Loslaten | Mijn woord voor 2020

vakantieHet is volgens mij wel een beetje een cliché in blogland. Het woord van het jaar. Verschillende bloggers bedenken een woord voor het jaar 2020. Eigenlijk had ik hier zelf niet over nagedacht en ook niet de intentie om er iets mee te doen. Onbewust zette het lezen over zo’n woord van het jaar mij toch aan tot nadenken hierover. Welk woord zou toepasselijk zijn? Hoe gaat mijn jaar eruit zien? Wat hoop ik dat het jaar zal brengen? Als snel kwam er een woord in mijn naar boven: loslaten.

Letterlijk loslaten

Loslaten zal op veel manieren naar boven komen aankomend jaar. Om te beginnen zal ik letterlijk moeten gaan loslaten. Ergens is dat al een klein beetje begonnen en dat is best wel pittig. Zoals ik al eerder heb aangegeven zal 2020 voor mij sowieso een zwart randje hebben. Omdat het niet om mijzelf gaat kan ik hier niet veel over zeggen. Echter bedacht ik dat ik ook zonder te veel te zeggen wel wat meer duidelijkheid kan geven over deze situatie. Een heel dierbaar persoon van mij zal dit jaar komen te overlijden. Het is iemand die heel dicht bij me staat en het gemis zal dan ook zeker groot worden. Het zal een grote leegte achterlaten in mijn leven. Ik zal deze persoon letterlijk moeten gaan loslaten in 2020 en dat is best pittig.

Loslaten van stress

Op zich heb ik niet heel erg veel last van stress. Toch merk ik dat er wel degelijk stress is. Mijn spieren zijn extra gespannen en ik ga onrustig dromen. Blijkbaar verwerk ik ’s nachts de drukte van de dag. Met name op het werk neemt de werkdruk gewoon steeds meer toe (lang leve de zorg) en onbewust doet dat toch iets met je. Ook merk ik dat ik me van tevoren al druk kan maken als ik bijvoorbeeld een druk weekend (met vaak wel leuke dingen) heb. Ergens ben ik dan toch bang het niet aan te kunnen. Kortom, eigenlijk gewoon de alledaagse stress en zeker niet iets om me druk over te maken, maar wel iets wat ik gewoon wat meer wil proberen los te laten in 2020.

Loslaten in vriendschap

Vorig jaar zijn er weer een aantal vriendschappen geweest die mij alleen maar energie kostten en die ik heb losgelaten. Voor 2020 hoop ik dat dit niet het geval zal zijn. Wel hoop ik dat ik sommige dingen binnen vriendschappen zelf wat meer los kan laten. Ik merk dat ik het soms lastig vind als vriendinnen dingen anders aanpakken dan ik zelf graag zou zien. Soms is dit zodanig groot of vaak dat een vriendschap daardoor voor mij over is. Echter zijn het soms ook kleinere dingen. Ik wil kijken of het mij lukt om deze dingen te kunnen loslaten. Uiteindelijk heb ik alleen mezelf er namelijk mee dat dit soort dingen mijn irriteren of een vervelend gevoel geven.

25 gedachtes over “Loslaten | Mijn woord voor 2020

  1. Het loslaten van de dierbare, die voelde ik al aan. Echter het geeft je de mogelijkheid om er nu voor hem/haar te zijn, herinneringen ophalen wellicht, lachen als dat kan en zeggen hoeveel je van hem/haar houdt. Je zult hem/haar na de dood altijd in je hart sluiten. Jij hebt de kans! Een ander moet het doen met de boodschap ‘hij/zij is overleden’. Zie het positieve en dan is loslaten niet zo zwaar als dat je je indenkt.

    Ik heb 2 dagen voor de dood van m’n vader afscheid genomen, we hebben gelachen, hij zei me “alles komt goed”. Het is een eer dat mij dat moment is gegeven. Ik rouw al anderhalf jaar met een lach, denkende aan hem. Geniet van de tijd nog samen. ❤️

  2. Wat mooi om te lezen en voor mij ook wel toepasselijk. Ik mag nog wel wat meer leren de meningen van anderen los te laten, want uiteindelijk leef je voor jezelf. Ik hoop mijn dierbaren echter nog niet los te hoeven laten, en vind het moeilijk om te lezen dat jij afscheid zal moeten gaan nemen. Ik wens je hier alvast veel sterkte mee en ik hoop dat jullie nog een aantal mooie herinneringen mogen maken voor het zover is. Al is het maar nog even lachen, een fijn gesprek of een lekkere kop koffie met z’n twee.

  3. Ik denk dat het heel erg van het ding afhangt of je dat binnen ene vriendschap los kan laten. Als dingen tegen jouw als mens ingaan, is loslaten dan iets van de vriendschap of van jouw? Moeilijke materie en ik wens je dan ook sterkte.

  4. Ik krijg soms een beetje vlekken in mijn nek van al dat loslaten. Want natuurlijk is het goed om dingen los te laten, maar het is werkelijk makkelijker gezegd dan gedaan…. Maar misschien moet ik die gedachte ook loslaten ; )

  5. Pingback: Een nieuw jaar om te genieten van de kleine dingen | Zo simpel is dan geluk

Helemaal leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.