Mijn gedachten over vaccineren en de coronapas

coronaCorona, het virus dat inmiddels niet meer uit ons leven weg te denken is. Om eerlijk te zijn hou ik mij altijd een beetje stil rondom dit thema. Ik zweef namelijk tussen alle meningen in. Echter leek het me toch goed om eens te vertellen hoe ik er in sta. Om te laten zien dat er meer is dan zwart en wit. Zoveel tinten grijs zijn er nog. Zelf probeer ik de situatie van meerdere kanten te bekijken. Open te staan voor de mening die anderen hebben. Daarbij denk ik wel dat het belangrijk is om kritisch te blijven en niet alles wat ons wordt verteld voor waar aan te nemen. Maar vooral is het voor mij belangrijk om altijd iemand anders zijn mening te respecteren en iemand daar niet om te veroordelen.

Wel of niet vaccineren?

Zelf ben ik niet gevaccineerd. Niet omdat ik tegen vaccineren ben. Ook niet omdat ik geloof in complottheorieën of bang ben dat ik een chip in mijn lichaam gespoten krijg. De reden waarom ik mij vooralsnog niet wil laten vaccineren is omdat ik zelf corona heb gehad. Inmiddels komt uit meerdere onderzoeken naar voren dat je dan 6 tot 7 keer beter beschermd bent dan na volledige vaccinatie. Ik zie daarom voor mezelf geen meerwaarde van vaccineren.

Wel zie ik in de praktijk toch klachten ontstaan na vaccinatie. De bekende trombose en hersenbloedingen komen gelukkig maar incidenteel voor. Wat ik echter regelmatig zie is dat – met name jongeren – vage klachten krijgen die vergelijkbaar zijn met de long-covid klachten. Daarnaast zie je bij vrouwen ook veranderingen optreden in hun menstruatiecyclus. Voor mij reden genoeg om voorlopig nog even te wachten met een vaccinatie, aangezien ik toch al op een natuurlijke manier geïmmuniseerd ben en de vaccinatie er niet voor zorgt dat ik geen anderen meer kan besmetten. Zou dit anders zijn, dan zou ik er waarschijnlijk anders in staan.

Twijfels bij de maatregelen

Het lijkt mij als overheid behoorlijk lastig om te handelen in een situatie als deze en ik zou dan ook zeker niet graag in hun schoenen willen staan. Uiteindelijk zal je het nooit voor iedereen goed doen. De maatregelen die gedurende de coronacrisis zijn genomen zijn echter elke keer wel heel erg krom. Dat zorgt bij mij wel voor twijfel.

Inmiddels zijn we op het punt beland dat er een coronapas aan te pas moet komen om bepaalde gelegenheden binnen te komen. Het ethische aspect laat ik even achterwege, maar echt begrijpen doe ik deze maatregel niet. Sowieso ligt de vaccinatiegraad inmiddels vrij hoog, dus waarom nu ineens een coronapas? Mijn gevoel zegt toch wel dat ze op deze manier de mensen die niet gevaccineerd zijn ertoe willen bewegen zich toch te laten vaccineren en daar kan ik niet echt achter staan.

De onlogica van de coronapas

Daarnaast is de logica achter de coronapas ver te zoeken. Iemand die gevaccineerd is kan met zijn QR-code zo een gelegenheid binnen terwijl hij mogelijk het virus bij zich draagt. Zo gingen kennissen van ons laatst de ene dag uit eten en de volgende dag waren ze ziek en bleken corona te hebben. Met oog op de incubatietijd hebben ze dus al met het virus bij zich in het restaurant gezeten. Niet heel handig dus om het zacht uit te drukken.

Ben je niet gevaccineerd dan zal je je eerst moeten laten testen. Hoewel je daardoor in principe dezelfde mogelijkheden hebt als iemand die gevaccineerd is, is het praktisch gezien wel een stuk ingewikkelder. Wil je ’s avonds lekker uiteten met vrienden, dan zal je onder werktijd een test moeten doen. Een paar dagen weg naar een hotel? Onbegonnen werk.

Hoe onlogisch de coronapas is laat ook de volgende situatie wel zien. Een dame gaat lekker een dagje naar de sauna en zit met verschillende mensen te zweten in de kleine sauna. Vervolgens wil zij aldaar even gaan lunchen, maar dat mag niet, want zij heeft geen QR-code. Een meneer geeft aan dat geheel terecht te vinden, want echt niet dat hij met een ongevaccineerde in het restaurant wil zitten. Dat hij daarnet met deze dame in de sauna heeft gezeten, waar je nog dichter op elkaar zit dan in een restaurant, dat is hij blijkbaar al vergeten. 

