Plezier in sporten

SportenSporten is iets waar ik eigenlijk altijd wel mee bezig was. In mijn basisschooltijd deed ik aan turnen en bovendien was ik dagelijks in de voetbalkooi te vinden om te voetballen met vrienden. Daarnaast heb ik van jongs af aan aan twirlen gedaan en pakte ik rond mijn middelbareschooltijd ook het fitnessen op. Skeeleren werd ik ook altijd erg gelukkig van. Kortom, eigenlijk was ik altijd in beweging en hoewel ik al jong met blessures kampte (door mijn hypermobiliteit) kon ik het sporten daarna altijd weer snel oppakken. Op gegeven moment werd mijn overbelastingen door de hypermobiliteit echter zo heftig dat ik chronische pijn ontwikkelde en bewegen ineens een heel groot ding werd. Elke stap was er op dat moment één teveel.

Opnieuw leren bewegen

Door middel van een revalidatietraject heb ik uiteindelijk geleerd hoe ik het best om kan gaan met mijn hypermobiliteit en chronische pijn en dat bewegen ondanks deze ongemakken wel ontzettend belangrijk is. Sindsdien ben ik dus voorzichtig weer gaan sporten, maar ik moet altijd in de gaten houden dat ik niet te hard van stapel loop. Dat is niet altijd makkelijk, dus ben ik regelmatig tegen sportschool frustraties aangelopen. Soms zijn er ook perioden geweest dat het sporten even niet ging en ik het bij alleen mijn yogalessen hield. Dat is dan ook gewoon zoals het is, maar voor mijn lichaam eigenlijk niet goed. Natuurlijk kan je dan ook wandelen of fietsen, maar ik merk dat je met echt sporten je spieren toch op een andere manier traint. Daarom probeerde ik het sporten altijd weer op te pakken omdat het gewoon belangrijk is voor mijn lichaam, want leuk vond ik het niet en het doet ook gewoon pijn.

Weer plezier in het sporten

Gelukkig heb ik op dit moment het plezier in het sporten weer helemaal terug gevonden. Sinds vorig jaar ben ik gaan sporten bij een sportschool waar ze alleen groepslessen hebben. Het volgen van groepslessen vind ik enorm leuk en motiveert mij bovendien. In eerste instantie ben ik begonnen met bodypump lessen. Hierbij doe je voor verschillende spiergroepen oefeningen met gewichten. Het ziet er altijd een beetje bodybuilder-achtig uit, maar ik vind het erg leuk om te doen en je kan het helemaal op je eigen niveau aanpassen. Daarnaast hangt er een gemoedelijke sfeer op mijn sportschool en word je nooit raar aangekeken. Heel erg fijn.

Extra sportles

Omdat het aardig goed gaat en ik op dit moment vakantie heb van de yogalessen, ben ik sinds een aantal weken een andere les aan mijn schema gaan toevoegen. Dit heet BRN en is net even wat pittiger. Je gebruikt XCO’s, dit zijn speciale buizen met grit erin waardoor je spieren maar met name ook je bindweefsel extra mechanische belasting krijgen. We bewegen in deze les op muziek en doen daarbij oefeningen met deze XCO. Het ene moment zijn de oefeningen wat rustiger en ben je echt bezig met bijvoorbeeld het versterken van je core. Het volgende nummer is weer sneller waardoor je conditie aan het opbouwen bent. Een les dus waarin je eigenlijk heel all round traint. 

Het is zo fijn dat ik het plezier in het sporten weer helemaal heb teruggevonden. Ik ben blij dat het goed gaat en dat ik nog geen zware blessures heb opgelopen. Het blijft natuurlijk altijd opletten en bovendien doet gewoon elke les wel degelijk pijn. In de loop van de dag zakt de pijn echter weer af en dat is een goed teken. Het is dus zeker niet zo dat het me makkelijk af gaat en de pijn blijft. Maar het is te doen, ik heb er plezier in, het is goed voor mijn lichaam, dus ik hoop het nog een hele tijd op deze manier vol te houden!

 

30 gedachtes over “Plezier in sporten

  1. Ik vind dat dus altijd zo knap, he? Dat mensen sporten echt leuk kunnen vinden. Ik heb dat helaas niet. Ik lees liever een boek. Ik sport wel maar het is altijd een ‘moetje’ omdat het nou eenmaal goed voor je is. Ik vind in jouw geval helemaal knap! Ik zou gewoon zeggen “Tja, ik mag nou eenmaal niet sporten van de dokter”.

  2. Het lijkt mij heerlijk om te kunnen sporten en vroeger heb ik dat ook fanatiek gedaan. Totdat er roet in het eten kwam, door lichamelijke ongemakken zoals botbreuken en operaties. Daarna lukte het niet meer om op deze manier bezig te zijn en is wandelen, nu mijn favoriete hobby en bezigheid. Dat ik daarvoor niet alle spieren gebruik, merk ik aan de stijfheid van sommige ledematen, en dat is niet fijn.

  3. Ik heb ook wel het eea gedaan vroeger qua sport. Badminton, zwemmen, volleybal, zumba. Maar eigenlijk had ik bij alles daarna pijn (fibromyalgie). Dus de lol was eigenlijk snel voorbij. Sinds kort doe ik aan spinning wat ik helemaal zonder pijn kan doen. Echt enorm fijn!

  4. Het kan zo’n heerlijk voldaan gevoel geven als je je zelf opgelegde doelen behaald. Maar extra frustrerend als je dan door pijn of blessures moet stoppen. Fijn te lezen dat het nu zo goed gaat tijdens het sporten.

    • Ja, het was wel frustrerend toentertijd. Helaas had het ook zijn invloed op mijn werk en functioneren, dus het hele stuk chronisch pijn heeft echt veel invloed gehad en mijn leven overhoop gegooid. Gelukkig nu weer alles redelijk op kunnen bouwen in alle opzichten.

  5. Ah, wat fijn dat je weer plezier hebt in sporten! Ik probeer elke week een les boksen te volgen. Voor m’n kanker liep ik drie keer per week hard, fietste ik veel en zwom ik wekelijks. Het allerliefst zou ik weer hardlopen, maar ik heb al bijna een jaar pijn aan m’n knieën. Blijkt dat hypermobiliteit in mijn familie ook een ding is. Er is een kans dat ik nooit meer kan hardlopen (waar ik wel echt verdrietig om word), maar gelukkig vind ik ook weer steeds meer sporten die ook leuk zijn 😊.

  6. Ik moest die afkortingen opzoeken, geeft wel aan hoe ik niet thuis ben ik sporten. Groepslessen dat snap ik nog, de contacten en ook een beetje te druk om gewoon op te komen dagen. Wens je veel sportplezier, de komende dagen wordt het mooi genoeg om buiten te trainen.

  7. Pingback: Zo simpel is dan geluk #78 | Waardering | Zo simpel is dan geluk

  8. Pingback: Momenten van geluk in 2021 | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.