Beste Hugo

VakantieHoewel ik me goed kan voorstellen dat uw positie op dit moment niet makkelijk is, vraag ik me toch af waar u mee bezig bent. Voor mijn gevoel heeft u het vooral erg druk met de QR-codes die ons blijkbaar uit deze coronacrisis moeten gaan helpen. Het liefst heeft u zo snel mogelijk een 2G beleid en bent u ervan overtuigd dat dit het aantal besmettingen naar beneden zal brengen. Heel wat geld steekt u er bovendien in om mensen op te leiden die kunnen gaan controleren of men de maatregelen wel naleeft. Wat zich echter daadwerkelijk in de zorg afspeelt, daar heeft u volgens mijn geen flauw benul van.

Het gaat namelijk al jaren niet goed in de zorg. Natuurlijk helpt de coronacrisis hier niet aan mee, maar ook voor die tijd liep het allemaal echt niet zo soepel. Als doktersassistente zie ik helaas dagelijks schrijnende situaties voorbij komen, gewoonweg omdat de zorg niet op orde is.

Thuiszorg is niet haalbaar

Om te beginnen is het al heel wat jaren lastig om thuiszorg voor iemand te regelen en is dat inmiddels gewoonweg onmogelijk. Een man die beginnende dement is en daardoor soms vergeet zijn insuline te spuiten kan geen zorg aan huis krijgen. Als assistenten bellen wij urenlang alle organisaties in de omgeving af. Niemand is er beschikbaar om hem twee keer per dag zijn insuline toe te dienen. Meneer is op deze manier een gevaar voor zichzelf, dit gaat natuurlijk een keer goed mis. En dan is dit nog maar een van de vele verhalen die ik dagelijks tegenkom. Het is om te huilen dat deze mensen gewoon aan hun lot worden overgelaten. 

Een verpleeghuisplek kan je wel vergeten

Dan zijn er nog de situaties waarin iemand tijdelijk niet alleen thuis kan verblijven. Iemand heeft bijvoorbeeld een blaasontsteking en raakt daardoor in een delier. Ontzettend naar en als je dan geen familie hebt die dag en nacht voor je kan zorgen – en geen thuiszorg – dan is het gevaarlijk om in deze verwarde toestand alleen thuis te blijven. Even een paar weken verblijven in een verpleeghuis zou een oplossing zijn, ware het niet dat er gewoonweg geen plekken zijn. Dit is niet iets van vandaag of gisteren, het is iets waar wij al jaren tegenaan lopen. 

Onnodige ziekenhuisopnames

Uiteindelijk kan de huisarts dan soms niet anders dan iemand toch in het ziekenhuis te laten opnemen. Iets wat zeker niet altijd nodig is met de juiste zorg thuis of in een verpleeghuis, maar wanneer deze zorg er niet is dan heb je geen andere keuze. Je kan iemand immers ook niet thuis aan zijn lot overlaten.
Hierdoor worden er ook nu regelmatig plekken in het ziekenhuis bezet gehouden, terwijl dat helemaal niet nodig zou zijn als de zorg op orde zou zijn. Dit geldt overigens ook voor (oudere) mensen met corona, die soms prima thuis of in een verpleeghuis zouden kunnen herstellen.

Code zwart in de psychische hulpverlening

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de psychische hulpverlening. De wachttijden aldaar zijn al jaren onaanvaardbaar. Mensen staan maandenlang op de wachtlijst om vervolgens tijdens de intake te horen dat die GGZ instelling niet de juiste plek is voor hen. Vervolgens kunnen ze weer helemaal opnieuw beginnen. (Ik begrijp overigens ook echt niet waarom GGZ instellingen de intake niet meteen na verwijzing doen en dan iemand op de wachtlijst voor behandeling plaatsen.) Ik heb patiënten die al meerdere keren afgewezen zijn door een instelling na eerst maandenlang gewacht te hebben. Echt ongelooflijk gewoon.