Ongevaccineerd vs gevaccineerd

Het is mijns inziens heel erg jammer dat de mensen zo tegen elkaar op worden gezet. Iedereen moet zelf de keuze kunnen maken of hij wel of niet gevaccineerd wil worden. Veel mensen die niet gevaccineerd zijn mogen zich niet laten vaccineren (om medische redenen) of hebben corona gehad en zien dus niet de toegevoegde waarde ervan. Daarbij kan je dus als je gevaccineerd bent ook nog het virus bij je dragen. Iets wat veel mensen overigens vergeten en daardoor de illusie hebben geen corona te kunnen krijgen. Bovendien komt nu steeds sterker naar voren dat de besmettelijkheid helemaal niet verschilt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. 

Wel zie ik duidelijk dat mensen die toch ziek worden vaak toch minder heftige klachten hebben. Wij hebben als praktijk al maanden niemand meer ingestuurd naar het ziekenhuis vanwege het coronavirus. En is dat niet juist het doel wat men wilde bereiken met vaccineren? Het virus zal niet meer weggaan verwacht ik, maar als corona voor het grootste deel van de mensen een simpele verkoudheid is, dan is dat misschien het hoogst haalbare en moeten we dat accepteren.

Is het dan nog wel nodig om zulke verregaande maatregelen te treffen? Dat is mijns inziens wel iets om over na te denken. Hoe je het namelijk ook wendt of keert, uiteindelijk zullen de echt kwetsbare mensen altijd voorzichtig moeten blijven. Of dat nu corona betreft, of de griep, of een longontsteking, zij hebben altijd kans om door zoiets ernstig ziek te worden of misschien zelfs te overlijden. Helaas.

Wees voorzichtig

Om een lang verhaal kort te maken: nee, ik ben zeker niet tegen vaccineren en ik denk ook oprecht dat mensen hierdoor minder ernstig ziek worden en we dus op deze manier de kwetsbare mensen beter kunnen beschermen. Echter denk ik dat het in sommige situaties geen toegevoegde waarde heeft om je te laten te vaccineren. Al met al denk ik vooral dat het goed is om er bewust over na te denken of je wel of geen vaccin wilt en daarin je eigen keuze te maken.

Belangrijk is het in mijn ogen wel om voorzichtig te blijven, zeker met mensen die kwetsbaar zijn. Immers heeft het coronavirus echt heel veel leed veroorzaakt, ook in mijn omgeving, dus ik ben wel de laatste die dit zal ontkennen. Wees je ervan bewust dat je – ook na vaccinatie – nog steeds corona kan hebben wanneer je verkoudheidsklachten hebt en het dus misschien verstandig is om dan even uit de buurt te blijven van je oma die al op leeftijd is.

Bovenal is het denk ik belangrijk om elkaar te blijven respecteren. Om met elkaar de discussie aan te gaan – dan komen er misschien juist weer nieuwe inzichten naar boven – maar wel zonder elkaar te veroordelen. Om ook in te zien dat de situatie helemaal niet zo zwart-wit is en er voor de verschillende meningen die er zijn wat valt te zeggen.

En het meest belangrijke: blijft juist in deze lastige tijd lief voor elkaar.

31 gedachtes over “Mijn gedachten over vaccineren en de coronapas

 1. Ik ben het helemaal met je eens, maar wel gevaccineerd. Alleen ik sta totaal niet achter het beleid en de coronapas. Ik kan met mijn vriendinnen dus niet uiteten bijvoorbeeld. Dat voelt zo oneerlijk! En ik zie er ook echt het nut niet van in. Fijn dat jij exact hetzelfde er over denkt.

 2. Precies. Ik hang ook in het grijze gebied voor en tegen de QR-code. Aan de ene kant begrijp ik heel goed dat het OMT heeft geadviseerd dit te gebruiken in de overgang naar de post-anderhalve meter om het maar even zo te noemen. Ik denk dat de laatste cijfers ook laten zien dat het niet voor niets is. Vaccineren, testen of eerdere besmetting geeft allemaal geen garantie maar reduceert de kans op besmettelijkheid wel aanzienlijk.
  Aan de andere kant vind ik het een paardenmiddel dat je niet moet gebruiken als het niet hoeft. Van mij had het anders gemogen, bijvoorbeeld door de anderhalve meter nu nog niet los te laten.

  Ik vind het vooral zo jammer dat de QR-code voor zoveel polarisatie zorgt.

