Lezen | Leef! – Laura Maaskant

Lezen op het strandLeef! een boek dat mij ontzettend heeft geraakt en mij meer inspireerde dan de zelfhulpboeken die ik vooralsnog gelezen heb. Het boek kwam op mijn pad na het overlijden van mijn beste vriendin. Zij heeft mij heel wat boeken nagelaten, waaronder deze. Dat maakt dit boek voor mij nog meer bijzonder dan het op zichzelf al is. Helaas is Laura Maaskant, schrijfster van dit boek, inmiddels ook overleden, maar ze heeft een prachtig boek nagelaten met wijze lessen. Het is mooi hoe ze ons meeneemt in haar verhaal en zowel de positieve als negatieve ervaringen deelt in haar strijd tegen tegen kanker.

Op haar vijftiende krijgt Laura de diagnose kanker en vier jaar later hangt deze diagnose helaas opnieuw boven haar hoofd. In het boek vertelt Maaskant over haar leven met een ongeneeslijke ziekte. Ze vertelt hoe het is om de diagnose te krijgen en wat de chemotherapie met haar lichaam doet. Hoe het toch best gênant is om je door je ouders te moeten laten douchen en hoe beroerd ze zich voelt na zowel de chemo’s als de operatie die ze ondergaat. Uiteindelijk krijgt ze positief nieuws – de kanker is weg – en probeert ze haar leven weer op te pakken. Dat blijkt echter nog best lastig te zijn en ze durft het in eerste instantie niet goed aan om plannen te maken. Helaas komt de kanker terug en besluit Laura om geen behandeling meer te ondergaan, ze kiest voor kwaliteit van leven.

Het is uiteraard een heftig en beladen onderwerp, maar toch weet Laura het allemaal heel erg mooi op te schrijven. Ze kan in dat opzicht toveren met woorden. Het was bijzonder om te lezen hoe goed Maaskant haar gevoelens rondom het ziek zijn kon omschrijven. Ze had een erg positieve instelling, maar liet ook zeker de negatieve emoties toe. In het boek komen wijze en volwassen lessen naar voren. Laura benadrukt hoe belangrijk het is om in het nu te leven en te doen waar je gelukkig van wordt. Alleen schrijft zij het vele malen mooier op dan ik ooit zou kunnen.

Het boek raakte me enorm, waarschijnlijk ook omdat ik veel herken uit het ziekteproces van mijn best vriendin. Laura regelt zelf haar afscheid, de kleding die ze aan wil tijdens de uitvaart en neemt de mensen om haar heen hierin mee. Op die manier krijgen haar dierbaren al voor haar overlijden ruimte om langzaam afscheid te nemen en te rouwen. Daarnaast is ze er ook mee bezig dat zij straks haar rust heeft, maar de mensen om haar heen het gemis zullen moeten dragen en vindt dat erg lastig. Allemaal dingen die ik herken uit de gesprekken die ik had met mijn beste vriendin.

Dankbaar ben ik dat dit boek op mijn pad is gekomen. Dat Laura Maaskant het zo mooi heeft geschreven. De manier waarop zij in het leven stond inspireert mijn enorm. Daarnaast merk ik dat het mij ook helpt in mijn eigen rouwproces en dat vind ik heel bijzonder. Leef! Het is absoluut een aanrader.

14 gedachtes over “Lezen | Leef! – Laura Maaskant

  1. Net als jij ook net beste vriendin verloren aan kanker. In november. Heel bijzonder hoe we van hen kunnen leren en nog steeds nu ze er niet meer zijn. Het enige wat ik graag van haar wilde hebben was haar lievelingsboek. Dat vond ik zo bijzonder om over de regels te lezen die zij zo vaak had gelezen.

  2. Toch bijzonder dat jij het boek nu hebt. Het klinkt als een mooi boek. Maar niet iets wat ik nu zou willen lezen. Maar ik kan me helemaal voorstellen hoe indrukwekkend het verhaal is.

  3. Pingback: Zo simpel is dan geluk #77 | De uitjes zijn terug | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.