Zorgverzekeraars zijn alleen maar op winst uit

Dan hebben we natuurlijk ook nog de zorgverzekeraars die steeds vaker op de stoel van de arts gaan zitten. Zij bepalen welke behandeling vergoed wordt, ook als een arts toch echt iets anders adviseert. Ze bepalen welk merk medicatie vergoed wordt en wil je een ander merk dan mag je zelf bijbetalen. Sterker nog, soms wordt de ene dosering van een bepaald medicijn wel vergoed en het ander niet. Al meerdere malen heb ik meegemaakt dat patiënten wegens financiële problemen niet de juiste medicatie kunnen krijgen. Heb je verbandhulpmiddelen nodig dan moet dat tegenwoordig vaak via een online apotheek. En écht overal moet de huisarts onnodige machtigen en formulieren voor invullen. Ontzettend veel extra werk voor niks. De bekende paarse krokodil.

Het is schrijnend

Het is gewoon enorm schrijnend om te zien hoe de zorg in Nederland op dit moment enorm vastloopt en dan heb ik het nog niet eens gehad over de wachttijden in de ziekenhuizen. Ja, voor een deel speelt de corona hierin mee, maar ook voor de coronacrisis speelde al een heel groot deel van deze problemen. Uiteraard proberen wij als huisartsenpraktijk de patiënt toch zo goed mogelijk te ondersteunen. We bieden een luisterend oor, proberen door het inzetten van de praktijkondersteuner de periode van het wachten te overbruggen, of schrijven pijnmedicatie voor wanneer iemand met veel pijn wacht op een operatie. De werkdruk loopt hierdoor echter enorm op en uiteindelijk hebben wij in veel situaties helaas ook geen oplossing (hoewel de patiënt die vaak wel van de huisarts verwacht).

Beste Hugo, wanneer ga je een keer daadwerkelijk iets doen om de zorg te verbeteren? Misschien moet je daar eens wat energie insteken in plaats van je energie te steken in die onnozele QR codes die alleen maar zorgen voor schijnveiligheid. Het is nodig. 

NOTE: dit is uiteraard een vrij beknopt overzicht om het leesbaar te houden, maar ik zou een heel boekwerk kunnen schrijven over wat er allemaal speelt en welke schrijnende situaties ik dagelijks tegenkom. 

 

Advertentie

43 gedachtes over “Beste Hugo

 1. Schrijnend. Dat is denk ik wel het juiste woord. Treffend weergegeven.
  En wat je zegt over de ggz: helemaal mee eens! Tot twee keer toe nu intake gehad (uiteraard stond ik wel eerst een jaartje op de wachtlijst) en ‘afgewezen’. Op dingen die ze al bij aanmelding hadden kunnen weten als ze gewoon de papieren hadden gelezen. Zou niet moeten kunnen en mogen.

 2. Dat in Nederland de wachtlijsten voor ingrepen zo ellenlang zijn, dat merken wij heel goed aan de ziekenhuizen in de grensstreek. Steeds meer Nederlandse patiënten want hier in België kan je veel sneller terecht (hoewel wij ook vinden dat we lang moeten wachten).

 3. MIjn dochter kreeg vorige maand ook bericht van de therapie waarvoor zij op de wachtlijst stond. De therapie waarvoor zij aangemeld stond is niet geschikt voor haar. Het traject zou te kort zijn . Weer 4 maanden voor niets gewacht. Dus weer op zoek naar een beter geschikt traject, daar kreeg zij deze week bericht van. De wachtlijst voor deze therapie is minimaal 4 maanden als alles meezit. De medewerkster die haar daarover belde heeft wel 10 keer sorry gezegd voor het feit dat het zo lang gaat duren. Dat vond mijn dochter buiten het feit dat ze nog langer moet wachten ook heel schrijnend dat mensen die er niets aan kunnen doen zich blijkbaar ook nog schuldig voelen over het feit dat ze hun werk niet naar behoren kunnen doen en dat is mensen helpen op het moment dat ze hulp nodig hebben en dan ook nog eens veel tijd kwijt zijn aan de administratie en het bellen van mensen met de vervelende boodschap dat het allemaal lang gaat duren.

