Quote | Luisteren zonder te oordelen

Dagelijks zie ik eigenlijk wel mooie quotes voorbij komen. De een nog mooier dan de ander. Sommige quotes kunnen me echt raken, andere zetten me juist aan tot denken. Helaas vergeet ik negen van de tien keer om ze ergens op te slaan en onthoud ik dan vaak alleen de gedachte erachter. Ze delen op mijn blog lukt dan niet. Inmiddels probeer ik nu bewust de quotes waar ik iets mee heb op te slaan zodat ik ze met jullie kan delen en omdat ik ook nieuwsgierig ben naar wat jullie ervan vinden.

We live in a world where people judge first and listen and understand never, but what if we listened and understood first and never judged?
– j. iron world

Een quote die in mijn ogen heel erg actueel is en mij echt tot nadenken aanzette. Want inderdaad, we leven in een wereld waarin mensen heel erg snel oordelen. Eigenlijk kan je bijna niks meer zeggen zonder dat er iemand is die zijn oordeel klaar heeft. Vaak zonder dat iemand het achterliggende verhaal weet of op de hoogte is van iemand zijn situatie. Het lijkt wel of mensen zich daar goed bij voelen, oordelen over anderen, en het hen echt helemaal niet interesseert hoe dat voor een ander voelt. Natuurlijk mag je ergens een mening over hebben, maar je hóeft die niet altijd te delen.

Volgens mij zou de wereld heel wat mooier worden als we niet zo snel oordelen. Waarom luisteren we niet eerst naar iemand zijn verhaal. Staan we er voor open om te luisteren wat iemand beweegt. Om te horen hoe iemand tot zijn mening is gekomen. Om te begrijpen hoe iemand in een bepaalde situatie terecht is gekomen.

Het zou zo mooi zijn als we eens echt naar iemand luisteren. Luisteren zonder meteen te willen reageren. Luisteren zonder in gedachten met andere dingen bezig te zijn. Luisteren zonder te oordelen. Echt even alleen luisteren naar wat de ander te vertellen heeft.

Het is zo fijn als er iemand is die echt even naar je luistert. Daarnaast denk ik ook dat er meer begrip voor elkaar komt als je eerst eens de tijd neemt om open te staan voor wat iemand met je wil delen. Ik ga er zelf in ieder geval weer even extra opletten dat ik luister zonder te oordelen. Volgens mij kan dat alleen maar positief uitpakken!

21 gedachtes over “Quote | Luisteren zonder te oordelen

 1. Spijtig genoeg wordt oordelen snel gedaan. En als mensen Al willen luisteren hebben ze vaak hun oordeel al voor ogen.
  Gelukkig oordeel ik niet snel. En doe ik het zal ik dit ook tegen de persoon zelf zeggen. Zodat ik kan aanvoelen of mijn oordeel gegrond is
  Maar zeker mag men nooit negatief oordelen

  Aum Shanthi

 2. hahaha, dat probleem heb ik nu ook altijd met quotes. Sinds enige tijd schrijf ik ze op, of gebruik pinterest om ze op te slaan (idee?!)
  Ben het helemaal met je eens. De wereld zou er een heel stuk mooier (en misschien ook rustiger) uitzien wanneer men de tijd neemt eerst te luisteren, zonder oordelen of terug te schreeuwen….

 3. Net als jij ben ik gék op quotes, oneliners en mooie woorden. Vooral omdat ze je vaak uitnodigen of zelfs uitdagen tot nadenken… En je schrijft het treffend, luisteren zonder oordeel, kijken zonder oordeel, zijn zonder oordeel, het lijkt bijna niet meer te bestaan… Mooi geschreven!

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.