Hoe ga je om met een dag waarop álles tegenzit?

chocolaWe kennen het allemaal wel, zo’n dag waarop echt alles tegenzit. Je wekker is niet gegaan waardoor je veel te laat bent opgestaan, je morst tandpasta op je favoriete t-shirt, je laat de laatste crackers die je hebt voor het ontbijt uit je handen vallen, je fietsband is lek, je computer wil niet opstarten, je collega blijkt ziek te zijn waardoor je er helemaal alleen voor staat… En dan is de dag nog maar net begonnen. De frustratie zit inmiddels al behoorlijk hoog, het wordt weer zo’n dag waarop helemaal niks goed kan gaan.

Heel begrijpelijk dan ook dat je ontzettend chagrijnig bent en dat de meest kleine dingen je nu kunnen irriteren. Inmiddels raakt je al gefrustreerd van een stoplicht dat op rood springt net op het moment dat jij eraan komt, of het feit dat je collega net het laatste beetje warme water in de waterkoker voor je neus weg pakt. Nee, het komt echt niet meer goed vandaag.

Wanneer je echter in deze negatieve vibe blijft hangen weet je zeker dat het niet meer goed komt vandaag. De ene tegenslag zal de ander al snel opvolgen en je raakt alleen maar meer en meer gefrustreerd. Je komt in een negatieve spiraal. Dingen waar je normaal gesproken geen acht op zou slaan, zorgen nu ineens voor irritatie. De meest kleine dingen kan je ineens niet meer goed hebben.

Daarom is het juist op zo’n dag heel belangrijk om niet in het negatieve mee te gaan.

Wat mij altijd helpt is om eerst even tot tien te tellen. Op die manier zorg ik ervoor dat ik me weer wat rustiger voel en de frustratie langzaamaan van me af kan laten glijden. Vervolgens probeer ik de situatie eigenlijk altijd te relativeren. Ja, natuurlijk is het vervelend dat het niet loopt zoals ik wil, maar er zijn altijd ergere dingen. Zo is het bijvoorbeeld echt geen ramp dat het stoplicht ineens op rood springt en is het maar een kleine moeite om de waterkoker opnieuw aan te zetten. File? Vervelend, maar uiteindelijk lost de file niet ineens sneller op als ik gefrustreerd raak. Misschien kan ik beter even extra genieten van de fijn muziek op de radio.

Hoe je het ook wendt of keert. Je hebt vooral jezelf ermee als je gefrustreerd raakt. Jij zit immers met de vervelende gevoelens en gedachten en de problemen waar je tegenaan loopt los je daarmee zeker niet op.

Daarnaast probeer ik ook altijd te bedenken dat dit negatieve begin van de dag zeker niet hoeft te betekenen dat de rest van mijn dag ook mis zal lopen. Sterker nog, waarschijnlijk heb ik het ergste gehad en kan het vanaf nu alleen maar beter worden. Ik merk ook altijd dat als ik de situatie relativeer en op een positieve manier benader, ik de frustraties sneller los kan laten en de rest van de dag geen last meer heb van dit soort dingen die tegen zitten. Loslaten, dat is ook hierin echt een sleutelwoord.

Wat overigens ook goed helpt op zo’n dag vol frustraties:  CHOCOLA!

28 gedachtes over “Hoe ga je om met een dag waarop álles tegenzit?

 1. Bij mij helpt bloggen altijd. Alles even eruit gooien, jezelf o zo zielig vinden en aan het einde van je blog merken dat het allemaal wel meevalt. Ik heb echt gemerkt dat je je gevoelens niet moet wegduwen en je gewoon boos of zielig voelen. Niets zo irritant als mensen zeggen dat er ergere dingen zijn, dat weet ik zelf ook wel. Laatst gaf iemand mij een opmerking terug die ik regelmatig aan haar geef; maak je niet zo druk, is niet goed voor je. Toen werd ik , van binnen, zo pissig, wat een stomme opmerking. Dus die tip geef ik niet meer. Gewoon even er goed uitgooien en dan komt het vanzelf goed maar chocola met hazelnoten wil ook weleens helpen. liefs van mij.

 2. Hahaha! De ultieme tip! Chocola! Ik houd niet van chocolade. Maar ik houd me altijd voor dat rampdagen ook vanzelf voorbij gaan. Hoef je niets voor te doen; gaat vanzelf! 🙂

 3. Soms heb je zo’n dagen en die moeten er ook zijn. Ook al erger je je aan dingen die eigenlijk ‘first world problems’ zijn zoals ik ze graag noem. Ik hou mezelf ook altijd voor dat ik positief moet zijn en dankbaar, maar eigenlijk werkt de mens of het leven niet zo. Bloggen is bij mij vaak de remedie dan want als ik me hele dagen erger aan zulke dingen weet ik dat er eigenlijk iets diepers vast zit. En aangezien schrijven een van mijn beste uitlaatkleppen is.

  Al moet ik wel zeggen dat ik me gemakkelijker erger aan zulke kleine dingetjes sinds ik chronische pijn heb. Soms probeer ik dat te vermijden, maar zeker op een slechte pijn dag voelt dat als nog een schep erbovenop. Vaak kan ik wel relativeren hoor, maar mijn gezondheidsklachten maken dat niet altijd gemakkelijk.

 4. Alles hardop opsommen, of opschrijven, en dan me een beetje schamen omdat het eigenlijk nergens over gaat – vooral in verhouding tot m’n irritatie – is wat mij het beste helpt. Want inderdaad, als iemand anders dat tegen me zegt… dat valt dan minder goed…. 😁 En die chocoladefabrikanten, die hebben ons goed in de tang.

 5. Ik vind een heleboel dingen helemaal niet zo erg, als het rood is dan wacht ik maar gewoon, ik word wel altijd blij als ik dan weer door kan rijden, op dat gevoel verheug ik me al als ik afrem.

 6. Haha doeme, deze tekst had ik eerder moeten lezen op de week. Het was verschrikkelijk druk en ik ging makkelijk mee in die negativiteit. Maar merci om te delen! Heel waardevol, voor ons allemaal denk ik 🙂

 7. Dat zijn inderdaad van die vervelende dagen. Een reep chocola is inderdaad een zeer goed medicijn. Maar ook het relativeren van dingen ook. Al zeg ik eerlijk dat dat vaak wel eens lastig is op zo’n dag. Gelukkig heb ik ze niet zo veel.

 8. Chocola is niet het antwoord, maar de vraag. Het antwoord is ja. Altijd. Ik kan me niet heugen ooit nee te hebben gezegd tegen chocola (tenzij er veel kokos bij komt kijken).
  Naarmate ik ouder word merk ik dat ik steeds minder gefrustreerd of boos word. Ik ben vrij relaxed nu. Zeker als het om zaken gaat waar ik echt geen invloed op heb. Gelukkig kan ik nu ook vaker thuiswerken dus frustraties met OV heb ik ook steeds minder. Heerlijk.

 9. Ja, we kennen allemaal van dat soort dagen. Helaas en ik denk dat we er allemaal op onze eigen manier mee omgaan.
  Om die laatste manier : chocolade moest ik erg lachen. Wel een goede remedie voor mij dus om van mijn rotbui af te komen. Me deze blog herinneren 🙂

 10. Haha die laatste zin. Herkenbaar. Met bepaalde ademhalingstechnieken (ik tel dan ook tot 10 😉) lukt het me ook beter, om die focus te verleggen. Emo eten is echter ook al eens de redder in nood, al is dat een valse redder weet ik intussen. Achteraf voel ik me dan schuldig. Liever die gedachten op een ander spoor brengen. ACT helpt daarbij.

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.