 4. Ik vind het ook heel erg zorgelijk hoe de situatie is in de zorg. Je zou denken dat er in zo’n “rijk” land daar geen problemen in te vinden zijn. Maar inmiddels zijn we niets beter dan onze buurlanden bijvoorbeeld. Wat we altijd wel riepen… Het word hóóg tijd dat er wat aan de zorg gedaan wordt, ook al is het voor deze crisis al veel te laat.

 5. Het is al even erg als hier in België als ik het zo lees.
  En het ergste van al
  Er wordt terug in hokjes gedacht met heel de corona.
  Gevaccineerd of niet covid safe of niet.
  Eigenlijk gaan we terug naar vroeger.

  Aum Shanthi

 6. Helemaal met je eens dat je dit onder de aandacht brengt want ik weet als geen ander hoe het is als je nergens goede hulp kan ontvangen. Ik zal het zoals Liesbeth het ook op gaan sturen want dan pas weten ze wat er speelt. Al zal wellicht het ook wel weer in 1 of andere la verdwijnen. Want ze willen de waarheid niet graag horen. Ik ben geen hokjes denker maar dat zijn hun daar wel.

 7. Het is zeer schrijnend, dat was het al en is alleen maar erger geworden. Wat moet dat moet en kan soms gelukkig ook. Maar die codezooi is helemaal niks natuurlijk, dat heeft niks met gezondheid te maken.

 8. En het erge ervan is dat het al heel lang zo is. Toen je striemen van Hugo zijn luierbroekje nog kon zien al. Als ex linkse ondernemer heb ik gezien dat de VVD en hun CDA partners de hele zorg hebben afgebroken en niet alleen de zorg. Mooi geschreven stuk.

 9. Hugo boft, hij heeft een goede gezondheid. Je merkt pas hoe slecht het gesteld is met onze gezondheidszorg als je zorg nodig hebt en die niet kunt krijgen.

 10. Klopt. Klopt al jaren. Maar dit is een los probleem van de pandemie (niet helemaal, maar wel een beetje). De pandemie kan door onszelf als mensen beinvloed worden en dat is waar het nu om gaat: dat we afstand houden, laten testen (als het kan) en handen wassen, luchten in huis en niet te veel reisbewegingen maken of contacten hebben.
  De zorg kunnen wij helpen door beter te stemmen bij verkiezingen. Dus je kan Dhr de Jong nou wel aanspreken, maar er ligt gewoon ook veel bij ons. Ons, als in geen verplegend personeel: wij kunnen beter stemmen en wij kunnen ons hard maken dat werk in de zorg beter beloond moet worden. Betere beloning, meer animo om in de zorg te gaan werken. Het is niet een ‘roeping’, het is een noodzaak.
  Maar trek dit nou niet op de pandemie: daar moeten we anders mee omgaan (en in vredesnaam hopen dat er eindelijk een beter draaiboek komt voor de volgende pandemie. Die ook echt gaat komen.)

  • Ja, dit staat zeker los van de pandemie. Dat geef ik toch juist ook aan? 🙂
   Enige wat wel van invloed is, is dat er veel zorgmedewerkers positief testen en dan niet mogen werken, dus dat helpt niet echt mee. Maar in principe staat het er verder los van.

 11. Pingback: De op 1 na laatste Huisvlijt linkparty van 2021! - Huisvlijt

 12. Het is allemaal geen nieuws inderdaad en toch is het schokkend om het zo op een rij te zien. Er moet echt drastisch vanalles veranderen!

  Goed geschreven stuk trouwens! Mag van mij wel in de krant.

 13. Pingback: De 10 meest gelezen blogs van 2021 | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.