Schaken | The Queen’s Gambit

schakenAls klein meisje leerde ik schaken van mijn oma. Tot grote ergernis van mijn zusje, want die moest zich op een andere manier zien te vermaken als mijn oma en ik weer eens een potje aan het schaken waren. Ze legde me eerst uit welke stukken er zijn en wat je met die stukken mag doen. Verder heb ik eigenlijk niet veel theorie achter het schaken geleerd. We speelden gewoon regelmatig een potje en dat zorgde ervoor dat ik het spel steeds beter ging begrijpen.

Schaaktoernooi

Op gegeven moment zat ik in groep acht en mocht ik samen met een aantal klasgenootjes meedoen aan een schaaktoernooi. We deden een wedstrijd simultaan schaken om precies te zijn. We zaten in een grote kring met in het midden een grootmeester die het tegen ons allemaal tegelijk ging opnemen. Het ging me eigenlijk boven verwachting goed af. Uiteindelijk verloor ik toch van de grootmeester, na het maar liefst drie uur te hebben vol gehouden. Ik was best een beetje trots op mezelf en mijn oma was natuurlijk mega trots.

Daarna is het met het schaken eigenlijk bergafwaarts gegaan. Mijn oma werd ziek en overleed en er was niemand anders in mijn omgeving die kon schaken of het wilde leren. Bovendien had ik op de middelbare school genoeg andere dingen aan mijn hoofd dus is het schaken echt helemaal op de achtergrond geraakt. Ik heb het nog wel eens geprobeerd via een app op te pakken, maar ik bakte er helemaal niks meer van.

The Queen’s Gambit

Echter las ik laatst een aantal keer over een serie die over schaken gaat en ik merkte dat mijn interesse toch wel gewekt werd. Al die lovende reacties, die serie moest ik zien! Snel maakte ik dus een account aan bij Netflix (nee, die had ik nog niet! Heb je tips voor leuke series, laat het me weten!) zodat ik kon gaan genieten van The Queen’s Gambit. En of ik genoten heb. Het is echt een mooie serie. Het vertelt het verhaal van een meisje dat opgroeit in een weeshuis en daar stiekem leert schaken van de conciërge. Al snel blijkt ze talent te hebben en is het haar doel om te wereld te veroveren en de Russen te verslaan.

Het kijken van deze serie heeft ervoor gezorgd dat ook mijn interesse in het schaken zelf werd gewekt. Zoals ik al vertelde weet ik eigenlijk op de basis na niet veel van schaken. Inmiddels heb ik een app gedownload waarbij je niet alleen potjes kan spelen, maar ook lessen kan volgen. Helemaal leuk. Elke dag neem ik hier even de tijd voor en ik denk zomaar dat ik op deze manier het schaken weer op kan gaan pakken.

35 gedachtes over “Schaken | The Queen’s Gambit

 1. Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik op m’n 62ste nog nooit een schaakbord van dichtbij heb gezien. Meer dan veertig jaar geleden heb ik een mooi meisje geschaakt, dat vond ik ruim voldoende!
  Blij dat het voor jou een uitlaatklep is.

 2. Wij hebben de serie ook gezien… echt geweldig! In een paar dagen de hele serie erdoorheen gejast. Zeker als je kunt schaken zal er voor jou veel terugkomen. Jan kan ook schaken en wist ook zelfs de zetten die gezet werden te benoemen. Vond ik zo knap. Mijn vader heeft mijn ex (toen vriendje van 18) en mijn broer schaken geleerd. Mijn ex heeft het weer aan onze zoon geleerd en zelfs later aan de oudste kleindochter. Maar ik heb eigenlijk geen idee of ze het nog steeds doet. ’t Was mij te ingewikkeld. Veel plezier met de serie!
  Mrs B heeft een paar Scandinavische series aangeraden, ik pak een paar Spaanse…
  Vivir sin Permiso, Monarco, La Reina del Sur, Perdida, Mar de Plastico…. en nog veel meer!
  Veel kijkplezier met Netflex!

 3. Pingback: Een week vakantie tijdens de lockdown | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.