Zelfgroei | Dromen en ambities

doktersassistentWanneer je het hebt over zelfgroei en zelfontwikkeling is er een onderwerp wat regelmatig terugkomt: dromen en ambities. Veel mensen zitten vast in werk of routine waar ze helemaal niet gelukkig van worden. Het is dan ook belangrijk om voor jezelf te ontdekken wat je wél leuk vindt en wél graag zou willen. Waar word je blij van? Wat maakt je gelukkig? Iets om goed over na te denken en als het lukt ook te veranderen in je leven. Toch vind ik dit altijd best lastig, want wat zijn nu daadwerkelijk mijn dromen en ambities?

Laatst zag ik een hbo-opleiding voorbij komen waar ik heel erg enthousiast van werd. Het was een opleiding tot ófwel spoedeisende hulp verpleegkundige, ófwel ambulanceverpleegkundige. Het liefst had ik me meteen ingeschreven, maar helaas is zo’n functie voor mij niet haalbaar door mijn lichamelijke klachten.

Dat is dan ook meteen mijn pijnpunt. Ik weet eigenlijk heel goed wat ik graag zou willen, maar helaas staan mijn lichamelijke klachten mij daarbij in de weg. Jaren geleden schreef ik al dat ik niet geschikt ben om te studeren, waarin ik mijn loopbaan tot dan toe beschreef. Inmiddels werk ik al heel wat jaren als doktersassistente en hoewel ik het zeker naar mijn zin heb op mijn werk is dit uiteindelijk niet mijn droombaan.

Het zou voor mij echt een droom zijn wanneer als ik arts of specialistisch verpleegkundige aan de slag zou kunnen, maar dat is gewoonweg niet haalbaar. Een goede reden om verder te kijken. Wat vind ik nog meer leuk? Schrijven natuurlijk. Ik heb echter totaal geen achtergrond op dat gebied, dus het zal vrijwel onmogelijk zijn om werk te vinden in die richting. Meestal zal je dan toch naast je werk iets moeten gaan beginnen voor jezelf, maar ook daarin word ik tegengehouden door mijn lichamelijke klachten. Aangezien ik toch mijn inkomsten nodig heb is stoppen met werken ook geen optie.

Al met al heb ik op werkgebied dus eigenlijk geen ambities meer. Ik heb me er bij neergelegd dat ik op dit moment tevreden moet zijn met mijn werk als doktersassistent en dat het er voor nu niet in zit om een functie te vervullen die mij nog meer voldoening en vreugde zou geven. Natuurlijk kan het absoluut zo zijn dat er in de toekomst toch nog iets anders op mijn pad komt, maar hoewel ik echt positief ben ingesteld, wil ik daar niet op hopen. Soms is het ook gewoon goed om tevreden zijn met wat je wel hebt.

25 gedachtes over “Zelfgroei | Dromen en ambities

 1. Soms moet men vrede nemen met wat je hebt en doet. Maar dan nog mag je dromen hebben dat maakt je ook sterk om door te gaan in het leven.
  Dat laat je ook genieten van wat je nu doet en al bereikt hebt.
  Juist omdat je van jezelf weet wat je kan en aankan.

  Aum Shanthi

 2. Applaus voor je eindconclusie. Het is goed om je grenzen te kennen, ook op lichamelijk gebied. Natuurlijk willen we met z’n allen steeds maar ‘meer’, ligt onze ambitie altijd hoger dan wat we effectief doen, maar uiteindelijk ben je vandaag dus wel doktersassistente. Veel mensen (onder andere ikzelf) zullen opkijken naar de job die je doet, hebben er oprechte bewondering voor.

 3. Mja, het probleem met dromen en ambities is zowat de ondertoon waarbij ge van uw eigen begint te denken van “oei, ik heb precies geen dromen en ambities, er is iets mis met mij”. Logisch dat we ons zo voelen, want onze samenleving straalt dat wel wat uit.

  Uiteindelijk gaat het om de energie die je van je werk krijgt en hoe graag je het ook doet. Ambitie is dan eerder iets als WIL om door te groeien, en zou een betekenis mogen krijgen van “ik weet dat ik hogerop nog meer energie zou krijgen”, ipv voldoen aan wat de wereld van je vraagt. En als dat niet zo is, geen probleem he. Als ge echt zit op een plaats waar ge u werk ik-weet-nie-hoe graag doet en uw hart erin legt, dan zijt ge voor mij altijd de beste persoon voor op die positie.

 4. Weet je wat er bij mij opkomt? Waarom geen POH? Geen arts of specialistisch verpleegkundige, maar wel een specialistisch doktersassistente. En wat ik van mijn huisarts begreep is daar echt wel vraag naar.

 5. Het mooie is dat je nu denkt dat je bepaalde dingen wilt maar over een jaar kunnen die dingen ook altijd veranderen. Daarom meer kijken naar wat je nu wilt. Mooi dat je er zo in staat. Heel veel succes met alles.

 6. Ik word altijd een beetje kriegel van mensen die roepen dat alles mogelijk is. Want dat ís gewoon niet zo. Het is fijn dat je in elk geval een baan hebt waar je het naar je zin hebt. Dat is zó belangrijk!

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.