Corona: precies een jaar geleden

coronaVandaag is het precies een jaar geleden. Ik werd wakker en was echt strontverkouden. In eerste instantie leek het een gewone verkoudheid, maar al snel voelde ik dat er iets anders aan de hand was. Corona. Dat bleek overigens pas ruim een week later. Ik had namelijk geen koorts (achteraf vraag ik me af of dat echt zo was of dat het door de vele ibuprofen gewoon onderdrukt werd) en mocht dus gewoon doorgaan met mijn werk in de zorg. Als je daar nu op terug kijkt waren de regels toen wel heel erg bizar.

Het was een pittige tijd omdat ook mijn vader met MS erg ziek was en wij hem dag en nacht moesten verzorgen. Bovendien lag mijn collega op de intensive care en vreesden we voor haar leven. Gelukkig zijn we er allemaal doorheen gekomen, maar zeker voor hen laat het lichamelijk gezien wel zijn sporen achter.

We zijn nu alweer een jaar verder. Het is een bizar jaar geweest en ik denk dat iedereen inmiddels snakt naar versoepelingen. Echter denk ik niet dat dat er snel van komt. Hoewel ik me afvraag hoeveel zin al die maatregelen hebben. Nog steeds komen er dagelijks mensen aan de balie of op afspraak (ik werk als doktersassistente bij een huisartsenpraktijk) die in afwachting zijn van een coronatest of een huisgenoot hebben die positief getest is. Elke dag spreek ik mensen die ervan overtuigd zijn dat hun verkoudheid echt geen corona is (wél dus) en gewoon naar hun werk gaan. (Corona frustraties zijn er dus nog genoeg!) Zo lang dat gebeurt ga je het virus zeker niet indammen, maar ik denk ook dat het uiteindelijk onderdeel van onze samenleving gaat blijven.

Toch heb ik echt nog heel wat geluksmomenten mogen ervaren en krijgt de lockdown mij zeker niet klein. Het is nu eigenlijk voor het eerst dat ik echt ergens tegenaan loop waar ik het moeilijk mee heb (later meer hierover). Verder vermaak ik me nog steeds prima. De boeken gaan in sneltreinvaart door mijn handen heen en ik heb ook het kijken van series echt helemaal ontdekt. Door de gezelligheid met collega’s en het (digitale) contact met vriendinnen en familie heb ik me nog geen moment eenzaam gevoeld. Ik weet absoluut dat dit ook anders kan. Dat er mensen zijn die in de financiële problemen komen, dierbaren verliezen aan corona of het psychisch heel erg zwaar hebben. Dat vind ik echt heel moeilijk om te zien. Daarom kan ik alleen maar heel hard hopen dat deze situatie snel voorbij is en we weer terug kunnen naar een zo normaal mogelijk leven.

35 gedachtes over “Corona: precies een jaar geleden

 1. Maatregelen die niet begrepen worden en niet worden toegepast. De mensen worden het moe met al dat opgelegde.
  Maar goed dat is nu eenmaal de les die we uit dit leven moeten trekken.
  Al goed dat je dierbare erdoor zijn gekomen, en ja het nadeel is het blijft nog lang voelbaar.
  Maar ook zoals je schrijft kan je nog zoveel doen. Boeken lezen wandelen en dat is ook genieten van het leven.

  Hou het gezond en leef vanuit gevoel en verstand.

  Aum Shanthi

  • Ook als iedereen zich wel laat vaccineren zal het denk ik net als met de griep iedere keer weer terugkomen en zal er waarschijnlijk elk jaar gevaccineerd moeten gaan worden. Het blijft afwachten, meer dan dat kunnen we niet helaas.

 2. Ook ik denk dat corona in welke vorm dan ook nooit meer helemaal weggaat. Hoewel er meer virussen en andere ziektes uiteindelijk toch wel bedwongen zijn, meestal door betere medicijnen. Je hebt een woelig jaar achter de rug, maar gelukkig toch nog genoeg om van te kunnen genieten. Sterkte de komende tijd. Onze hoop is gevestigd op de vaccinatie.. kan niet wachten! Daarna zal het allemaal weer wat ‘normaler’ gaan worden, hopelijk!

 3. Ja, ik verwonder mij soms ook over hoe het afgelopen jaar toch heel snel, en toch met veel moois, is voorbijgevlogen. Ik wacht nu op de vaccinatie. Hopelijk horen we er snel iets over.