 3. Je kent me ondertussen een beetje, en weet dat ik niet graag rond de pot draai of iemand naar de mond praat. Zelf ben ik absoluut PRO vaccineren. Als je stelling klopt dat wie corona gehad heeft beter beschermd is dan iemand die dubben gevaccineerd is, kan ik je standpunt nog enigszins begrijpen. Als je de situatie in België bekijkt, zie je dat 80% van de Vlamingen zijn gevaccineerd, versus 60% van de Walen. De Brusselaars zelfs slechts 53%. Onze grafieken (nationaal) kleuren met de dag roder, vooral door de regio’s waar veel minder werd gevaccineerd. Je moet geen rekenkundige zijn om het belang dan in te zien van dat prikje.

  • Je mag hier altijd gewoon eerlijk met je mening strooien! 😉
   Zelf vraag ik me inmiddels toch wel af of de vaccinatie corona echt gaat stoppen. In de praktijk zie ik namelijk dat 9 van de 10 positieve testen die wij binnenkrijgen van gevaccineerde mensen zijn. Toevallig stond er gisteren in de krant nog dat in het ziekenhuis in Maastricht ook 9 van 10 patiënten met corona gevaccineerd is. Dus of het echt zo goed helpt dat vaccin? Ja, zeker om ervoor te zorgen dat mensen minder ernstig ziek worden, maar ik denk niet wat we het virus ermee de kop in kunnen drukken.

 4. Ik ben heel erg pro vaccinatie. En ik kan eerlijk gezegd niet zo goed tegen het verongelijkte van mensen die ervoor kiezen om zich niet te laten vaccineren (eigen keuze en dat respecteer ik) dat ze dan moeite moeten doen om ergens heen te mogen. Tja, dat is de consequentie van je keuze.
  Mensen die zich niet kunnen laten vaccineren vanwege medische redenen daarvoor heb ik alle begrip.

  Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. En ja, ik weet dat ook een gevaccineerde het virus nog kan overbrengen.
  Tegelijkertijd zie je dat het helpt en dat het gros van de mensen in het ziekenhuis niet gevaccineerd is.

  Gisteren sprak ik met mijn vriendin die hier in het ziekenhuis werkt. Zij heeft inmiddels zo ongelooflijk de balen van mensen die in het ziekenhuis belanden die niet gevaccineerd zijn. Gisterenmiddag weer een man van circa 40 jaar. Saturatie van 75%. Doodziek. Niet gevaccineerd en spijt. En dat mijn vriendin voor de zoveelste keer niet naar huis kan maar een opname moet doen, dat wordt voor het gemak maar even vergeten.

  En ook gisteren sprak ik met een andere vriendin (we hadden een klein feestje) die lid is van een koor. Alle 34 koorleden zijn gevaccineerd behalve de dirigent. Dat betekent dat het koor nu niet verder kan met de voorstelling waarvan ze eindelijk dachten dat die in april 2022 op de planken kon komen. Dat is heel cru. Niet in het minst omdat een van de koorleden de ziekte van Kahler heeft en door de dirigente al heeft moeten besluiten om niet meer te komen. En nogmaals: ik weet dat ook gevaccineerde mensen het virus kunnen doorgeven.

  Overigens vind ik dat je heel goed en duidelijk jouw mening omschrijft.

  • Toevallig stond er gisteren nog in het AD dat in Maastricht 9 van de 10 corona patiënten niet gevaccineerd zijn. En dat is ook wat ik in mijn praktijk zie. 9 van de 10 positieve testen die wij binnenkrijgen zijn van mensen die gevaccineerd zijn. Dat is dus een heel ander beeld. Bovendien laten veel gevaccineerden zich niet testen en gaan vervolgens wel met klachten naar een restaurant.

   Daarbij las ik van de week nog een onderzoek dat het virus resistent lijkt te worden voor de antistoffen die je aanmaakt na vaccinatie (maar niet die je aanmaakt na besmetting). Dus ik ben inmiddels toch echt bang dat ook het vaccin corona niet te kop in gaat drukken. En ik denk zelf dat het voor jonge gezonde mensen misschien beter is om via besmetting immuniteit te krijgen (wat eerst natuurlijk ook de insteek was).

   Dat de zorg nog steeds overbelast is is een feit, maar dat is echt niet meer alleen corona. Hoewel het nu wel weer begint op te laaien, maar ik denk dat je dat toch houdt in de herfst en wintermaanden, net als dat je dan veel andere virussen hebt.
   Maar zoals ik al zei, hebben wij al maanden niemand ingestuurd met corona. Wel met heel wat andere dingen. Laatst nog drie patiënten op een dag, daar zullen ze op de SEH ook niet blij mee zijn geweest.

