Yogacurus: me verdiepen in yoga

YogaYoga maakt al heel wat jaren een deel uit van mijn leven. Hoewel de lessen soms best pittig zijn merk ik duidelijk dat yoga heel erg goed is voor mijn lichaam. En geest. Vooralsnog volgde ik (met een aantal tussenpozen) wekelijks lessen. Sommige houdingen worden dan wel benoemd, maar vaak wordt er niet veel dieper op ingegaan. Logisch ook, want anders zou de les uren duren. Het leek mij echter een aantal maanden geleden (lockdown) toch wel interessant om mij eens verder te verdiepen in de yoga. Geïnspireerd door Rianne ben ik dan ook begonnen met een yogacursus. De cursus duurt in principe een jaar, dus ik ben nog even zoet, maar ik wil alvast mijn ervaringen delen.

Een yogacurus, dat leek me wel wat. De cursus die ik heb gekozen duurt in principe een jaar. Je kan dan elke week een les volgen. Ik merk echter dat het mijn soms niet lukt om een les in een week te volgbrengen. De ene keer doordat ik door omstandigheden er even niet aan toe kom. De andere keer omdat ik wat meer tijd wel nemen. Ik heb me er dus bij neergelegd dat ik er langer dan een jaar over zal gaan doen. Helemaal niet erg, want het komt zoals het komt. Juist de yoga zegt ook dat het belangrijk is om te doen wat voor jou goed voelt.

De achtergrond van yoga

De eerste lessen bestonden vooral uit achtergrond. Hoe is de yoga ontstaan? Wat zijn de leefregels die horen bij de yoga? Wie zijn belangrijke mensen op het gebied van yoga? Veel theorie, maar wel theorie die ik erg interessant vond om te lezen. Dit was voor mij juist het stukje verdieping wat ik zocht. Yoga is namelijk veel meer dan alleen het uitvoeren van bepaalde houdingen. Het is ook de manier waarop je in het leven staat. Zonder oordeel bijvoorbeeld. Juist deze mooi gedachten achter de yoga vond ik erg interessant om te lezen en bovendien te leren toepassen in mijn eigen leven.

Belangrijke houdingen in de yoga

Hierna volgden heel wat lessen waarin verschillende belangrijke houdingen in de yoga naar voren kwamen. Het is de bedoeling dat je deze houdingen gedurende de week oefent. Het liefst meteen bij het opstaan, maar gezien ik altijd erg vroeg op moet (6 uur, oef) en me dan snel beroerd voel als ik me zo vroeg al inspan, heb ik de oefeningen juist voor het slapen gedaan.

De houdingen zijn verdeeld in oefeningen vanuit zit, liggende oefeningen, oefeningen met een vooroverbuiging en nog heel wat meer. Daarnaast wordt er ook uitgelegd waar de houding goed voor is. Dit zijn vaak bepaalde spieren of organen. Heel interessant om de achtergrond van deze houdingen te lezen. Tijdens een yogales doe je ze gewoon en dat is het. Tijdens deze lessen hoor je meer over de achtergrond en ga je ook voelen wat het met je lichaam doet. Er is dus gewoon net even meer aandacht voor die ene houding.

En verder…

Verder ben ik nog niet, maar ik heb natuurlijk even stiekem vooruit gebladerd en gezien dat er nog heel veel interessants aan bod komt. Zo zullen er nog lessen in het teken staan van de ademhaling en waarbij de focus op ontspanning ligt. Ook komt meditatie aan bod en gaan ze het hebben over waarneming en visualisatie. De komende tijd ben ik dus zeker nog even zoet!

24 gedachtes over “Yogacurus: me verdiepen in yoga

 1. Ik volg pilateslessen (nou ja, vanaf september weer) en ik merk dat het toch wel heel goed voor je is. Nu door corona de lessen gestopt waren, merk ik toch dat ik weer vaker last van mijn rug heb, bijvoorbeeld. Ik vind het wel knap dat je zo’n cursus gaat volgen, hoor. Ik kan dus echt de motivatie niet voor opbrengen.

   • Ik heb een studievakantie ingelast tot begin september.
    Ik wil blijven oefenen, maar dan in serie, en niet gericht op een soort houding. Vanaf de knie-houdingen vond mijn lijf het even niet leuk (deels ook door andere oorzaken); dus ik wil eerst weer soepel worden.

 2. Pingback: Even bijkletsen #24 | Pech | Zo simpel is dan geluk

 3. Ik heb een tijdje yoga en pilates gedaan toen ik nog een sport-abonnement had en had er zeker ook wat aan. Goed van je dat je kijkt naar wanneer op de dag voor jou het fijnste is en je er de meeste baat bij hebt. Veel plezier en succes met je cursus!

 4. Pingback: Zo simpel is dan geluk #78 | Waardering | Zo simpel is dan geluk

 5. Pingback: Stoppen met bloggen? | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.