Mijn identiteit: een zorgzame doorzetter

gelukZelfliefde. Het is ontzettend belangrijk, maar tegelijkertijd ook heel erg lastig. Het klinkt ook ergens een beetje zweverig. Wanneer ik naar mezelf kijk ben ik absoluut tevreden met wie ik ben. Ook zorg ik zeker goed voor mezelf. De laatste tijd merk ik echter dat ik wat meer behoefte heb aan verdieping. Wie ben ik nu echt? Zorg ik echt wel zo goed voor mezelf? Sta ik mezelf toe om mijn emoties te voelen, zowel de positieve als negatieve? Ben ik niet vooral bezig met er voor anderen zijn? Door middel van het groeiprogramma Zelfliefde van Lief Leven probeer ik antwoord te vinden op deze vragen.

De reden dat ik jullie laatst vroeg hoe jullie mij zouden omschrijven.

Hoe omschrijf je mij?

Het is bijzonder om te zien dat ook mijn lezers mij eigenlijk best goed kennen en vergelijkbare antwoorden geven op deze vraag als de mensen die dichtbij mij staan. (Te) lief, positief, een doorzetter, een denker, belangstellend, attent, zorgzaam… Het is een greep uit de antwoorden die voorbij kwamen. (In de reacties op deze blog lees je eventueel nog meer van de antwoorden.) Mooi om te lezen overigens, want eigenlijk kwamen er alleen positieve eigenschappen naar voren. Het zijn inderdaad eigenschappen die bij mij passen. Ik merk ook dat ik het fijn vind dat mensen zo over mij denken. Dit zijn zeker de dingen die ik wil uitdragen.

Jouw identiteit is niet wie jij bent

Het ging er echter juist helemaal niet om jezelf te leren kennen aan de eigenschappen die anderen bij jou vinden passen. Eigenlijk ontwikkelen we al deze eigenschappen omdat we gedurende de jaren ons aanpassen aan wat we denken dat mensen van ons verwachten. In de rol van doktersassistent is het belangrijk dat je zorgzaam bent. Wanneer je chronische pijnklachten hebt moet je een doorzetter zijn als je verder wilt komen in het leven. We willen een goede vriendin zijn voor onze vrienden, een goede dochter voor onze ouders. Jouw identiteit is echter niet wie jij bent.

Loslaten wie je niet bent

Het zorgde ervoor dat ik eens ging nadenken. Het gaat voor mij eerlijk gezegd vanzelf om door te zetten en positief zijn is echt aan mij besteed. Het is mijn natuurlijke manier om met dingen om te gaan. Ook zit het in me om zorgzaam te zijn. Op zich niks mis mee, maar ik besefte ook dat het inderdaad voor mijn gevoel is wat mensen daardoor van mij verwachten. Waarschijnlijk is dit helemaal niet zo, maar eens een doorzetter, altijd een doorzetter toch? En dat terwijl ik soms juist even helemaal niet wil doorzetten, maar gewoon verdrietig wil zijn omdat iets niet lukt. Soms heb ik ook best een dagje dat ik even niet positief ben en dat is oké. En soms is het gewoon fijn als iemand even aan jou denkt of voor jou zorgt en jij zelf niet degene bent die altijd voor een ander klaar staat. En dat is helemaal prima. De eigenschappen die bij jou passen, zijn maar eigenschappen en niet wie jij in de kern bent en daarmee altijd moet zijn. Een waardevolle les.

Welke van jouw eigenschappen zou jij soms even willen loslaten?

29 gedachtes over “Mijn identiteit: een zorgzame doorzetter

 1. Eigenlijk geen enkel. Wat ook dat zijn onze lessen. Ons persoonlijkheid. Wat je loslaat zijn negatieve zaken maar dan moet men ze eerst verwerkt hebben.
  Ik ben wie ik ben met mij goed en slechte kantjes zeg ik altijd.

  Aum Shanthi

 2. Heel soms denk ik wel eens, ik wilde dat ik niet zo perfectionistisch was. In het werk sowieso, in huis minder, maar wel op mijn eigen laptop. Daar moet echt alles netjes zijn. Laatst nog met mijn boekenlijst begonnen… eigenlijk nergens voor nodig maar ik heb zo mijn systeem 😜

 3. Oeh. Dat is wel een rake, hoor. Ik heb ‘zorgzaam’ met grote letters op mijn voorhoofd staan. Maar er zorgt niemand voor mij. Mijn eigen schuld, hoor. Mijn dochter probeert het maar dat wimpel ik af. Tenslotte ben ik ook heel sterk. Lastig, hoor. Ik moet daar ooit een keer iets mee.

 4. Mooi geschreven. Ik heb de reputatie “stoer” te zijn en dat vind ik niet altijd prettig. Want daar zit iets in van “niet bang zijn”. En wat dan als ik wél bang ben? Dat kán toch niet? (Ja, dat kan wel.)

 5. Mooie blog. Zelfonderzoek is iets wat mij ook altijd bezig houdt. En als ik kijk naar eigenschappen die ik los zou willen laten, en dat ook aan het “oefenen” ben, is ongeduld. Met andere heb ik alle geduld, maar met mezelf een stuk minder ….. zelfonderzoek levert mij vaak uitdagingen op, dat is niet erg, kan ik alleen maar voordeel van hebben, en mijn omgeving ook 🙂

  • Dat herken ik ook wel ja. Eigenlijk zou je jezelf moeten bekijken alsof je je beste vriendin bent. En net zo geduldig zijn met jezelf als je met je beste vriendin zou zijn. Mooi dat je hiermee bezig bent en ook altijd bezig bent met zelfontwikkeling.

 6. Ik wou soms dat ik niet zo onzeker was. Desondanks heeft het mij ook gemaakt wie ik nu ben. In sommige gevallen ben ik zelfzeker geworden en andere dingen blijven mij een onzeker gevoel geven. Duizenden gesprekken later besef ik dat het alleen maar mij is en niemand anders.

 7. Pingback: De ongelovige Thomas | Zo simpel is dan geluk

 8. Pingback: Quote | De beste versie van jezelf… | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.