 4. Ik heb zeer regelmatig gedacht het laatste jaar dat er een journaal voor domme mensen bij moet komen zoveel dom volk. Ik weet nog heel goed dat ik een jaar geleden mensen waarschuwde en voor gek werd uitgemaakt. Het zou wel meevallen en ik stelde me aan…Ergste is dat we niet weten of de vaccinatie werkt tegen toekomstige versies. Laat staan hoe lang het werkt tegen de huidige versies. Waardoor dit ontstaan is, is niet opgelost.

 5. Een jaar geleden.. Voor mij is het nog steeds niet over. Worstel nog wekelijks met de gevolgen. Heb het er bij tijd en wijle mentaal erg moeilijk mee. *)
  Ik kan steeds minder met de ontkenners en hen die laks met de regels omgaan. De klagers en de zeurders. Ook ik wil terug naar ooit maar zelfs als alles weer open is, blijf ik tegen de grenzen van de gevolgen aanlopen.

  *) Ondanks dat het een heerlijke dag was, is vandaag dus zo’n dag. Sorry.

 6. Ik hoop vooral dat er toch meer rust komt zodat de experts hun werk kunnen gaan doen en niet continu in de ‘brand blus fase’ zitten. Dus dat ze zich op de toekomst kunnen richten.
  En verder kijk ik ook veel terug nu, het waren (en zijn) bizarre tijden.

 7. Wat fijn he, dat jij er zo goed doorheen gekomen bent. Ik vind het ook allemaal lastiger worden, om de mening van die corona-wappies te respecteren.
  Het gaat me steeds meer raken dat wat hun doen ook consequenties voor mij zal hebben, die zich wel aan de regels wil houden.
  Genieten en kijken naar alle kleine dingen die nog wel kunnen is daar en blijft daar mijn wapen tegen.

 8. Fijn dat jij en de mensen om je heen er zo goed doorgekomen zijn. Ik ben zo’n bofferd. Er is tot op heden niemand in mijn omgeving ziek geworden (of erger) aan corona. Ik heb een vaste baan, mijn salaris wordt gewoon nog iedere maand gestort. En door hoe ik in elkaar zit (beetje vreemd, schijnbaar) heb ik ook totaal geen last van de lockdown. Ik heb nergens last van, behalve dan van die mensen die zo laks met de regels om gaan. Ik heb het gevoel dat we op deze manier nergens komen. En als je probeert er over te praten, ben je ineens een schaap. Nou, ook goed dan! Blijf ik toch lekker in mijn eigen bubble zitten.

 9. We kunnen niet ontkennen dat dit niks is. Helaas ken ik ook (enkele) heftige verhalen. Maar gelukkig blijven het wel bij enkelen (voor alsnog). De (on)zin van de maatregelen ben ik ook een beetje kwijt. Maar dat komt vooral ook doordat het ondanks alles gewoon blijft stijgen. Toch hou ik me er zo goed mogelijk aan. Meer kan ik niet doen. En ik hoop maar dat we ooit weer een normaal leven kunnen lijden (al vind ik het woord normaal inmiddels ook niet meer normaal om te gebruiken).

 10. Ik heb het (nog) niet gehad en hoop dat ook echt zo te houden.
  Maar net als jij ben ik bang dat versoepelingen nog lang op zich zullen laten wachten.
  Met alle veranderingen waarvan er een aantal zullen zijn die niet meer verdwijnen.
  Maar…..dat is mijn gevoel.

 11. Kan me min of meer voorstellen dat het een heftig jaar is geweest voor jou. Het toelaten, dat het eens wat minder gaat, daar is ook helemaal niets mis mee. We willen zo vaak onszelf bewijzen naar anderen toe, iets wat op termijn vaak nefast is voor een gezondheid. En ja, ik spreek hier uit ervaring zoals je intussen wel weet.

 12. Bizar toch dat zoveel mensen niet (willen?) snappen wat de regels zijn en waarom. De woorden van Van Dissel blijven maar door mijn hoofd spoken. Iemand vroeg: hoe zouden de voorspellingen eruit zien als iedereen zich aan de regels zou houden? Van Dissel: “dat hebben we niet uitgerekend, maar kan u beloven dat het spectaculair zou zijn.”
  Juist door die maatregelen steeds maar te negeren perken we onze vrijheid in…
  Wel fijn om te lezen dat de lockdown voor jou nog goed vol te houden is!

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.