Quote | What defines you is how you treat others

zeilenRegelmatig zie ik mooie quotes voorbij komen. Vaak zeggen ze op een mooie manier wat mijzelf niet lukt om te verwoorden. Soms raken ze me enorm of slaan ze de spijker op zijn kop. Op andere momenten kan ik er niet meteen wat mee, maar zetten ze me wel tot denken aan. Pas later heb ik dan door wat de quote voor mij betekent of wat ik er persoonlijk mee kan. De volgende quote vind ik eigenlijk wel heel toepasselijk op dit moment. Om in gedachten te houden.

What defines you
is how you treat others,
not how others treat you
– Arch Hades

In deze tijd word er helaas heel erg veel geoordeeld op verschillende gebieden. Om te beginnen is daar het uiterlijk van anderen. Vaak hebben mensen daar altijd wel hun oordeel over klaar. De een is te dik, de ander te dun, die heeft raar haar en hoe ben je er in godsnaam toe gekomen om die lelijke tattoo te nemen? Meningen die hardop worden uitgesproken en die iemand enorm kunnen kwetsen.

Daarnaast kunnen mensen het niet meer snel accepteren wanneer je een andere mening hebt. In plaats van dat men respectvol met je mening omgaat, is de kans groter dat je een bak vol ellende over je heen krijgt. Of je nu voor of tegen vaccineren bent, voor of tegen het eten van vlees of voor of tegen wat dan ook, de kans is groot dat er altijd wel iemand op een nare manier reageert op je mening.

Ook gebeurt het regelmatig dat mensen je veroordelen om wie je bent. Omdat je naar hun mening anders bent omdat je bijvoorbeeld een bepaalde aandoening hebt of op een andere manier in het leven staat dan de ‘gemiddelde mens’. Omdat je jezelf bent in een wereld waarin nu eenmaal een bepaald ideaalbeeld bestaat waarin jij niet helemaal past.

Wat anderen over jou denken of zeggen, dat zegt echter helemaal niks over jou. Het is soms heel erg moeilijk om het op die manier te bekijken en het is ook zeker niet de bedoeling dat je over je heen laat lopen. Echter is het wel belangrijk om in gedachten te houden dat de manier waarop andere mensen met jou omgaan iets over hen zegt. Is het zo dat iemand op een nare manier met je om gaat, ook dan zegt het iets over hen en niet over jou.

Jij bent zelf alleen verantwoordelijk voor jouw eigen gedrag. Jij bent je unieke zelf die een plek verdient in deze wereld. Jij bent wie je bent en daar mag je trots op zijn. 

Hopelijk kunnen we het komende jaar toch allemaal eens wat liever voor elkaar zijn.

Advertentie

29 gedachtes over “Quote | What defines you is how you treat others

 1. Helemaal met je eens, op ieder front.
  Overigens iets anders, maar deze blog doet me daar wel aan denken: ik merk dat ik vaak over een ander milder oordeel dan over mezelf. Daar zit natuurlijk ook iets ‘scheefs’ in…

 2. Goed gesproken! Ehhh… geschreven!! Helemaal eens. En laten we elkaar ook meer vertellen en daarnaar luisteren, elkaar meenemen in de gedachtenwereld, ons openstellen en onszelf blootgeven. Dan komt de zachtheid en het dichter tot elkaar komen als vanzelf….

 3. Helemaal mee eens! Mensen zouden wat liever voor elkaar moeten zijn en minder snel moeten oordelen. Het is oké om een eerste gedachte te hebben over iemand en volgens mij is daar ook weinig tegen te doen, maar dat zou niet moeten bepalen hoe je iemand ziet of hoe je met diegene omgaat.

 4. Maar hoe definieer je ‘liever zijn voor elkaar’? Als ik iemand die obees is hulp aanbied om voor de gezondheid wat kilo’s kwijt te raken … lever ik dan een oordeel of ben ik lief? Moet ik wachten tot iemand om hulp vraagt? Negeer je dat als iemand moeilijk ter been is en loop je maar stevig door, omdat je aanpassen een oordeel impliceert?
  Liever zijn is een luchtige en lieve gedachte, maar kan op veel manieren worden ingevuld. Hoe je iemand behandelt heeft soms niet veel te maken met bepaalde dingen maar negeren omdat je anders een ‘oordeel hebt’. Denk ik. Respect voor iemand hebben is iets anders, iemand de ruimte geven om zichzelf te kunnen zijn, ook. Dat zijn de dingen die ik liever doe dan lief zijn.

  • Liever zijn kan inderdaad op verschillende manieren worden ingevuld. Waar ik zelf vooral op doelde is dat mensen elkaar tegenwoordig al snel de huid vol schelden als de ander een andere mening heeft. In dat opzicht mogen mensen mijns inziens echt heel wat liever voor elkaar zijn en respectvol met elkaar omgaan.

 5. Ik kom hier via de Link Party van Huisvlijt. Ik ben het met je eens als je zegt: … “Echter is het wel belangrijk om in gedachten te houden dat de manier waarop andere mensen met jou omgaan iets over hen zegt.”

  oor mezelf zie ik het iets meer genuanceerd. In de tijd dat ik niet open was over bepaalde dingen benaderde mensen me anders dan in de tijd dat ik er open werd.. Dat ze eerst anders met me omgingen kwam doordat ze niet wisten waarom ik me terugtrok. En omdat ze afgingen op allerlei verhalen (het ging over de opname van onze zoon).

  Vragen stellen, luisteren, invoelen, respecteren. Zo omschrijf ik voor mij een stukje van “liever zijn voor elkaar”.

  • Dank voor je uitgebreide reactie. Het is natuurlijk ook veel genuanceerder dan dit. Zelf doelde ik vooral op mensen die je misschien niet eens kent, maar je meteen de huid volschelden als je een mening geeft die niet in hun straatje past.

 6. Het is des mensen dat men vanaf de eerste minuut al een oordeel velt. Dat zit zo in ieder mens ingebakken. Wat a priori niet wil zeggen dat het daarom een ‘slecht’ oordeel hoeft te zijn. Het kan net zo goed een positief oordeel zijn. Een andere mening aanvaarden is ook een kunst.

 7. Inderdaad, ik ben echt helemaal klaar met alle polarisatie! Gelukkig heb ik in mijn directe omgeving niet echt mensen die snel oordelen of gemeen zijn. Maar ik hoop ook gewoon dat de hele maatschappij weer een eenheid wordt en dat er rust komt.

 8. Dat zou fijn zijn, ja. En het is zo makkelijk om een beetje aardig te zijn en een ander in zijn waarde te laten. Het maakt het leven zoveel leuker.

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.