   Zelf denk ik dus dat het vaccin helaas niet zaligmakend is en niet de oplossing zal zijn. Wel om ervoor te zorgen dat de risicogroepen minder ernstig ziek worden, niet om het virus de kop in te drukken. Ik denk dat het vooral belangrijk is om dus goed te blijven nadenken, te blijven testen met klachten en dan ook thuis te blijven.

   Dank voor je compliment!

  • Het probleem is ook dat bij de meest kwetsbare ‘doelgroep’ het vaccin niet altijd genoeg aanslaat en zij alsnog erg gevoelig zijn, of mensen die het omwille van gezondheidsreden niet mogen krijgen… Als dan genoeg andere mensen zich wel laten vaccineren zijn ze mee beschermd. Vandaar het belang van de ‘massale’ vaccinatie en niet enkel de doelgroep.

   • Toch ben ik bang dat massale vaccinatie er ook niet voor gaat zorgen dat het vaccin de kop wordt ingedrukt. Ik las van de week al een onderzoek waaruit blijkt dat het virus resistent raakt voor de antistoffen die je aanmaakt na vaccinatie. Na een besmetting ben je beter beschermd. Dus ik denk dat je met een deel natuurlijke immuniteit en een deel immuniteit na vaccinatie ( in ieder geval voor de kwetsbare groepen) misschien nog wel het meest bereikt.

 5. Ik schold die checkapp al uit voor die die naam had. Zag van de week een man van het terras lopen en ernaast naar het toilet van de benzinepomp gaan. Haken en ogen genoeg maar het is te zien dat vaccinatie helpt. Maar wat doet het over een jaar? Bijwerkingen?
  Ik weiger apps op mijn telefoon die mensen moeten scannen je weet nooit wat er nog meer uitgelezen wordt en dan heb ik nog niks op mijn telefoon staan wat me kan schaden.
  Ik vind het vooral waardeloos voor de horeca maar mij zullen ze niet missen ik kwam er toch al liever niet.

  • Precies, je weet nooit wat er nog meer uit je telefoon gehaald wordt. Nu heb ik niks te verbergen, maar zo app is privacy technisch niet echt netjes.
   Voor de horeca is het wel heel naar ja. Zij zijn wel elke keer de dupe van de maatregelen.

 6. Ik woon in een stad met (buiten de bibelbelt om) de laagste vaccinatiegraad. En als ik dan in het OV zit, alle mensen dicht op elkaar, de helft zonder mondkapje aan het hoesten en proesten, ga ik ondanks mijn vaccinatie en doorgemaakte corona niet graag mee.
  Hoe het in de rest van Nederland zit weet ik niet, maar hier weet men niet meer wat “voorzichtigheid” betekent en respect is soms ver te zoeken.
  Dus ja, ik ga alleen horeca binnen waar ze de app controleren!

  Dat houdt niet in dat ik jouw standpunt niet respecteer. Jij hebt er goed over nagedacht, en dan is jou keus net zo goed als de mijne.
  Dat standpunt mis ik inderdaad bij vele.

 7. Die Corona Check-app biedt alleen maar schijnveiligheid omdat je inderdaad nog gewoon besmet kunt zijn. Verder denk ik er eigenlijk nog maar heel weinig over na. Ik ben zo moe van al het gedoe rondom corona. Ik wil het gewoon niet meer horen.

 8. Het maakt me zo blij deze post te lezen. Ik weet dat het moed vraagt om over dit thema te schrijven, en je hebt dat zo respectvol en genuanceerd gedaan. Ik sta trouwens volledig achter je redenering. Dankjewel hiervoor!

 9. Een onderwerp met vele meningen. Ik ben vooral blij dat we de hele tijd gezond gebleven zijn, als je ziet dat gezonde, sterke mensen zo ernstig ziek geweest zijn. Ondertussen zijn we ook gevaccineerd, gewoon go with the flow.

 10. In mijn privé omgeving ken ik gelukkig niemand, die niet is gevaccineerd. Ik zou – als risico patiënt – me eenvoudigweg niet goed voelen in privé sfeer met niet-gevaccineerden. Vaccineren doe je ook niet enkel voor jezelf maar ook om anderen te beschermen, net zoals het vervoegen van de burgerzin.

  • Dat begrijp ik inderdaad. Toch is het jammer dat veel mensen de niet-gevaccineerden over een kam scheren, want er is natuurlijk wel degelijk een verschil wanneer je wel of geen corona hebt doorgemaakt. Als je op natuurlijke manier immuniteit hebt verworven ben je namelijk nog beter beschermd dan wanneer je gevaccineerd bent. En op de transmissie van het virus heeft het vaccin helaas geen effect blijkt inmiddels.

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.