best zijn eigen regels kan hanteren …………….
  Het is niet voor niets dat het zo slecht lukt om de cijfers van besmetting naar beneden te krijgen.
  Maakt wel dat ik me nog meer openbare ruimtes mijd.

 7. Ik zei maanden geleden al tegen mijn vent dat er behalve volwassen en kindernieuw ook een journaal voor dombo’s moeten komen waarin de basis van dingen wordt uitgelegd. In de UK krijg je een enorme boete als je buiten komt als je een positieve uitslag hebt gehad. Mag ik dit en in jouw land ook. Ik zou jouw werk niet kunnen, ik heb echt te weinig geduld met domme mensen.

 8. Ik moet zeggen dat het in mijn dorp best meevalt met mondmaskers.
  Bij mijn huisarts mogen patiënten trouwens niet in de wachtkamer. Hij werkt alleen op afspraak en je moet buiten wachten. Niet altijd even fijn maar liever zo dan in een slecht verluchtbare wachtkamer te zitten met mogelijk besmette patiënten.

 9. Bizar, hé? Ik probeer me er niet meer aan te ergeren. Het heeft toch geen zin en je kunt wel bezig blijven. Ik vind het wel beangstigend als die domheid. Of is het egoïsme? Zo komen we er nooit vanaf. Ik neem mijn eigen maatregelen wel en blijf lekker zo veel mogelijk thuis of ik ga alleen op pad. Ik ben ook heel blij dat ik vanuit huis kan werken en dat ik – áls ik naar kantoor moet – daar ook in mijn eentje werk (collega en ik wisselen elkaar af op kantoor).

 10. Ik erger mij niet aan hen die mondkapje wel of niet dragen want dat is verspilde energie al heb ik het benauwd toch draag ik deze en heb er ook over geschreven op mijn website. Had last van bril beslaan en dat is nu wel over en ook dat staat onder de video wat ik heb nu. Ik zoek de drukte niet op en ontwijk zoveel mogelijk mensen. In mijn stad valt de besmettingen ook wel mee maar ik blijf op mijn hoede.

 11. Pingback: Corona: precies een jaar geleden | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.