Omdat het gewoon een pittig jaar was

natuurDe laatste maand van het jaar is inmiddels aangebroken. Een maand waarin ook ik vaak even terugblik op afgelopen jaar. Meestal door te kijken naar al het moois wat het jaar bracht, want hoewel elk jaar ook zeker zo zijn tegenslagen heeft, focus ik me liever op de positieve momenten. Echter merk ik dat ik dit jaar best wel pittig vond en wil ik daar toch ook over schrijven. Door alle drukte ben ik namelijk snel geneigd om aan mijn gevoel voorbij te gaan. Juist door even stil te staan bij afgelopen jaar, geef ik mezelf ook de ruimte om te voelen wat het met mij heeft gedaan.

Misschien was het begin van het jaar wel het moeilijkst. Wetende dat mijn beste vriendin niet meer lang bij me zou zijn. We hebben die periode nog wel heel wat mooie en diepgaande gesprekken gehad. Daarnaast was het vooral ook heel moeilijk om haar zo te zien lijden. Ze wilde niet dood, maar het lijden werd te zwaar en het leven ondraaglijk. Elke keer dat ik haar zag nam ik al een klein beetje afscheid om uiteindelijk nog één keer met haar samen te kunnen zijn. Een moment dat me heel dierbaar is. De opluchting omdat het lijden voor haar eindelijk voorbij was, het verdriet omdat ik afscheid van haar moest nemen en verder moet leven zonder haar. Het gemis is groot.

Veel tijd om te rouwen had ik overigens niet. De periode van de coronavaccinaties volgde en dat leverde op mijn werk heel wat chaos op. Het was al nauwelijks te plannen en als we dan eindelijk dachten het schema rond te hebben belden er weer patiënten af en liep onze planning volledig in de soep. Bovendien konden we het vaccineren alleen in de avond of het weekend plannen, dus er werden aardig wat extra uren gedraaid. Het was een chaotische periode. 

Helaas ging mijn vader steeds verder achteruit (hij heeft MS) en kwam het woord euthanasie ineens ook uit zijn mond. Heel erg confronterend en moeilijk om te ervaren dat het leven ook voor hem te zwaar werd. Uiteindelijk hebben we na veel gespreken en het regelen van hulpmiddelen hem toch weer wat meer vrijheid kunnen bezorgen en kan hij op deze manier toch weer even op een positieve manier vooruit. Natuurlijk wordt het voor hem alleen maar slechter, maar met bijvoorbeeld een elektrische rolstoel kan hij nu wel weer zijn eigen ding doen en vindt hij het leven voor nu weer de moeite waard.

De laatste maanden van het jaar zijn ook weer behoorlijk pittig. Verschillende dierbaren hebben het moeilijk en dat raakt me enorm. Daarnaast is op het werk enorm druk en kost dat mij ontzettend veel energie. Ik doe mijn best om er voor de mensen om mij heen te zijn, maar merk dat dat niet altijd zo goed lukt als ik zou willen. Ik heb maar weinig energie op dit moment dus moet ook zeker goed om mezelf denken. Mijn vriendinnen wonen niet in de buurt, dus het is ook niet haalbaar om even bij hen langs te wippen voor een kop thee als ze behoefte hebben aan een luisterend oor. Ergens halverwege afspreken in een café om bij te kletsen – zoals ik vaak doe met vriendinnen – is nu met oog op alle maatregelen ook nauwelijks haalbaar. Gelukkig kan je tegenwoordig wel makkelijk contact houden via de verschillende apps en probeer ik dat op die manier dan ook zoveel mogelijk te doen.

Al met al is het gewoon echt wel even een pittig jaar geweest. Dat is niet erg, dat hoort ook bij het leven. Misschien voelt het ook wat zwaarder omdat ik de laatste tijd wat minder fijn in mijn vel zit en mijn energie een beetje op is. Inmiddels kennen jullie mij echter wel goed genoeg om te weten dat ik ook in een moeilijk jaar oog heb voor de geluksmomenten die er wel degelijk zijn geweest. Misschien had ik juist dit jaar nog wel extra oog voor al die kleine momenten die een glimlach op mijn gezicht toverden. Echter is deze post inmiddels wel lang genoeg, dus volgen die momenten van geluk later!

 

44 gedachtes over “Omdat het gewoon een pittig jaar was

 1. Knuffel voor jou! En het is ook een pittig jaar geweest. Ik ben zelf bezig met de jaaroverzichten en dit jaar is het ook meer ‘negatief’ en zwaar dan andere jaren. Ben ontzettend blij als ik een streep kan zetten door dit jaar, want heb zoveel pittige dingen meegemaakt dat het wel even klaar is. Anderzijds: het kan dan alleen maar beter worden bedenk ik me dan. Nogmaals een knuffel! Op naar een ‘beter’ jaar.

 2. Net als jij hele bijzondere momenten gehad met mijn vriendin. Zo intens, gewoon niet uit te leggen aan anderen. Je hebt behoorlijk zwaar jaar achter de rug zeg en December is echt zo een maand dat alles èn harder binnenkomt en bovenkomt. Heb zin om in een desnoods koud zonnetje aan de chocomel met heel veel slagroom te gaan. Ga zo maar appeltaart bakken. Ik kom net van buiten om de hokken schoon te maken en het was toch wel erg fijn om buiten te zijn. Pas goed op jezelf en probeer de rust te vinden. Lieve Groetjes.

 3. Je hebt volgens mij ook wel de overtreffende trap van pittig moeten doorstaan dit jaar. Laten we hopen dat 2022 voor jou (en voor iedereen) een mild(er) jaar wordt.

 4. Ik denk dat het juist heel goed is om uit te spreken dat het echt een rotjaar is geweest. Waarom niet? En natuurlijk waren er ook mooie dingen. Maar het is niet niks wat je op je bordje hebt gekregen. En het is niet meer dan normaal dat je daar moe van geworden bent. Ik hoop dat het volgende jaar beter voor je wordt. Liefs!

 5. Ja, jij hebt zo te lezen een heel pittig jaar achter de rug. Maar je kon op de been blijven doordat jij in staat bent om die geluksmomentjes te zien en te ervaren.
  Wens jou wel heel veel meer rust toe in het volgend jaar.

 6. Zo te lezen was het voor jou dus ook geen mooi jaar en dat is hier dito. Want buiten het afscheid nemen van vrienden en vriendinnen die stierven aan Corona(ondanks inentingen) verloor ik ook onlangs mijn man en maatje die ik nog steeds erg mist (k. ziekte) maar door schrijven leer ik er mee om te gaan ook al is er soms chaos in mijn hoofd. Laten we hopen en wensen dat het aankomende jaar beter zal zijn. Knuffel ook voor jou hierbij.

 7. Ik leef met je mee, het was ook een rotjaar. En ‘normaal’ kun je je eigen beslommeringen nog wel opvangen en heb je tijd om alles te verwerken. Maar dat is nu niet de situatie. Dat je meer tijd en ruimte nodig hebt is dus ook niet raar. En goed dat je daar voor jezelf op let. En je weet dat het helpt om wél die kleine geluksmomentjes die er zin goed te vieren. Dat doe ik ook.

 8. Pingback: Momenten van geluk in 2021 | Zo simpel is dan geluk

 9. Pingback: De 10 meest gelezen blogs van 2021 | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.