Lezen | Anders, beter – Lisa van Campenhout

Anders, beterNadat ik eerder enorm heb genoten van Bijna echt, het debuut van Lisa van Campenhout, keek ik enorm uit naar haar nieuwe boek: Anders, beter. Op Lisa haar blog was af en toe al wat te lezen over het schrijfproces, ontzettend leuk vind ik dat. Uiteindelijk werd de datum bekend dat het boek uit zou komen en heb ik hem enkele dagen daarna meteen gekocht bij de boekhandel. Na het succes van Bijna echt wilde ik dit boek absoluut lezen! Wil je weten wat ik er van vond? Lees dan vooral verder.

In het boek staat hoofdpersoon Maja centraal. In haar examenjaar wordt zij van school gestuurd en besluiten haar ouders dat zij tijdelijk bij haar oom, tante en nicht in Amsterdam gaat wonen, zodat zij daar een frisse start kan maken. In eerst instantie ziet Maja dit niet zo zitten. Echter draait ze al snel bij. Immers zou ze maar al te graag wat meer tijd doorbrengen met haar nicht Regina die alles helemaal voor elkaar heeft. Ze is, in tegenstelling tot Maja, lief, creatief en succesvol: een goed mens.

Maja zelf heeft daarentegen veel last van woede-uitbarstingen. Ze besluit in haar nieuwe woonplaats niks te vertellen over haar eerdere leven. Ze wil een beter mens worden en zich normaal gedragen. Hopelijk kan Regina haar daarbij helpen en zal ze ook eens weten hoe het is om echte vrienden te hebben. Al snel komt Maja er echter achter dat ook Regina misschien helemaal niet is wie ze lijkt. Maja wil er kostte was het kost achter komen waar Regina in het geheim mee bezig. Is Regina eigenlijk wel zo perfect?

Het is enorm leuk om te zien dat de hoofdpersonen in Lisa haar boeken verre van perfect zijn. Sterker nog Maja is eigenlijk verre van likeable met haar woede-uitbarstingen. Over het incident waardoor zij van school gestuurd is wil Maja niet teveel kwijt. Uiteraard was ik dan ook enorm nieuwsgierig wat er nu precies gebeurd was en kon ik alleen maar hopen dat dit gedurende het verhaal nog naar voren zou komen. Ik vind het enorm sterk dat Lisa ook nu een hoofdpersoon neerzet waarmee ik al snel het gevoel had een band met haar te hebben. Juist omdat Maja niet perfect is, net als wij allemaal.

En bestaat perfect eigenlijk wel? Is het leven van iemand die alles voor elkaar lijkt te hebben wel echt zo perfect als wij denken? Zeker iets om over na te denken. Dat is iets wat mij ook erg aanspreekt in het boek. Het zet je aan tot nadenken. Het laat je nadenken over het verbeteren van je leven, maar ook over het accepteren van je verleden. En juist doordat het boek ontzettend vlot geschreven is met veel humor, zorgt het ervoor dat je op een lichte manier over deze filosofische vragen nadenkt.

Anders, beter is dan ook een echte pageturner. Je wilt weten hoe het Maja vergaat in haar nieuwe woonplaats. Of het haar lukt om nieuwe vrienden te maken en een goede band op te bouwen met Regina. Je wilt weten wat er nu precies is gebeurd wat ervoor zorgde dat Maja van school werd gestuurd. Je wilt weten wat Regina in haar schild voert en waarom ze Maja van dingen beschuldigd. Het liefst had ik het boek dan ook in een ruk uitgelezen.

Het enige wat ik eigenlijk jammer vond is dat de ontknoping op het einde ineens erg snel ging. Dat had van mij wel met wat minder vaart gemogen. Dat is dan ook wel meteen het enige minpuntje dat ik kan bedenken, want ik heb echt enorm van dit boek genoten. Een aanrader! Ik ben fan.

9 gedachtes over “Lezen | Anders, beter – Lisa van Campenhout

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.